Kritiek, daar maak je geen vrienden mee
Goed omgaan met andere mensen is soms een hele kunst. Kritiek uiten op een ander, dwingt de ander in de verdediging. Kritiek uiten op een ander krenkt en roept vaak boosheid op. Is het verstandig een ander te bekritiseren? Wat is de uitwerking van kritiek? Wat is het geheim van succesvolle mensen die goed met anderen omgaan? Kan je vrienden maken als je kritiek op anderen blijft uiten?
Verstandig?
We maken ons allemaal wel eens schuldig aan: kritiek uiten op een ander. Maar hoe verstandig is het om een ander te bekritiseren? Maak je daar vrienden mee?
Uitwerking kritiek
Wat gebeurd er met iemand die bekritiseert wordt? Wat is de uitwerking van kritiek op iemand? De bekritiseerde persoon zal:
- In de verdediging schieten,
- Een poging ondernemen zich te rechtvaardigen,
- Gekrenkt zijn in zijn trots,
- Zich minder zelfverzekerd voelen,
- Boosheid voelen opkomen,
- Wrokgevoelens voelen opkomen en
- Het voorgeval zal niet vergeten worden.
Veroordeling
Kritiek word ervaren als een veroordeling. Een veroordeling waar de nekharen recht van overeind gaan staan. Niemand wacht op een veroordeling, maar hunkeren des te meer naar goedkeuring. Iemand die bekritiseerd word zal de veroordeling niet snel vergeten.
Oordeel
Kritiek uiten op een ander wordt opgevat als een negatief oordeel, een veroordeling. Als jij zelf niet veroordeelt wilt worden door een ander, oordeel anderen dan niet. Bekritiseer een ander niet, als je zelf niet bekritiseerd wilt worden.
Waarom
Waarom uit iemand kritiek? Iemand kan kritiek uiten omdat het zijn aard, zijn karakter, is. Soms is het uiten van kritiek een onhandige manier om indruk te maken op de ander. Maar vaak is er sprake van een onderliggende gedachte: de wens iemand of iets te veranderen. Te verbeteren. Dat is dan ook de reden waarom kritiek opgevat wordt als een oordeel: “Er is iets niet goed aan me.”
Veranderen
We kennen allemaal wel iemand die we graag zien veranderen. We kennen allemaal wel iemand die we graag willen verbeteren. Maar, waarom begin je niet bij jezelf? Staak de poging om een ander te doen veranderen en begin bij jezelf. “Beklaag jezelf niet over de troep bij een ander als je eigen stoep niet schoon is.”
Kinderen
Ouders willen graag het beste voor hun kinderen. Iedere ouder bekritiseert zijn kind vroeg of laat. De meeste ouders hanteren maatstaven van een volwassenen tegenover een (klein) kind. Je kind kleineren tegenover zijn vriendjes is misschien zelfs een gewoonte geworden. Het is nog maar een jongen, klein en onschuldig die niets liever dan waardering wil van zijn ouders.
Boemerang
Er is iets gevaarlijks aan het uiten van kritiek: het komt altijd naar je terug. Ben jij iemand die veel kritiek uit op anderen? Ben jij iemand die veel kritiek uit of familie, vrienden, collega´s of werknemers? De ontvanger van kritiek zal er alles aan doen om zich te rechtvaardigen. Vooral als er sprake is van onnodige kritiek.
Succesvol
Wat is het geheim van succesvolle mensen die goed met anderen kunnen omgaan? Wat is het geheim van hun succes? Zij spreken geen kwaad over anderen. Zij veroordelen anderen niet en zij bekritiseren nooit. Mensen die goed met anderen kunnen omgaan spreken juist goed over anderen. Een groot man toont zijn grootheid in de manier waarop hij omgaat met de kleine man.
Karakter
Iedere zot kan kritiek uitoefenen, kwaad spreken of een ander veroordelen. En de meeste zotten doen dat dan ook. Maar je hebt zelfdiscipline en karakter nodig om begrijpend te staan tegenover je medemens. Je hebt karakter nodig om vergevingsgezind te staan tegenover je medemens.
Sympathiek
Hoe krijgen we het voor elkaar dat anderen sympathiek over ons denken? Door te stoppen met het veroordelen van mensen, onderneem een poging om ze te begrijpen. Bedenk waarom ze de dingen doen zoals ze dat doen. Een ander veroordelen hoeft niet, dat gebeurd wel op de Dag des Oordeels.