Van Dale Woord van het Jaar

Van Dale Woord van het Jaar De Woord van het Jaarverkiezing wordt georganiseerd door Van Dale Uitgevers. Je kunt tegenwoordig ook alles volgen via Twitter en Facebook. Van Dale organiseert in België ook een verkiezing. Informatie over de verkiezing van 2023, maar ook over het Woord van het Jaar 2007 tot en met 2023. Hét officiële Van Dale Woord van 2023: graaiflatie.

Inhoud artikel


Uitslag van 2023

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2023: graaiflatie.
Betekenis van het woord: (de) inflatie die wordt aangewakkerd door ondernemingen die de kostenstijging van grondstoffen, productiemiddelen en arbeid volledig of bovenmatig doorberekenen aan de consument om hun winst op peil te houden of te verhogen

Uitslag van 2022

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2022: klimaatklever.
Betekenis van het woord: activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek.

Uitslag van 2021

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021: prikspijt.
Betekenis van het woord: de spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte. Je zou het woord ook anders kunnen interpreteren: spijt dat je je níét hebt laten prikken.

Uitslag van 2020

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2020: anderhalvemetersamenleving.
Betekenis van het woord: een samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, met name ter voorkoming van virusepidemieën.

Uitslag van 2019

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2019: boomer.
Betekenis van het woord: een (meestal oudere) persoon met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen. Het woord boomer wordt vaak door jongeren gebruikt om ouderen tot zwijgen te brengen.

Uitslag van 2018

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2018: blokkeerfries.
Betekenis van het woord: elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als een verdediger daarvan.

Uitslag van 2017

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2017: appongeluk.
Betekenis van het woord: ongeval waarbij een verkeersdeelnemer betrokken is, die aan het appen was.

Uitslag van 2016

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2016: treitervlogger.
Betekenis van het woord: een treitervlogger is een persoon die videoblogs maakt van het treitergedrag van z'n vrienden en zelf ook overlast veroorzaakt door dit gedrag te filmen en openbaar te maken.

Uitslag van 2015

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2015: sjoemelsoftware.
Betekenis van het woord: sjoemelsoftware is software om de testresultaten van een apparaat positief te beïnvloeden (bijvoorbeeld software in auto’s om de uitstoot van CO2 gunstiger voor te stellen).

Uitslag van 2014

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2014: dagobertducktaks.
Betekenis van het woord: een belasting die wordt geheven over het vermogen van superrijken (superrijkentaks, hyperrijkentaks).

Uitslag van 2013

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2013: selfie.
Betekenis van het woord: fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite.

Uitslag van 2012

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2012: project X-feest.
Betekenis van het woord: feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt (ontleend aan de filmtitel Project X).

Uitslag van 2011

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2011: tuigdorp.
Betekenis van het woord: afgelegen locatie die is ingericht als woonoord voor veelplegers en dergelijke, met name zo’n locatie met asowoningen.

Uitslag van 2010

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2010: gedoogregering.
Betekenis van het woord: minderheidsregering die voor besluitvorming op bepaalde beleidsterreinen gesteund wordt door een gedoogpartij, d.w.z. een partij die niet tot de regering behoort, maar een gedoogakkoord met de coalitiepartijen heeft gesloten.

Uitslag van 2009

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2009: ontvrienden.
Betekenis van het woord: virtuele vrienden dumpen door deze te schrappen uit vriendenlijstjes op vriendensites.

Uitslag van 2008

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2008: swaffelen.
Betekenis van het woord: (van mannen) het geslachtsdeel laten slingeren en moedwillig tegen een object aantikken, o.a. met het oogmerk hierdoor een ander of zichzelf op te winden.

Uitslag van 2007

Hét officiële Van Dale Woord van het Jaar 2007: Bokitoproof.
Betekenis van het woord: bestand tegen (de gevolgen van) vernielzuchtig gedrag (van dieren) en vandalisme (van mensen).
© 2010 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woord van het jaar - verkiezing Onze Taal en Van DaleWoord van het jaar - verkiezing Onze Taal en Van DaleJaarlijks wordt er een woord van het jaar gekozen. Genootschap Onze Taal organiseert daarvoor een verkiezing. Het Nederl…
Van Dale Woordenboek: Dikke Van Dale en online woordenboekVan Dale Woordenboek: Dikke Van Dale en online woordenboekDe Dikke Van Dale, oftewel het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, is zonder twijfel het bekendste Neder…
Beste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerBeste in 2012 – Sportman, sportvrouw, politicus en meerHet jaar 2012 was een rijk jaar met heel veel personen, organisaties en spullen die de beste waren in hun categorie. Div…
Waar vind je gegevens over stijl en spelling?Heb je vragen over Nederlandse stijl of spelling? Taaladvies kun je gratis online vinden. Praktisch advies over de Neder…

Doordringende blik: diep in de ogen kijken van de anderDoordringende blik: diep in de ogen kijken van de anderDe ogen zijn de ramen van de ziel en fungeren als een poort tussen wat wij zien en wat wij voelen. Vandaar ook dat het d…
Ruzie met je exRuzie met je exWanneer een relatie wordt verbroken, is dat helemaal geen leuke gebeurtenis in je leven. Maar ruzie met je ex kan voor e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Geraadpleegd op 26 december 2023:
  • http://www.vandale.nl
Reacties

Anneke Born, 21-10-2011
Graag nomineer ik mijn collega Ben Cafferata met zijn woord voor 2011: Weglekeffect Reactie infoteur, 21-10-2011
Hallo Anneke, volgens mij kun je binnenkort woorden inzenden via de website van Van Dale. Het zou toch geweldig zijn als het woord van jouw collega gekozen zou worden :-) Ik heb alleen een artikel geschreven over Van Dale Woord van het Jaar, ik mag het woord helaas niet kiezen.

Jannie de Jong, 08-10-2011
Wellicht woorden voor 'Van Dale Woord van het Jaar 2011': Nichtenkift (Volkskrant, 29 juli 2011), Weigeranbtenaren (Volkskrant, 5 augustus 2011), Ambulanceklever (NOS journaal, 10 augustus 2011) en Flitskrediet (NOS journaal 9, september 2011). Reactie infoteur, 08-10-2011
Dank voor deze woorden! Mag ik ze verwerken in mijn artikel. Zo ja, dan vermeld ik natuurlijk uw naam onderaan bij bronnen.

Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 26-12-2023
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.