Zo stop je die ogenschijnlijk onoplosbare ruzie
Een ogenschijnlijk onoplosbaar uitzichtloos conflict met onze buren; familieleden die in onmin met elkaar leven; je kijkt uit onvrede een vroegere collega of zakenrelatie niet meer aan enz. Hoe kan een verstandige volwassene de relatie herstellen als de communicatie volkomen uit de hand gelopen is. Hoe zorgen we ervoor dat de vete, het geschil, wordt beëindigd en de vrede getekend. Ondanks de ontstane wrok is dat vaak wel degelijk mogelijk, ook als u op dit moment nog de enige van de twee bent die bereid is tot een verzoeningspoging.
Confict voorkomen
Het verstandigste is om conflicten in de kiem te smoren voordat ze uit de hand lopen. Ruzies kunnen ontstaan door te lang opgekropte kwaadheid, omdat we ons al geruime tijd aan iets van de ander ergeren. Eigenlijk is degene die door z’n kwaadheid de vete veroorzaakt de boosdoener. Ondanks dat de aanleiding misschien bij de ander ligt. Hoe kan de ander namelijk weten dat hij ergernis veroorzaakt als hem dat nooit eerder op een rustige diplomatieke manier is verteld. Boze impulsieve reacties leiden slechts zelden tot een oplossing. Meestal volgt er, vanwege de verkeerde woordkeuze en onvriendelijke houding, juist een verdere verharding van de standpunten.
Oplossen ruzie niet altijd moeilijk
De meeste ruzies en conflicten kunnen gemakkelijk worden bijgelegd. Bedenk dat de ander waarschijnlijk ook in z'n maag zit met het conflict. Als een van de twee partijen probeert toenadering te zoeken zal de ander misschien opgelucht reageren dat de zaak de wereld uit geholpen kan worden. Zoek een goed moment uit en geef uiteraard ruiterlijk toe dat u misschien ook fout zit. Stel u kwetsbaar op. Vraag en luister eerst rustig naar de ander voordat u uw mening geeft.
U spreekt al jaren niet meer met de ander
Als bij geen van beiden de echte wil is om het conflict bij te leggen, zal de ruzie pas beëindigen bij de dood van een van de twee. Maar als u het conflict zat bent zijn er wel een aantal mogelijkheden. Ook hier geldt dat de ander vaak, diep in z'n hart, eveneens een oplossing wil. In dat geval zal het niet zo moeilijk zijn weer in gesprek met elkaar te komen. Maar dat kunt u natuurlijk niet vooraf weten.
Methode 1
Als je in staat bent je gedachten goed op papier te zetten, kun je proberen een brief te sturen. Soms beter per post dan per e-mail, aangezien een stuk papier toch meer waarde heeft dan een computerscherm. In zo’n brief hoef je nog niet te diep op het conflict in te gaan maar kun je bijvoorbeeld zeggen:
- dat je het betreurt met elkaar in onmin te leven, terwijl er vroeger toch zo’n goede verstandhouding was
- probeer dus bij de ander de goede tijd van weleer in gedachten te brengen toen je nog vrienden was
- som de positieve dingen van vroeger op en waarom zou die mooie tijd niet kunnen terugkeren stel je als vraag
- elkaar uiteindelijk nooit meer zien en spreken is toch een beroerd vooruitzicht
- bij overlijden kan de ruzie niet meer worden goedgemaakt en misschien krijgt de overblijvende wel grote spijt
- als er door u (ook) fouten zijn gemaakt, geef het dan in de brief toe, zonder direct op alle details in te gaan
- laat weten dat niet alleen u beiden er last van heeft, maar dat de omgeving (kinderen, vrienden) er ook schade van ondervindt en dat zij net zo lijden onder het conflict
- noem ten slotte uw email, telefoon, postadres en vraag of hij/zij wil reageren
- biedt aan dat u met alle plezier naar hem/haar toekomt
Als er geen snelle reactie komt
Mocht er geen reactie komen op uw uitnodiging tot toenadering, stuur dan ook nog een kaartje en vraag of de brief is aangekomen. Maar als u het e-mailadres heeft kunt u ook een mailtje sturen.
Methode 2
U kunt in plaats van te schrijven natuurlijk ook (of tevens) de bemiddeling van een ander inroepen. Wie dat is kunt u zelf het beste inschatten: Kinderen, vrienden, kennissen, collega’s, buren enz. Als een directe lijmpoging via de bemiddelaar niet lukt, kan de strategie zijn dat die bemiddelaar eerst bij de ander gaat inventariseren wat hem/haar allemaal dwars zit, om dat vervolgens aan u te rapporteren. U kunt daarop reageren via de bemiddelaar of via een brief. Al met al moet er bij de andere partij natuurlijk ook enige wil tot verzoening zijn. Maar dat idee moet misschien eerst nog groeien dus geef hem/haar daartoe ook voldoende tijd. En wees eventueel bereid nog een tweede poging tot toenadering te doen.
Weer vrede
Hopelijk kan uiteindelijk de vrede weer getekend worden, zodat je voortaan weer rustig naar buiten kunt gaan, zonder de angst die ander tegen het lijf te lopen.
Lees verder