Effectief netwerken: Tips

Effectief netwerken: Tips Een groot sociaal netwerk kan je op vele gebieden voordelen opleveren. Misschien ben je op zoek naar nieuwe woonruimte, een nieuwe baan of een nieuwe auto met een goede prijs/kwaliteit verhouding? Je sociale netwerk kan helpen dit soort wensen te vervullen. Dit artikel beschrijft de basis van het zogeheten 'netwerken'. Netwerken moet niet voelen als 'net werken', maar het moet worden gezien als iets leuks waar je hopelijk later de vruchten van kunt plukken.

Principes van netwerken

Netwerken wordt vaak geassocieerd met slijmen, jezelf leuker voordoen dan dat je eigenlijk bent of populair doen op feestjes. Dit is een totaal verkeerd beeld van netwerken. Stap 1 van effectief netwerken is heel simpel: blijf jezelf. Mensen prikken snel door je heen als je niet jezelf bent en vaak word je ook meer gewaardeerd als je gewoon jezelf blijft. Zoek bij het eerste contact met mensen naar iets gemeenschappelijks. Dit kan een hobby zijn, een favoriet vakantieland zijn of over sport gaan. Het gaat er om dat er een klik ontstaat tussen jou en je gesprekspartner. Netwerken is namelijk niet het verzamelen van namen, maar het gaat vooral om communiceren. Is het gesprek soepel verlopen, dan zou je na afloop als geheugensteuntje een aantal kernwoorden over die persoon kunnen opschrijven. Dit kan van pas komen als je diegene de volgende keer weer spreekt. Overdrijf hier echter niet in! Is er eenmaal een relatie opgebouwd, dan is het een kwestie van relaties onderhouden. Eigenlijk valt netwerken te definiëren als 'Op het juiste moment de juiste aandacht aan de juiste persoon geven, zodat zij op het juiste moment weer aan jou denken'.

Eerst geven, dan pas ontvangen

Netwerken moet gezien worden als een investering. Voordat je de vruchten van netwerken kunt plukken, moet je er zelf eerst energie in steken. De basis hierbij is eerst geven, dan pas ontvangen. Als je bijvoorbeeld hebt vernomen dat iemand op zoek is naar een baan, en iemand anders is op zoek naar een medewerker, dan zou je deze twee mensen in contact met elkaar kunnen laten komen. Voor jou snijdt het mes aan twee kanten, je helpt twee connecties. Je kunt het ook kleiner aanpakken. Neem bijvoorbeeld bloemen mee als je naar een vriend/vriendin gaat, neem die appelkoeken mee naar de vergadering waar je collega zo gek op is. Het klinkt misschien raar of slijmerig, maar veel mensen zullen dit soort attenties waarderen. Uiteindelijk zullen ze ook aan jou denken als je iets nodig hebt, en dan kun je oogsten.

Netwerk onderhouden

Het onderhouden van je netwerk is ook een belangrijk onderdeel van effectief netwerken. Dit klinkt voor sommige mensen als een tijdrovende klus, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Om te beginnen kun je het volgende stappenplan gebruiken voor succesvol netwerken:

1. Definitie en doelbepaling: met welk doel wil je netwerken?

Het is belangrijk je doel te bepalen en je netwerkskills hierop af te stellen. Ga je voor informele, gezellige contacten of ga je voor zakelijke contacten die je denkt effectief te kunnen gebruiken. Als je dit voor jezelf beslist hebt, zorg dan dat je op de juiste plekken bent om te netwerken. Zorg dat je op personeelsfeesten bent als je voor de zakelijke contacten gaat of zorg dat je beursen bezoekt.

2. Netwerk in kaart brengen: welke contacten heb je?

Ook is het belangrijk je huidige netwerk in kaart te brengen. Maak eens een cirkel met daarin je eigen naam en ga eens na waar je allemaal contacten hebt die je daadwerkelijk kent en waar je (opnieuw) energie in wilt steken.

3. Wie ben je? Wat doe je? Persoonlijke profilering

Zorg dat je weet wie je bent en wat je te bieden hebt aan mensen. Ook is het belangrijk in kaart te brengen wat je nodig hebt van mensen. Deze twee onderdelen vormen een gedeelte van zelfkennis en helpen je bij effectief netwerken.

4. Netwerkgesprek: Begrijp je de ander? Begrijpt de ander jou?

Praat bij een netwerkgesprek niet te veel over jezelf, maar toon oprechte interesse in anderen. Is de interesse niet oprecht, dan zullen mensen dit snel doorhebben. Een netwerkgesprek moet je dus hebben met iemand waarmee je een klik hebt.

5.Relatiebeheer: Hoe onderhoud je de contacten en relaties?

E-mail je oud collega bijvoorbeeld met een complimentje omdat je hem in de lokale krant hebt zien staan met zijn eigen bedrijfje. Ook zou je elke maand twee uurtjes kunnen inplannen om mensen op te bellen en te vragen hoe het met ze is. Zo zet je jezelf in de schijnwerpers bij diegene, omdat interesse tonen in andere mensen vaak zeer op prijs wordt gestel.

Do's en dont's

Zorg er voor dat je oprecht geinteresseerd bent in mensen. Er moet een klik zijn, anders zal het contact van korte duur zijn. Wees ook eerlijk en betrouwbaar. Dit is belangrijk voor een goede relatie met mensen en ook dit kan je helpen later beter te oogsten van je netwerk. Ook is het belangrijk om mensen aan elkaar te koppelen, zoals al eerder verteld. Als jij dan een keer wat nodig hebt, zullen mensen jou snel aan andere mensen koppelen.

Tot slot

Bij het netwerken kun je de 80/20 regel in acht nemen. Dit betekent dat je 20% van je netwerk 80% van je aandacht moet geven. Dit betekent voor jou dat je een relatief klein gedeelte van je netwerk veel aandacht geeft. Dit kleine gedeelte bestaat uit mensen waarvan jij denkt dat ze je op den duur kunnen helpen met het behalen van je voorgenomen doel.

Een goed voornemen met betrekking tot netwerken zou kunnen zijn: Spreek op elke bijeenkomst drie nieuwe mensen aan. Dit vergroot je netwerk binnen korte tijd. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar als je er eenmaal plezier in begint te krijgen wordt het makkelijker. Veel succes bij het netwerken!
© 2010 - 2024 Kunskap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe moet ik netwerken?Werknemers met een goed netwerk, zijn over het algemeen ook succesvoller in hun carrière. Ze weten net iets gemakkelijke…
Werkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenWerkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenNetwerken voor een werkende moeder kan grote voordelen opleveren voor een drukke vrouw die werkt en moeder is. Van werke…
Sociale netwerken en jeugdcriminaliteit: netwerk jongerenSociale netwerken en jeugdcriminaliteit: netwerk jongerenSociale netwerken en jeugdcriminaliteit. Uit de literatuur blijkt dat het sociale netwerk van jongeren een belangrijke r…
Een eigen bedrijf en dan netwerken!Een eigen bedrijf en dan netwerken!Steeds meer mensen beginnen een eigen bedrijf. Mogelijk gedwongen door de markt of een stap naar iets wat vanuit jezelf…

Stotteren: 1 procent van de ouderen blijft het houdenBij de meeste kinderen gaat stotteren gewoon weer over. Na hun vijfde jaar gaan ze heel gewoon praten zonder te happeren…
Verbale communicatieDagelijks communiceren we verbaal en non-verbaal, direct en indirect. Wat zijn nu eigenlijk de processen binnen verbale…
Kunskap (5 artikelen)
Laatste update: 13-04-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.