Iedereen vindt je aardig met deze vijf technieken

Iedereen vindt je aardig met deze vijf technieken Hoe zorg je ervoor dat mensen je aardig vinden? Dit heb je zelf in de hand. Door een aantal psychologische technieken toe te passen, maak je jezelf een geliefd en gewaardeerd persoon. Je wordt beter in de omgang met anderen en maakt snel nieuwe vrienden. Het is zo eenvoudig als af en toe glimlachen en luisteren. De kern ervan is het tonen van oprechte interesse en belangstelling voor de ander. Want dat is wat ieder mens wil, waardering van de ander. Mensen hebben elkaar nodig. We zijn afhankelijk van elkaar in vele opzichten: voor sociaal contact, liefde, vriendschap, als collega’s, voor hulp en ondersteuning, enzovoorts. Daarom is het belangrijk dat andere mensen je aardig vinden. Dit is iets anders dan 'aardig' in de negatieve zin van het woord, dat je over je heen laat lopen. ‘Aardig zijn’ betekent dat mensen jou een vriendelijk en prettig persoon vinden. Ze hebben respect voor je.

Waarom wil je aardig gevonden worden? Om de kwaliteit van je relaties met anderen te verbeteren. Voor bijna alles in het leven heb je andere mensen nodig. Daarom is aardig gevonden worden de beste manier om dingen in het leven gedaan te krijgen. Als je geliefd bent door anderen krijg je meer invloed. Je krijgt meer vrienden en wordt een betere partner, collega, ouder en leidinggevende. Hiervoor hoef je niet te manipuleren, slijmen of bedriegen. Je kunt jezelf op een positieve manier geliefd maken. Hieronder vind je vijf technieken om dat te bereiken.

Toon oprechte interesse in anderen

Wat is het favoriete gespreksonderwerp van de meeste mensen? Zichzelf. Ieder mens is het centrum van zijn eigen leven. Daarom vinden we het allemaal leuk om over onszelf te praten. Wil je iemand voor je winnen? Toon dan oprecht interesse in die persoon. Stel vragen, praat over zijn interesses en luister.

De meeste mensen zijn praters, geen luisteraars. Mensen willen het liefst hun eigen zegje doen en vallen de ander in de rede. Door dit verlangen bij jezelf te onderdrukken, geef je de ander je oprechte interesse. Laat de ander uitspreken, kijk hem aan, bevestig wat hij gezegd heeft. De ander zal zich bijzonder en gewaardeerd voelen.

Toon waardering en geef complimenten

Ieder mens hoort graag dat hij iets goed gedaan heeft. Mensen willen erkenning voor wat ze doen. Volgens de piramide van Maslow is dit zelfs één van de basisbehoeften van de mens. Toch is het in onze maatschappij niet gebruikelijk om waardering te tonen. Geef oprechte waardering aan anderen voor de dingen die je aan hen bewondert. Dit is iets anders dan slijmen. Slijmen is niet oprecht. Dus vertel je collega dat hij goed werk geleverd heeft, je partner dat hij lekker gekookt heeft en je vrienden dat je hun humor waardeert. Geef je waardering, zelfs voor de kleine dingen.

De aantrekkingskracht van een glimlach / Bron: Zelfportret, Wikimedia Commons (Publiek domein)De aantrekkingskracht van een glimlach / Bron: Zelfportret, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Glimlach

Mensen die glimlachen zien er aantrekkelijker en betrouwbaarder uit. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Met een glimlach op je gezicht straal je interesse, aandacht en genegenheid uit. Glimlach daarom naar de ander en doe het vaak en oprecht.

Onthoud iemands naam

Het mooiste woord dat iemand kent, is zijn eigen naam. Mensen horen hun eigen naam graag en wanneer ze die horen, heb je meteen hun aandacht. Onthoud daarom de naam van de ander altijd. Wanneer je die vergeet, zal dit je niet in dank worden afgenomen. Schrijf de naam op of herhaal hem in je hoofd. Noem de naam van de ander een paar keer tijdens het gesprek, maar overdrijf niet. Met deze methode laat je de ander zie dat je hem belangrijk genoeg vindt om tijd en moeite in hem te investeren.

Vermijd het negatieve

Bekritiseer, klaag of veroordeel niet. De luisteraar kan negatieve informatie associëren met jou als persoon. Door te klagen of zeuren neemt een gesprek een negatieve wending. Dit maakt jou als persoon niet geliefd, eerder bereik je het tegenovergestelde. De ander openlijk bekritiseren als hij iets fout doet, hoeft ook niet. Er zijn andere manieren om iemand op zijn fouten te wijzen. Probeer mensen op een positieve manier te inspireren.
© 2015 - 2025 Ninaschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrienden maken: toon oprechte belangstelling in de ander!Hoe doe je dat, nieuwe mensen leren kennen? Hoe doe je dat, vrienden maken en houden? Heb jij geen vrienden? Hoe maak je…
Behandel de ander zoals jezelf behandeld wilt wordenBehandel de ander zoals jezelf behandeld wilt wordenHoe kan je zorgen dat iemand je graag mag? Hoe kan je er voor zorgen dat iemand je aardig vindt? Draag het gevoel over d…
Kritiek, daar maak je geen vrienden meeKritiek, daar maak je geen vrienden meeGoed omgaan met andere mensen is soms een hele kunst. Kritiek uiten op een ander, dwingt de ander in de verdediging. Kri…

Gesproken en geschreven taalTaal is een middel om te communiceren dus om gedachten, gevoelens en bedoelingen over en weer kenbaar te maken. Meestal…
Het meta-perspectief en de BWR-driehoek in communicatieDe op onze planeet gebruikelijke communicatievorm is de taal. In mondelinge of schriftelijke vorm. Daardoor kan kennis d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • Carnegie, D. (2013). Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt. Amsterdam: Pearson Benelux B.V.
  • Express.be (18 november 2014). 5 Technieken uit de psychologie om jezelf geliefd te maken. Geraadpleegd op http://www.express.be/business/nl/hr/psychologische-technieken-om-jezelf-geliefd-te-maken/209292.htm.
  • Snijders, P. 7 Voordelen van glimlachen :-). Geraadpleegd op http://www.urbanlotus.nl/glimlachen.html.
  • Afbeelding bron 1: Zelfportret, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ninaschrijft (6 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.