De kunst van charisma

Sommige mensen hebben nét iets meer dan andere mensen. Niet omdat ze knapper zijn, of slimmer, maar omdat ze een bepaalde uitstraling hebben die hen aantrekkelijk maakt. Dit soort mensen kan binnen een oogwenk alle aandacht naar zich toetrekken, zonder dat het erg veel moeite lijkt te kosten. Deze natuurlijke charme heet charisma. De ene persoon beschikt van nature over meer charme dan een ander, maar met wat oefenen kun je je eigen charmante ik naar boven halen.

Wat maakt iemand charmant?

Charisma is een bepaalde eigenschap die sommige mensen bezitten waardoor ze een bijna ‘magnetische’ of ‘magische’ aantrekkingskracht hebben op anderen. Ze communiceren op een subtiele, maar krachtige manier. Iemand wordt charismatisch genoemd wanneer hij of zij gemakkelijk de aandacht trekt en snel geliefd is bij anderen. Ook in staat zijn om gemakkelijk leiding te geven, anderen te beïnvloeden, te inspireren of te overtuigen wordt gezien als een charismatische karaktertrek. Elegantie, uitbundigheid, mysterieusheid, positieve energie, lang leve het leven, aantrekkelijkheid en allure zijn woorden en uitdrukkingen die typerend zijn voor een charmant persoon. Het is een vereiste dat een persoon meerdere, bijna alle zojuist genoemde eigenschappen bezit om als charmant bestempelt te worden.

Hoewel charmante personen veel los kunnen maken, zijn ze over het algemeen zeer kalm. Ze hebben zelfvertrouwen, zijn assertief, dominant, oprecht en gedreven. Daarnaast beschikken ze bijna altijd over uitstekende communicatieve- en spreekvaardigheden. Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat charme iets is waar je mee geboren wordt. Je hebt het of je hebt het niet. Anderen denken dat het mogelijk is dat je charmant zijn kunt leren als je dat echt wil. Niet iedereen denkt trouwens positief over mensen die gezien worden als charmant. Sommigen ervaren het als storend en noemen het arrogantie.

Wees kalm

Charmante personen zijn geen stresskippen. Probeer te relaxen. Kalm blijven in een stressvolle situatie kan moeilijk zijn, maar adem diep in en uit en probeer een oplossing te zoeken voor het probleem. Frunnik niet aan je gezicht of aan je kleding en wiebel niet met je voeten, dit maakt een nerveuze indruk. Ontspan de spieren in je gezicht en in de rest van je lichaam. Wanneer je rust uitstraalt zullen mensen zich meer bij je op hun gemak voelen. Probeer zelfs geduld en kalmte te bewaren wanneer iemand kwaad op je is.

Denk aan je houding

De houding kan veel vertellen over het zelfvertrouwen van een persoon. Probeer rechtop te lopen en te zitten. Je schouders mogen iets naar achteren, hierdoor wordt je houding opener. Wanneer je met iemand praat, draai je je lichaam naar die persoon toe. Vergeet hierbij ook niet de voeten! Als je loopt, houd dan een relaxte maar rechte houding aan: ruggengraat recht, je kin recht en niet naar beneden of naar boven. Loop niet met je handen in je zakken en vouw je armen niet over elkaar, dit eerste komt slungelig over en het laatste maakt een gesloten, onzekere indruk. Terwijl je juist zelfverzekerd over wil komen, ook al ben je dit misschien niet. Loop met wat snelheid en, hoewel je niet hoeft te lopen als een catwalkmodel, probeer dit ook elegant te doen. Bij een ontmoeting is het gebruikelijk dat je iemand een hand geeft. Geef een stevige handdruk, want uit onderzoek is gebleken dat het geven van een stevige hand verbazingwekkend veel effect heeft op de ander. Kijk die persoon daarbij ook nog eens aan, en je laat een sterke indruk achter.

Spreken

Als je niets te zeggen hebt, kun je beter niets zeggen. Ga een bepaalde leegte niet opvullen met onzinnig gebabbel. Probeer elk woord te laten tellen, denk eerst na en formuleer een zin voordat je je mond opendoet. Je zult zien dat de juiste woorden je sneller te binnen schieten als je dit oefent. Het komt misschien als een verrassing, maar wanneer je weinig praat is datgene wat je wel zegt een stuk interessanter. Daarnaast is de manier waarop je iets zegt ook van groot belang. Wees overtuigd van je eigen woorden. Spreek duidelijk en niet te snel, niet te langzaam. Varieer in toonhoogte, ritme en volume om je boodschap op de goede manier over te brengen.

