Hoe breng je feedback over?
Feedback, we hebben er de mond van vol … want het is behalve heel erg zinvol ook een modewoord geworden. Terugkoppeling is saai, feedback is goed. Het is slechts een ander woord … maar dat feedback goed kan werken, is evident. Wat wel een rol speelt is dat je het goed oppakt. Hoe ga je met feedback om als gever? Je boodschap moet immers aankomen.
Wat is feedback exact?
Feedback of terugkoppeling krijgen, is niet meer of minder dan uitspreken (door de ander) hoe hij/zij iets wat je gedaan/gezegd hebt, ervaren heeft. Het meest waardevol is feedback die volledig objectief is. Echter, ieder mens heeft een mening, een achtergrond, een gevoel en dat maakt dat feedback zelden volledig objectief is.
Feedback op allerlei manieren
Wel is het zo dat je feedback op een bepaalde manier kunt “verpakken” dat ook een boodschap die niet echt positief is, alsnog positief wordt opgepakt om er iets mee te doen. Iemand de grond in boren is snel genoeg gedaan, maar je zou je dan af moeten vragen wat de insteek van je feedback is.
Wil je iemand verder helpen, dan is de manier waarop je feedback geeft, van groot belang. Iemand de hemel in prijzen om iemand niet pijn te doen, is niet goed. Iemand de grond in boren, omdat je het niet goed vond, is ook niet goed. En toch wil je de boodschap dusdanig overbrengen dat de ontvanger er iets mee kan.
De boodschap overbrengen is bekijken hoe je iets dergelijks zelf zou ervaren, waar word jij door gestimuleerd … ook al is het geen lofbetuiging. Communiceren is een boodschap overbrengen en het op de gewenste manier laten ontvangen. Ofwel, hoe kom je tot de meest correcte manier van communiceren?
Te doorlopen stappen
Kijk naar jezelf
Als je niet zo bedreven bent in het feedback geven, probeer dan als eerste altijd jezelf als voorbeeld te nemen. Los van het gegeven of je zelf goed met feedback om gaat, heb je wel een beeld wat bij je aankomt, wat impact heeft. Welke manier van benaderen helpt je in je proces en welke manier absoluut niet. De een wil het direct, zonder mooie omlijsting, de ander heeft vooral voorbeelden nodig en weer iemand anders wil een “rond” verhaal met mooie en duidelijke woorden, maar niet heel direct (wat ook wel eens bot over kan komen).
Bron: Myriams Fotos, Pixabay Kijk naar de ander
Met de informatie over jezelf in beeld en het proces wat je doorlopen hebt om te achterhalen, wat het beste voor je werkt, kijk je nu naar de ander. Is hij of zij zoveel anders dan jij bent? Hoe schat je in dat de feedback het beste aankomt? Hierbij niet je eigen voorkeursstijl hanterend, maar deze aangepast aan de persoon (wat uiteindelijk ook je voorkeursstijl kan zijn, maar niet noodzakelijkerwijs). Geen andere boodschap dus, alleen de manier waarop kan mogelijk anders zijn.
Wat wil je overbrengen?
Behalve de manier waarop, gaat het natuurlijk ook om de inhoud van hetgeen je over wilt brengen. Probeer zo neutraal als mogelijk je mening te geven over hoe iets op je overkomt en wat het met je doet. Bijvoorbeeld, hindert het je en krijg je er een naar gevoel bij of is de aanpak juist stimulerend. Zo combineer je waar het om gaat, hoe het overkomt en wat het effect is.
Vergeet bij je verhaal niet af te sluiten met of je feedback duidelijk is en hoe de man of vrouw hier over denkt. De een kan het direct zeggen en de ander moet het even laten bezinken en kan je niet direct antwoorden. Respecteer dit.
Tijd
Als je iets overbrengt, doe het dan niet na verloop van tijd. Het is goed vrij snel feedback te geven. Bovendien zit het dan nog het meest vers in je hoofd en daar heeft iedereen het meeste aan als je in gesprek raakt.
Feedback in relaties
Met feedback kan je altijd iets, dus ook in een relatie. In een relatie (privé of in werk) is het meer dan gemiddeld van belang dat de feedback positief en negatief in balans is. Behalve het gegeven dat als het vaker negatief is dan positief, je je af moet vragen hoe je in je relatie staat, is het ook van belang voor de balans in je relatie. Samenwerking en samenleving moet overall in balans zijn om deze optimaal te laten functioneren.
Tot slot
Feedback kan heel zinvol zijn, maar feedback moet ook iets opleveren en daar komt meer bij kijken dan een rij woorden. Kijk naar de persoon en wat je wilt zeggen. Met de juiste mix is feedback uitermate waardevol.