Andere mensen leren aanspreken

Andere mensen leren aanspreken Veel mensen durven niet zomaar op iemand af te stappen, terwijl ze dit wel graag willen. De redenen kunnen enorm uiteenlopend zijn, maar uiteindelijk leer je diegene niet kennen. Dit terwijl je deze persoon graag had willen leren kennen. Misschien zag je in hem of haar wel de liefde van je leven of wil je iemand voor een zakenrelatie leren kennen. Geen spijt meer hebben dat je iemand hebt laten lopen? Er zijn verschillende manieren om een ander aan te leren spreken.

Oorzaken van het niet aan durven spreken van mensen

Anderen aan durven spreken is voor veel mensen lastig. Dit kan uiteenlopende redenen hebben. Bij het vinden van een potentiële partner kan de angst om afgewezen te worden door de potentiële partner een dusdanig grote blokkade zijn dat er wordt besloten niet over te gaan op het aanspreken van die persoon. Een gemiste kans. Deze angst kan gepaard gaan met bijvoorbeeld bang te zijn om iets doms te zeggen of een lompe actie te begaan. Het schaamtegevoel dat dan optreedt kan dusdanig lastig zijn dat het risico hierop wordt vermeden door iemand niet aan te spreken.

Op de werkvloer

Ook in andere situaties vinden mensen het lastig om anderen aan te spreken, zoals het aanspreken van een hogergeplaatst iemand, een potentiële zakenpartner of een collega. Zeker in het begin, als iemand net werkzaam is bij een bedrijf, kan het lastig zijn om een collega aan te spreken. Vaak is iemand nog bezig zijn plek in de organisatie te vinden en probeert aan te haken bij de sfeer op de werkvloer. Dit kan soms een enorme omslag zijn met wat iemand gewend is, waardoor de aanpassing enige tijd kost. In deze tijd kan het lastig zijn om een collega op iets aan te spreken of iets te vragen. Ook hier kan dat komen door de angst om iets doms te zeggen. Het kan ook zijn dat iemand de angst heeft dat zijn of haar mening niet serieus wordt genomen. Goede en nuttige opmerkingen komen hierdoor mogelijk niet naar voren, wat een gemiste kans is.

Angst voor het onbekende

Wat in meerdere situaties ook een oorzaak kan zijn van iemand niet aan durven spreken is de angst voor het onbekende. Dit is een heel menselijk iets. Zeker als eerdere ervaringen om iets nieuws te proberen een negatief effect hebben gehad. Iets nieuws proberen kan dan als een last of een angst worden ervaren. In het aanspreken van een potentiële partner hoeft dan niet zozeer de afwijzing de angst van het niet aanspreken te zijn. Wat er gebeurt als de potentiële partner diegene wel ziet zitten is dan de angst. Hoe nu verder? Waarover nu praten? Wat nu gaan doen? Allemaal vragen die mogelijk op kunnen komen in die situatie. Als het immers klikt, zal dat een opening zijn naar ontelbaar veel nieuwe mogelijkheden om (samen) te doen. Deze onbekende situatie kan angst opleveren om iemand aan te spreken.

Ook solliciteren op een functie die iemand nog nooit eerder heeft uitgevoerd kan angst opleveren. Diegene heeft nog nooit dat werk gedaan en vraagt zich daarom af of hij of zij er de capaciteiten voor heeft. Het overgaan tot besluiten om niet te solliciteren kan een gemiste zijn. Misschien paste die baan of dat bedrijf juist wel super goed bij diegene.

De voordelen van iemand leren aanspreken

Hoe fijn zou het zijn als je altijd en overal iedereen durft aan te spreken. De meeste mensen hebben altijd wel een lichte spanning of gezonde zenuwen als ze iemand aanspreken. Dit is heel natuurlijk, iemand doet ten slotte iets dat onbekend is. De reactie van de ander is nooit vooraf vast te stellen. Wel is het zo dat deze spanning of zenuwen geen angst hoeft te zijn. Zolang het geen angst is, is het aanspreken van anderen geen onoverkoombare blokkade.

Het aanspreken van anderen kan zelfs mooie, leuke en uitdagende momenten opleveren. Wie weet is diegene die jij wel ziet zitten in de trein jouw toekomstige partner. Het aanspreken van diegene levert de kans op de ander beter te leren kennen en daarmee te weten te komen of er een klik is.

In de zakelijke wereld kan het aanspreken van anderen tot ongelofelijk veel nieuwe mogelijkheden leiden. Een nieuwe zakenpartner of klant kan het gevolg zijn. Misschien heb jij in een vergadering bij het bedrijf waar je werkt wel zulke innovatieve en heldere ideeën dat je manager je een promotie aanbiedt. De kansen zijn enorm. Uiteindelijk levert het aanspreken van nieuwe mensen bij aan je persoonlijke ontwikkeling en de kansen hiertoe.

