Schrijven met minder fouten

Schrijven met minder fouten Schrijf je regelmatig (zakelijke) teksten? Dan kunnen spelfouten een afknapper voor de lezer zijn. Grote kans dat jij al jaren dezelfde fouten maakt zonder dat je zelf weet dat je ze maakt. Lees daarom verder voor 4 veelgemaakte fouten en verbeter je schrijfvaardigheid!

Lange woorden

Veel mensen hebben 'langewoordenangst'. Ze zijn geneigd lange worden los te schrijven, terwijl je lange woorden meestal aan elkaar moet schrijven, het is een plaktaal. Dus niet 'lange afstandsloper' maar 'langeafstandsloper'. Het koppelteken gebruik je alleen bij een 'klinkerbotsing' oftewel als het niet meer duidelijk is hoe je een woord moet uitspreken. Voorbeeld: niet 'auto ongeluk', niet 'autoongeluk' maar 'auto-ongeluk'.

Hoofdletters

Ook altijd lastig. Een paar hoofdregels
  • Echte namen van echte personen: altijd een hoofdletter. Dus 'Jan de Groot'
  • Bijnamen, sprookjesfiguren etc.: altijd een hoofdletter. Dus 'Alexander de Grote', 'Doornroosje' en 'Jan Modaal'.
  • Persoonsnamen als uitdrukking/vergelijking: kleine letter. Dus 'Hij is een donjuan/de bob/de ware jacob'.
  • Aardrijkskundige namen: altijd hoofdletter. Dus 'Rotterdam-Zuid', 'Frankrijk', 'Seine', 'Mont Blanc'. Maar let op: een product met een aardrijkskundige naam, zoals 'een stukje roquefort' of 'een glas bordeaux' schrijf je weer met kleine letter
  • Feestdagen: met een hoofdletter. Dus 'Kerst' en 'Pasen'. Afgeleide woorden met kleine letter. Dus 'eerste paasdag' en 'kerstfeest'.

Engelse werkwoorden

Werkwoorden afkomstig uit het Engels worden in principe vervoegd volgens de Nederlandse regels, ook als dit op schrift er vreemd uitziet. In sommige gevallen moet je een extra -e aan de stam toevoegen, omdat de uitspraak anders niet meer klopt.

Een paar voorbeelden:
  • coachen - ik coach, jij/hij coacht - ik/jij/hij coachte - gecoacht
  • cc'en - ik cc, jij/hij cc't - jij/hij cc'de - ge-cc'd
  • racen - ik race, jij/hij racet - jij/hij racete - geracet
Een overzicht van honderden werkwoorden vind je hier

Hen of Hun

Op zich een makkelijke regel. Hen gebruik je als leidend voorwerp en na een voorzetsel, hun als meewereld voorwerp.
  • 'Ik geef hun een koek' maar
  • 'Ik geef de koek aan hen'
  • 'Ik heb hen in het bos zien lopen'
Let op: Hun als onderwerp is altijd verkeerd. 'Hun lopen in het bos' is verkeerd, gebruik 'Zij lopen in het bos'.
© 2009 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
[Frans] Franse Werkwoorden[Frans] Franse WerkwoordenDit is een artikel over de verbuigingen van de franse werkwoorden. Het is een schema waarin de werkwoordsgroepen met hun…
Duitse Sterke/Zwakke WerkwoordenIn het Duits heb je, net als in het Nederlands, '"Sterke'" en '"Zwakke'" werkwoorden. Deze zijn soms lastig te ondersche…
Duitse werkwoorden tegenwoordige tijdWelke uitgangen krijgen Duitse werkwoorden in de tegenwoordige tijd? De werkwoorden die hiervan afwijken, kunnen onderve…
Waar vind je gegevens over stijl en spelling?Heb je vragen over Nederlandse stijl of spelling? Taaladvies kun je gratis online vinden. Praktisch advies over de Neder…

Lachen, gieren, brullen, schateren goed voor je gezondheidLachen, gieren, brullen, schateren goed voor je gezondheidAls je lachen kunt om niets bof je, want lachen ontspant het lichaam en vermindert de stress. Het schept tevens een band…
Problematische communicatie tijdens een vergaderingProblematische communicatie tijdens een vergaderingIn een vergadering kan problematische communicatie storend, ontwrichtend en destructief werken en een goede voortgang in…
Bronnen en referenties
  • www.onzetaal.nl
Michielonline (80 artikelen)
Laatste update: 02-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.