Tabloid News of the World opgeheven na afluisterschandaal
News of the World was een tabloidkrant die verscheen in Groot-Brittannië van 1843 tot 2011. Op 10 juli 2011 kwam de laatste editie uit van News of the World. Eigenaar Rupert Murdoch besloot de krant op te heffen nadat een grootscheeps afluisterschandaal aan het licht kwam. Journalisten van News of the World bleken voicemails van bekende Britten te hebben gehackt en te hebben afgeluisterd.
Geschiedenis
News of the World zag het levenslicht op 1 oktober 1843. De krant was in Londen toen te koop voor drie pence. Het was de goedkoopste krant in het midden van de negentiende eeuw. News of the World richtte zich op de geletterde arbeidersklasse. News of the World afficheerde zichzelf als een zondagkrant met schokkend en crimineel nieuws. De oplage van de krant was in 1880 gestegen naar 30.000 exemplaren. De familie Bell die eigenaar was van de krant verkocht de News of the World in 1891 aan Lascelles Carr die ook de Western Mail in Wales uitgaf. Als chef-redacteur stelde Carr zijn neef Emsley Carr aan die de functie vijftig jaar bekleedde. Het commerciële succes van News of the World was te danken aan George Riddell die zorgde voor een goede regionale distributie van de zondagkrant. In 1912 bedroeg de oplage van de News of the World 2 miljoen kranten. In 1920 was dat al drie miljoen. In 1939 was de oplage verder gegroeid naar vier miljoen kranten. Het motto van News of the World was in die tijd ‘Al het menselijk leven is daar’. De krant verbond zijn naam aan het begin van de twintigste eeuw aan een golftoernooi en in de jaren twintig aan een dartkampioenschap. Tegen 1950 was de News of the World de best verkochte krant van Groot-Brittannië met een oplage van 8,4 miljoen kranten.
Rupert Murdoch
In 1969 kwam de News of the World in handen van News Ltd. van mediamagnaat Rupert Murdoch. Hij wist de krant weg te kapen voor de neus van concurrent Robert Maxwell van Pergamon Press. News Ltd. deelde aandelen met de Carrs. In december 1969 was 40 procent van de aandelen van News of the World in handen van Murdoch. Later werden dat meer. In 1981 lanceerde de News of the World een tijdschrift dat tegelijkertijd uitkwam met de krant, namelijk magazine
Sunday. In 1984 switchte de krant van broadsheetformaat naar tabloidformaat. In 2011 had de krant een oplage van 3,5 miljoen kranten. Op 10 juli 2011 verscheen de laatste News of the World.
Hackingschandaal
News of the World kwam in 2011 in opspraak na een ongekend afluisterschandaal. Journalisten bleken de telefoons af te luisteren van enkele beroemde Britse artiesten en politici. Later bleek dat de krant dat niet alleen deed bij hooggeplaatste Britten. Zo bleken ook slachtoffers van de terroristische aanslagen in Londen op 7 juli 2005 en nabestaanden van omgekomen Britse soldaten in Irak en Afghanistan stelselmatig te zijn afgeluisterd. Eigenaar Rupert Murdoch besloot het sensatiedagblad op te heffen nadat bleek dat een medewerker van News of the World in 2002 de voicemail van de telefoon van het Britse meisje Milly Dowler had gehackt en berichten had gewist. Dowler bleek later te zijn vermoord. Door het wissen van de voicemail hadden de ouders de valse hoop gekregen dat hun dochter misschien nog in leven was. De Britse politie denkt dat ongeveer 4.000 mensen zijn afgeluisterd door medewerkers van News of the World. Murdoch besloot de stekker van News of the World er uit te trekken, omdat de publieke opinie zich tegen de krant had gekeerd en adverteerders massaal waren weggelopen. Ook zou News of the World zijn journalistieke taak niet meer kunnen uitvoeren, omdat de krant geen verantwoordelijkheid nam voor het afluisterschandaal.