nieuws uitgelicht

Apple vs. FBI: privacydebat

In deze moderne tijden leggen we heel ons leven vast op onze smartphone. Dit kan echter wel gevolgen hebben voor onze privacy. De FBI heeft begin 2016 een rechtszaak gestart tegen smartphonegigant Apple over het kraken van een iPhone voor een onderzoek. Maar Apple weigert de iPhone te ontgrendelen omdat het vreest dat de privacy van de gebruikers in het gedrang kan komen. Deze zaak wordt in 2016 al gezien als de grootste privacyzaak aller tijden.

Waarom wil de FBI een iPhone kraken?

Woensdag 2 december 2015 werden in het Inland Regional Center in San Bernardino in het Amerikaanse Californië 14 mensen om het leven gebracht en werden 21 mensen verwond. Het schietincident is veroorzaakt door Syed Rizwan Farook en Tasheen Malik, die beiden zijn gedood door de Amerikaanse politie. Het gaat over een koppel uit de Amerikaanse stad Redlands, die beiden geradicaliseerd waren en de zaak wordt dan ook door de FBI als terreurdaad onderzocht. Een van de daders, Syed Rizwan Farook, was in het bezit van een iPhone 5c en die wil de FBI kunnen onderzoeken om eventuele aanwijzingen te vinden van motieven of andere medeplichtigen, en daar komt Apple in het verhaal.

Privacy of terreurzaak oplossen?

Na een korte tijd van proberen blijkt dat de iPhone onmogelijk te kraken is zonder hulp van Apple. De FBI wilde dat het bedrijf uit Silicon Valley een programma zou maken zodanig dat ze oneindig veel mogelijke wachtwoorden zouden kunnen invoeren, want een iPhone blokkeert normaal gesproken na enkele pogingen. Maar Apple CEO Tim Cook weigerde een iPhone te kraken omdat hij ervan overtuigd is dat andere rechtbanken, niet alleen in Amerika maar over heel de wereld, Apple zouden dwingen om ook voor hun een iPhone te kraken. En als het zover zou komen gaan minder mensen een Apple-product kopen omdat ze bang zijn dat hun gegevens zomaar met de overheid zouden worden gedeeld. Ondanks alle kritiek die de smartphonegigant na deze uitspraak krijgt van de Amerikaanse overheid, bleven ze toch bij hun standpunt en werd de iPhone 5c van Syed Rizwan Farook niet door Apple gekraakt.

Techbedrijven scharen zich achter elkaar

Apple had uiteindelijk niet alleen dit standpunt. Bedrijven zoals Google, Facebook en WhatsApp hebben al bekend gemaakt dat ze in de rechtszaak achter Apple staan omdat ook zij ervan overtuigd zijn dat het vrijgeven van data aan de overheid dramatische gevolgen heeft voor de huidige privacy. Zelfs Microsoft heeft laten weten dat het een brief zal sturen naar de rechter om Apple in de zaak te steunen. Dit zorgde ervoor dat FBI relatief zwak zou staan in de rechtszaak.

Onverwachte stopzetting

De FBI heeft ondertussen besloten de zaak te laten vallen omdat ze er toch in geslaagd waren de iPhone 5c van Syed Rizwan Farook ze kraken. Volgens de FBI heeft een hacker een eenmalige som gekregen om de iPhone te hacken. Die had namelijk een kwetsbaarheid gevonden in het besturingssysteem iOS, een zogenaamde 'zero-day exploit'. Hierdoor kon de FBI dan toch de viercijferige code van het apparaat verkrijgen en heeft het dus de rechtszaak tegen Apple laten vallen. Er zijn echter geen bewijzen dat de FBI effectief de iPhone heeft gekraakt en dus gaan er in 2016 geruchten rond dat ze de iPhone nooit hebben kunnen ontgrendelen.

Apple's reactie

Apple heeft tot april 2016 nog niet besloten of het verdere stappen gaat nemen tegen de FBI om de kwetsbaarheid te achterhalen, maar het belooft wel dat het zich extra gaat inzetten om de privacy van alle Apple-gebruikers te garanderen. Maar het bedrijf is nog lang niet verlost van de moeilijkheden: in Amerika alleen al zijn er nog minstens 63 zaken aan de gang in verband met het kraken van een iPhone.

Conclusie

Het valt steeds meer op dat privacy wegdijnt uit onze maatschappij. Bedrijven proberen nog zoveel mogelijk privacy te garanderen, maar geen enkel apparaat is zonder enig gevaar voor de privacy. Deze grote zaak was nog maar het begin, want in de toekomst zullen er nog vele debatten komen omtrent onze privacy.
© 2016 - 2024 Antooni, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IPhone 8, 8 Plus en iPhone X: wat is het verschil?IPhone 8, 8 Plus en iPhone X: wat is het verschil?Op 12 september 2017 heeft Apple drie nieuwe iPhones geïntroduceerd. Inderdaad, drie! Hiertoe behoren de iPhone 8 en 8 P…
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
Pentalobe schroevendraaier voor iPhone of MacBook schroevenPentalobe schroevendraaier voor iPhone of MacBook schroevenWil je zelf het scherm of de batterij van je iPhone of MacBook vervangen dan heb je een pentalobe schroevendraaier nodig…

De (nadelige) gevolgen en invloed van social mediaDe (nadelige) gevolgen en invloed van social mediaSocial media hebben de wereld in een rap tempo overgenomen. In 1971 werd de eerste mail verstuurd, en nu leven we met mi…
Netwerken: handige tips om een blijvende indruk te makenNetwerken: handige tips om een blijvende indruk te makenNetwerken is cruciaal om je professionele carrière een boost te geven. Het houdt in dat je een netwerk creëert van zakel…
Bronnen en referenties
  • http://www.nu.nl/dvn/4176074/we-weten-schietincident-in-californie.html
  • http://www.nu.nl/internet/4219514/u-moet-weten-hackdebat-rond-fbi-en-apple.html
Antooni (1 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.