Wees geïnteresseerd in anderen

Charmante mensen zijn er goed in om andere mensen een bijzonder gevoel over zichzelf te geven. Geef de persoon waar je mee praat dus het gevoel dat hij of zij een bijzonder iemand is, ongeacht wat je al weet over zijn of haar reputatie. Zorg ervoor dat je namen onthoudt en glimlach wanneer je iemand ontmoet. Wees niet scheutig in het geven van complimentjes, maar zorg ervoor dat deze oprecht en gemeend zijn. Wanneer iemand jou een compliment geeft, accepteer deze dan met dankbaarheid en zeg niet iets waarmee je jezelf vervolgens gelijk weer naar beneden haalt. Bij charisma draait het niet om je ego, maar om andere mensen. Praat niet al te veel over jezelf, maar stel vragen en wees geïnteresseerd in het wel en wee van anderen. Luister met aandacht, maak oogcontact en knik om iemand te laten weten dat je geïnteresseerd bent in zijn of haar verhaal. Let op: houd ook de aandacht erbij, wanneer je het gesprek eigenlijk niet zo heel interessant vind. In dit geval kun je op een subtiele manier het gesprek van onderwerp te veranderen.

Wees eerlijk en roddel niet

Als je met iemand zit te praten, of wanneer je met een groep bent, kan het gebeuren dat het onderwerp van het gesprek opeens over een bepaald persoon gaat. Het is verleidelijk om mee te gaan in negatief gebabbel over een ander, maar laat je hier niet in meeslepen. Noem juist iets positiefs over diegene. Er schuilt een groot nut achter wanneer je dit doet; het wekt vertrouwen op bij de persoon of personen bij je op dat moment bent. Als jij je nooit negatief uitlaat over mensen, weet iedereen dat hij of zij niet bang hoeft te zijn dat jij een reputatie om zeep helpt. Maak daarnaast van je hart geen moordkuil. Wees eerlijk, dan weet iedereen wat hij aan jou heeft. Een verkeerd uitgepakte leugen kan nog eens desastreus voor je reputatie zijn ook: als jij aan twee verschillende mensen iets anders vertelt, en zij praten met elkaar, dan gelooft niemand je meer.

Lach met open mond en klaag niet

Mensen met charme hebben plezier in het leven. Lachen heeft ontzettend veel positief effect op een ander, dus glimlach niet flauwtjes wanneer je iets leuk vindt: lach je tanden bloot. Daarnaast is veel klagen absoluut een afknapper. Probeer zoveel mogelijk de leuke kanten van het leven te zien, en je uitstraling wordt gelijk een stuk beter.

Heb een verzorgd uiterlijk

Je hoeft niet ontzettend knap te zijn om charmant te kunnen zijn. Maar een verzorgd uiterlijk is onontbeerlijk. Zorg er altijd voor je goed ruikt, want dit jaagt mensen bij je vandaan in plaats van dat het mensen naar je toe trekt. Daarnaast kan er leuk uitzien goed zijn voor je zelfvertrouwen, en ook dat heb je nodig. Dus maak een afspraak bij de kapper en spit je kledingkast eens goed door.

Vertrouw op jezelf

Dit alles lijkt waarschijnlijk intimiderend, maar met een beetje oefenen kun je jezelf echt verbeteren. Onthoud dat je niet uit een ei komt. Ook jij hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, maar deze moet je wel perfectioneren. ‘Lees’ de lichaamstaal van anderen en sluit je eigen gedrag en lichaamstaal daar op aan. Oefen desnoods enkele dingen voor de spiegel. Denk eraan dat iedereen jouw gelijke is. We zijn allemaal maar mensen met angsten en gevoelens, ook de mensen die 'beter' lijken dan jij. Laat je dus niet intimideren. Succes ermee!
© 2009 - 2024 Claire, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is lichamelijke aantrekkelijkheid belangrijk?Hoe belangrijk is fysieke aantrekkelijkheid eigenlijk voor de eerste indruk die we van mensen krijgen?
Vrienden maken: de kracht van een lachVrienden maken: de kracht van een lachHoe maak je een uitstekende eerste indruk op anderen? Hoe maak je een goede eerste indruk op toekomstige vrienden? Heeft…
Communicatie Problemen Top 10Communicatie Problemen Top 10Communicatie Problemen Top 10. Communiceren is iets wat we dagelijks doen. Praten en luisteren, het lijkt zo simpel. Goe…

Propaganda: Idealistische reclamePropaganda is reclame die bepaalde opvattingen of standpunten naar voren brengt. Door middel van propaganda wordt het de…
Johari Window (Johari venster) en persoonlijke effectiviteitJohari Window (Johari venster) en persoonlijke effectiviteitHet Johari window of Johari venster is een middel om groepen in kaart te brengen, met name de achtergrond achter de comm…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
  • www.wikihow.com
  • http://www.theshrubbery.com/0999/charm.html
Claire (29 artikelen)
Laatste update: 03-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.