Communicatiemiddelen toepassen bij een doelgroep

Communicatiemiddelen toepassen bij een doelgroep U komt ze tegenwoordig overal tegen, en er kan geen wereld meer zonder ze worden voorgesteld: Communicatiemiddelen. Al loopt u alleen al een rondje door uw woonplaats komt u er al meer dan genoeg tegen zonder dat u zich daarvan bewust bent. Maar wat is nu het effect van deze communicatiemiddelen, en hoe past u ze aan bij u gekozen doelgroep?

Wat zijn communicatiemiddelen en wat is het doel erachter?

Communicatiemiddelen zijn overal in Nederland te vinden, als u alleen al door uw woonplaats loopt zijn er genoeg communicatiemiddelen voorbij gekomen zonder dat u hier echt op heeft gelet. Communicatiemiddelen zijn middelen om uw onderneming te promoten/bekend te maken. Voorbeelden van communicatiemiddelen zijn reclames op televisie, folders, posters, flyers en websites. Het doel van de communicatiemiddelen is om meer bezoekers naar de onderneming te trekken door middel van de informatie die verspreid wordt.

Hoe past u communicatiemiddelen aan bij u gekozen doelgroep?

Niet elk communicatiemiddel past bij de uitstraling en de doelgroep van de onderneming. Voordat u begint met het toepassen van communicatiemiddelen moet u goed voor ogen hebben wat uw doel is, wat wil u bereiken met de communicatiemiddelen, en wat uw doelgroep hierbij is. Wilt u oudere mensen aantrekken, of juist jongeren, mensen uit de stad of van het platteland? Bij elke doelgroep horen namelijk andere communicatiemiddelen.

Voorbeeld

U hebt de doelgroep ouderen gekozen, hiermee wordt de leeftijd van 65 jaar en ouder bedoeld. U gebruikt als communicatiemiddel een vernieuwde website met allerlei moderne, nieuwe snufjes. Vervolgens merkt u dat het effect van het inzetten van dit communicatiemiddel gering is. Hoe zou dit kunnen komen?

Oplossing: Oudere mensen zijn nog van de generatie waar er geen computers waren. Er zijn tegenwoordig al wel veel ouderen die wel gebruik maken van computers, maar dit aantal is redelijk beperkt en bovendien moet het ook voor hen niet te moeilijk worden gemaakt. Door een website met allerlei nieuwe snufjes te kiezen worden er niet echt ouderen aangetrokken, omdat ze niet of weinig computeren, en daarnaast geen verstand hebben van de nieuwste snufjes op de computer.

U moet dus goed in de gaten hebben wie uw doelgroep is, wat de doelgroep wil, wat u wilt uitstralen naar de doelgroep en met welk communicatiemiddel u zoveel mogelijk mensen kan bereiken in een korte tijd en met weinig geld. Voor jongere mensen zal de website, waar eerder in dit artikel over geschreven is, prima aan kunnen slaan en een hoop bezoekers trekken terwijl er bijna geen een oudere persoon op af kwam. Ook als u reclame maakt in tijdschriften is het belangrijk te weten welk tijdschrift u kiest en welk tijdschrift uw doelgroep leest. U kunt immers wel een advertentie plaatsen in 'De Boerderij' maar als u stadse mensen wilt aantrekken en vooral vrouwen zal deze advertentie niet aanslaan.

Kortom, communicatiemiddelen kunnen u helpen met het beter op de kaart zetten van uw bedrijf. Echter is het wel belangrijk te weten welk communicatiemiddel bij welke doelgroep past om zo veel mogelijk mensen in korte tijd te bereiken.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Communicatieplan schrijvenCommunicatieplan schrijvenHet schrijven van een communicatieplan is geen eenvoudige opgave. Het basismodel van een communicatieplan bestaat uit vi…
Marketing van een evenementMarketing van een evenementEen evenement organiseren vergt veel tijd en organisatietalent. Na zoveel moeite wil je ook dat je evenement een succe w…
Presentatievaardigheden in de praktijkPresentatievaardigheden in de praktijkHet is bijzonder dat een van de grootste angsten onder de werknemers, presenteren is. Presenteren is tegenwoordig zon b…
Informatie bij het presenterenInformatie bij het presenterenInformatie overload gebeurt regelmatig. In veel presentaties komt veel irrelevante informatie naar voren. Dit veroorzaak…

Tabloid News of the World opgeheven na afluisterschandaalTabloid News of the World opgeheven na afluisterschandaalNews of the World was een tabloidkrant die verscheen in Groot-Brittannië van 1843 tot 2011. Op 10 juli 2011 kwam de laat…
Hoe pak je ruzie aan?Hoe pak je ruzie aan?Ruzie is niet fijn, en probeer je natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen, maar wat als het niet anders kan? Je moet iem…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.