Manieren om anderen aan te (leren) spreken

Om een ander aan te leren spreken zijn verschillende manieren. Het is per persoon afhankelijk welke manier goed werkt en waar iemand zich prettig bij voelt. Ook het doel waarmee iemand anderen wilt leren kennen kan van invloed zijn op welke manier het makkelijker is om anderen aan te leren spreken.

Forceer niet

Als je een ander aan wilt spreken leg dan geen onnodige druk op jezelf, forceer niet om alles perfect te doen. Niemand is perfect en niemand zal dat ooit zijn. Iedereen heeft wel onzekerheden. Dit is niet erg en juist erg menselijk. Een verspreking of verkeerde uitspraak kan iedereen wel is een keer gebeuren. Haal rustig adem en probeer niet te 'moeten'. Stel open vragen aan iemand. Hierdoor kom je meer te weten over diegene, waardoor je weer door kunt vragen. Aan de andere kant geeft het je rust, omdat de ander praat en jij rustig kan luisteren. Het kan lastig zijn om dit in één keer eigen te maken. Het is ook een proces dat eigen gemaakt zal dienen te worden. Langzaamaan ga je merken dat het stellen van vragen steeds gemakkelijker gaat.

Aanhaken bij een gesprek

Met name als je bang bent dat jouw mening niet serieus genomen wordt kan deze manier bijdragen aan anderen aan te spreken. Ga bij een gesprek dat gaande is staan en luister aandachtig mee naar wat, maar vooral hoe het gezegd wordt. Vervolgens kan je door vragen te stellen interesse tonen. De potentiële gesprekspartners weten dan dat jij je interesseert in het onderwerp en zullen je mogelijk betrekken bij het gesprek of de discussie. Je geeft op deze manier jezelf de kans op een uitnodiging en laat weten dat je 'beschikbaar' bent om je mening te geven. Probeer je mening te zeggen in de 'taal' die je gesprekspartners gebruiken, maar blijf wel jezelf. Mensen prikken er vaak snel doorheen als je, je anders opstelt dan dat je werkelijk bent.

Geef aan dat je het lastig vindt

Op de werkvloer waar het lastig kan zijn je mening over een onderwerp te geven, kan je aan je manager of leidinggevende aangeven dat je moeite hebt om je te mengen in discussies of je mening te ventileren. Je kan dan vragen of hij je betrekt bij een bespreking en ook om jouw mening vraagt. Op deze manier krijg je ondersteuning bij dat wat je wilt bereiken. Je krijgt steeds meer vertrouwen om jouw mening te geven en op een gegeven moment zul je zelf het woord vragen of naar voren stappen om je mening te geven.

Ga naar bijeenkomsten met gelijkgestemden

Dit kan zowel in de relationele als de zakelijke sfeer. Denk bijvoorbeeld aan speeddatesessies of kroegavonden van datingbureaus. De mensen die hier aan deelnemen en naartoe gaan hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: een potentiële partner vinden. De meeste vinden dit spannend om te doen en zullen jouw situatie begrijpen. Naar deze bijeenkomsten gaan kan het makkelijker maken iemand aan te leren spreken. Ten slotte weet je dat jullie beide hetzelfde doel voor ogen hebben. Met dit in gedachte is de kans op een harde afwijzing klein.

In de zakelijke sfeer zijn er vaak borrels binnen en buiten het bedrijf waar je werkt, maar ook beurzen en branche-evenementen leveren kansen op om nieuwe mensen te leren kennen. Nieuwe connecties kunnen worden opgedaan die jou verder kunnen helpen in je carrière.
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Godsdienstpedagogiek: leerstijlen & begeleiding bij jongerenGodsdienstpedagogiek: leerstijlen & begeleiding bij jongerenIn gesprekken en begeleiding van jongeren gaat het in eerste plaats om goed te kunnen luisteren. Vervolgens is het belan…
Jaloezie in een relatieJaloezie in een relatieJaloezie is een normale menselijke emotie. Maar we hebben altijd geleerd dat jaloezie vooral een negatieve emotie is. De…
Is uit de comfortzone komen realistisch?Is uit de comfortzone komen realistisch?Uit je comfortzone komen is niet meer of minder dan een stap zetten in de richting van iets wat je niet kent. De comfort…
Mijn partner heeft problematische schuldenMijn partner heeft problematische schuldenAls één van de partners problematische schulden heeft, kan deze schuld ook het probleem worden van de partner. Bij schul…

Smalltalk: praten kan je lerenNiet iedereen bezit de eigenschap om moeiteloos over te gaan tot een conversatie met personen die ze nauwelijks kennen.…
De postzegels van 2015: het tweede halve jaarDe postzegels van 2015: het tweede halve jaarElk jaar geeft PostNL een aantal nieuwe postzegels uit. Postzegels zijn nodig bij de verzending van poststukken. Daarnaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels (bewerkt)
  • http://www.carrieretijger.nl/functioneren/samenwerken/sociale-vaardigheden/netwerken
  • http://www.leidenuniv.nl/ics/sz/so/spreken/last.htm
  • http://www.leidenuniv.nl/ics/sz/so/spreken/begin.htm
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 26-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.