Lachen, gieren, brullen, schateren goed voor je gezondheid

Lachen, gieren, brullen, schateren goed voor je gezondheid Als je lachen kunt om niets bof je, want lachen ontspant het lichaam en vermindert de stress. Het schept tevens een band met anderen. En het is goed voor je gezondheid als je samen plezier hebt. Een goede schaterlach is olie op de tandwielen van het bestaan. Humor is een ontspannende levensbehoefte, dus gieren en brullen is niet alleen leuk, maar ook nuttig.

Lachen om niets

En dat uren lang als het moet. Eén blik is voldoende om opnieuw in een lachstuip te schieten. Meisjes van veertien schijnen er patent op te hebben. Een onbenullige aanleiding is vaak al voldoende: een raar kapsel, een vreemde situatie. Maar ook volwassenen liggen nog wel eens in een deuk. Slap lachen is een van de meest ontspannende ervaringen die er bestaan. Het is net of het je “schoner” maakt. Bovendien brengt het de lachers dichter bij elkaar.

Lachen is gezond

Lachen is gezond. Als je lacht, ontspan je je spieren (behalve natuurlijk de lachspieren). En ook je bloeddruk zakt. In je bloed komen afweerstoffen vrij en dat stimuleert het immuunsysteem van je lichaam. Bovendien pompt je brein het “euforiehormoon“ endorfine in je bloed. Dat geeft niet alleen een prettig gevoel, het werkt ook nog eens als pijnstiller.

Jong en oud

Kinderen zijn de grootste lachebekjes. Spelen en lachen gaan vaak hand in hand. Ook zijn kinderen in hun onbevangenheid snel aangenaam verrast. Een Belgisch onderzoek wijst uit dat we gemiddeld 20 maal per dag glimlachen of luid lachen. Eenderde van de volwassenen lacht nooit, of minder dan 10 maal per dag. Mannen scoren beter dan vrouwen. We gaan minder lachen naarmate we ouder worden.

Lachen staat niet gelijk aan humor

Lachexpert professor dr. Robert Provine van de Universiteit van Maryland ging met zijn onderzoeksteam de straat op en observeerde 1200 lachende mensen. Hij ontdekte dat lachen in de meeste gevallen weinig met humor te maken heeft. Wat nog eens werd onderstreept doordat sprekers zelf vaker lachen dan degenen tot wie zij zich richten. Van de 1200 lachepisodes werd in 80% door de spreker gelachen, in 55% door de toehoorders. Conclusie van Provine: mensen lachen vooral om een band te scheppen.

Lachproef

Ga met een groepje mensen op de grond liggen. Ieder legt zij hoofd op de buik van een ander. Eentje begint te lachen. Binnen de kortste keren schuddebuikt de hele groep lekker mee! Kan uren duren.

Een lach breekt het ijs

Als je een lastig gesprek hebt met iemand en je weet een glimlach bij de ander op het gelaat te toveren zal de bespreking een stuk soepeler verlopen. De verkoper die dat lukt bij de inkoper zal zijn kansen op een order daarmee absoluut zien stijgen.

Spreker voor volle zaal

Ook de spreker voor een volle zaal zal op aanmerkelijk meer sympathie en aandacht van de toehoorders kunnen rekening bij een passende grap, liefst aan het begin van zijn betoog. Vaak hebben goede en ervaren sprekers in dat opzicht al hun woordje klaar. Professor Heertje die regelmatig lezingen hield over het onderwerp economie bezigde steevast de volgende grappen:
  • Vrijwel altijd komt iemand royaal te laat binnen, waarop de heer Heertje standaard reageerde met: “goede avond komt u binnen, u heeft tot nu toe niets bijzonders gemist”. De combinatie van iemand enigszins berispen, tezamen met de nodige zelfspot, omdat wat ik het afgelopen kwartier lang heb verteld niet interessant is, resulteerde altijd in een lachsalvo. En de heer Heertje kon vanaf dat moment op nog meer krediet vanuit de zaal rekenen.
  • Ging er tijdens de speech iemand even naar de WC, of eerder weg, dan was de reactie altijd: “Kijk nou eens, daar loopt al iemand kwaad weg”. En uiteraard opnieuw een lachsucces.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lachtherapie: lachen is gezondLachtherapie: lachen is gezondLachen is leuk, het voelt goed en het is nog gezond ook. Lachen heeft positieve effecten op zowel ons lichaam als op onz…
Lachtherapie: lach jezelf gezondLachtherapie: lach jezelf gezondDe uitdrukking “lachen is gezond” bestaat niet voor niets. Het is een manier om je even helemaal te ontspannen, je zorge…
Lachen is gezond: waarom je absoluut moet lachenLachen is gezond: waarom je absoluut moet lachenLachen is fijn. Lachen moet je doen. Lachen is gezond. De clichés over lachen bestaan al jaar en dag. Uiteraard is het f…
Wat doet lachen voor je lichaam en geestWat doet lachen voor je lichaam en geestIedereen lacht, de ene meer de ander minder en ook de manier waarop we lachen is heel divers. Denk aan de volle buiklach…

Gesprekstechniek en tactiek voor winstgevend telefonerenGesprekstechniek en tactiek voor winstgevend telefonerenZonder gebruik van eerlijke babbeltrucs bereik je niet veel per telefoon als het om belangrijke kwesties gaat. Je kunt o…
Schrijven met minder foutenSchrijven met minder foutenSchrijf je regelmatig (zakelijke) teksten? Dan kunnen spelfouten een afknapper voor de lezer zijn. Grote kans dat jij al…
Bronnen en referenties
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 07-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.