Hoe maak je contact?
Waar de een het met het grootste gemak doet ... de ander vindt het een ramp om contact te leggen. Maar waar mensen zijn, willen we uiteindelijk ook contact leggen. We moeten er mee aan de slag! Toch gaat het ons niet allemaal even gemakkelijk af. Soms door teleurstelling in het leven, soms door beperkte sociale vaardigheden en soms doorkruisen de eigen gedachten het contact leggen. Maar als we dan toch een poging doen … hoe werkt het dan?
Angst? … gebruik het goed
Angst is een slechte raadgever, dat is op zich niets nieuws. Maar dat neemt niet weg dat de mens die niet gemakkelijk contact legt een soort angst over zich krijgt, op het moment dat hij/zij de menigte instapt. Probeer het om te buigen, want een niet te zelfverzekerde “look” kan juiste helpen in het proces om contact te leggen. Je oogt over het algemeen wat toegankelijker en socialer, zo is inmiddels door twee universiteiten in de VS aangetoond.
De te zelfverzekerde look geeft meer aanleiding voor andere mensen om met een boog om deze mensen heen te gaan. De onderzoeken brengen naar voren dat de mensen die als “te zelfverzekerd” worden aangemerkt, zelf afstandelijk tonen en mogelijk niet in zijn voor een praatje. Daarnaast speelt het verschil met de geïnterviewde een rol. Gemiddeld sociaal met een voorkeur naar een kleine mate van verlegenheid, geniet de voorkeur. De groep geïnterviewde varieert van leeftijd van 20 tot 55 jaar. Er is geen eenduidig beeld aan te geven of een bepaalde leeftijdsgroep eruit springt. De enige voetnoot die gemaakt is, is dat de jongere mensen onder de 30 jaar iets meer moeite hebben met “te zelfverzekerd”, waarbij net voorbij de 30 jaar gemiddeld net iets meer de voorkeur naar deze groep uitgaat. Overall geniet de “net onder gemiddeld sociaal” de voorkeur.
Gemeenschappelijkheden
Belangrijk bij het contact zoeken, ook al is het met zweet in de handen, dat je iets gemeenschappelijks zoekt. Hiermee schep je een band en maakt gemakkelijker om te spreken. Daarbij mag dit ieder onderwerp raken, maar waar deze mensen dezelfde angst delen, schept het een extra band. Deze band wordt bewerkstelligd omdat het over een negatief aspect over jezelf gaat en dan lijkt het alsof je iemand sneller leert kennen.
Op zich is het niet erg als het negatieve aspect het begin vormt, maar in negativiteit blijven hangen, geeft uiteindelijk geen lekker gevoel. Maar wat let je, als je eenmaal een goede gesprekspartner gevonden hebt, om over te stappen naar positiever zaken in het leven of zaken die ons anderszins bezighouden. Het ijs is als het ware gebroken en dat is een begin.
Laat de situatie je inspireren
We kennen allemaal de met de hond wandelende mensen, deze mensen leggen eerder en gemakkelijker contact (heb je geen hond en wil je wandelen, “leen” dan een hond van vrienden of familie). Het gemeenschappelijke is de hond en/of de liefde voor dieren. De dierenliefhebber heeft per saldo nogal wat moeite met de dierenhater (wat op zich mogelijk weer iets over deze persoon zegt). Honden maken contact en zo leg je als begeleider ook gemakkelijk contact.
Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden waar de gemeenschappelijke deler te vinden is, denk maar eens aan de vrouw die tijdens een borrel erg veel “bling bling” om de armen en in de oren draagt of je vangt op dat iemand erg met social media bezig is of gek is op paarden of katten om maar wat voorbeelden te noemen. Dat brengt ook met zich mee dat je een beetje inventief moet zijn om een pakkende opmerking te kunnen maken. Je wilt immers op een positieve manier de aandacht trekken van deze persoon.
Gesprek gaande houden
Als je eenmaal die gesprekspartner gevonden hebt, is het belangrijk om het gesprek gaande te houden. Het is goed om, als je van jezelf weet dat je weinig actuele onderwerpen achter de hand hebt, deze vooraf te bedenken. Bij stiltes voelen mensen zich opgelaten en kan in negatieve zin vruchten afwerpen over afwijzing.
Tot slot
Wellicht is het beste over het lastige van contact leggen wat een van de geïnterviewde zei. Namelijk dat hij er achter was gekomen, dat het merendeel van de mensen het moeilijk vindt om contact te leggen. De een kan het alleen beter “verpakken” in een wat zelfverzekerder grimas of stapt net iets gemakkelijker uit zijn angst. Als dat de beste leerschool is, moet het voor iedereen mogelijk zijn om een eerste stap te zetten naar contact leggen.