Stress verminderen door grenzen te trekken

We hebben allemaal die onzichtbare lijnen rondom ons die maken dat we afzonderlijke acties van anderen kunnen ervaren als comfortabel en anderen als ongemakkelijk. Iemand die weinig afstand neemt tijdens het praten kan ongemakkelijke gevoelens creëren bij de luisteraar. In deze situatie is de spanning vaak niet overweldigend maar in sommige gevallen kan deze ondraaglijk zijn en leiden tot fysieke en emotionele stress.

Hoe grenzen stress verminderen

Grenzen maken een mens gelukkiger en minder gestresseerd omdat ze anderen minder kans geven om die grenzen te overschrijden. Als iemand begrijpt wat kan en wat niet hoeft hij of zijn geen toestemming te vragen om dichterbij te komen. Als je werkgever begrijpt dat je familie veel waarde heeft voor jou en dat je daarvoor graag veel tijd uitrekt zal je waarschijnlijk niet de eerste zijn aan wie gevraagd wordt om extra uren te werken.

Sommige relaties zijn professioneel, sommige zijn persoonlijk en andere intiem. Wanneer iemand uit je professionele netwerk te persoonlijk of te intiem wordt, kan dit stress veroorzaken. Niet toestaan dat die mensen in je persoonlijke omgeving infiltreren zal deze stressgevoelens dan ook voorkomen. Het is belangrijk deze grenzen vooraf kenbaar te maken dan iemand effectief te moeten terugdringen en die grens op het moment zelf te moeten opbouwen.

Hoe trek ik de grens

De ideale manier die gebruikt wordt bij het trekken van grenzen is afhankelijk van het type grens die op dat moment vereist is.Hier is het belangrijk om een assertieve communicatiestijl te hanteren om escalatie te voorkomen en het conflict effectief te kunnen beheren.

Spreken vanuit je eigen perspectief en over je eigen gedachten en gevoelens is een van de beste manieren om te voorkomen dat de andere persoon zich beledigd en persoonlijk aangevallen gaat voelen. Een handig hulpmiddel hierbij is door gebruik te maken van “ik”-stellingen. Bijvoorbeeld:
  • Ik zou liever niet...
  • Ik zou graag...
  • Ik wil dat...
  • Ik heb niet graag dat...

Door gebruik te maken van deze “ik-stellingen zul je uiteraard niet altijd krijgen wat je wil maar de kans dat dit wel gebeurt is sterk toegenomen omdat je dit op een directe, niet-aanvallende manier hebt overgebracht. Let er wel op dat je geen “jij”-stellingen gaat gebruiken in de vorm van een “ik”-stelling. Bijvoorbeeld:
  • Ik denk dat je dom bent.
  • Ik hoop dat je in de hel belandt.
  • Ik wil dat je je mond houdt.

Gestelde grenzen versterken

Zelfs als mensen de assertieve communicatie vaardigheden onder de knie hebben kan de boodschap nog afgebroken worden door een gebrek aan kracht of door een te zwakke boodschap. Een andere manier waardoor mensen hun eigen grensinstellingen gaan saboteren is door het uiten van bedreigingen zodat de persoon niet meer kan volgen. Denk maar aan een versterking door het aanbieden van mogelijk gevolgen. Met andere woorden, bied een positief gevolg aan als die persoon doet wat je wil en een negatief gevolg als hij je grenzen niet respecteert.

Durf “Nee” zeggen

Een groot deel van wat er gezegd wordt bestaat uit non-verbale communicatie dat zowel kan worden gezien als worden gehoord. Vergelijk dit met het kijken van een soap zonder geluid. Aan de hand van gelaatsuitdrukkingen en gebaren kan je perfect inschatten hoe een persoon zich op dat moment voelt.

Houd er rekening mee dat iemand “Ik hou daar niet van”, kan zeggen met verschillende intonaties alsook met verschillende gezichtsuitdrukkingen wat zal resulteren in verschillende betekenissen. Zorg er dus voor dat wanneer je “Nee” zegt tegen iemand, dit ook overkomt als een stevige, serieuze “Nee”.
  • Houd je hoofd omhoog en maak oogcontact
  • Haal je schouders niet op maar houd ze ontspannen
  • Toon een serieuze gezichtsuitdrukking die overeenkomt met de boodschap
  • Handhaaf een gemiddeld spreektempo
  • Handhaaf een stevige toon maar houd het stemvolume onder controle

Oude grenzen vervangen door nieuwe

Als je in het verleden reeds zwakkere grenzen had gesteld zal het moeilijk worden deze te versterken omdat anderen reeds bepaalde verwachtingen hebben gecreëerd van wat kan en niet kan bij jou. Dit is belangrijk om rekening mee te houden bij het veranderen van een bepaald gedrag. Maar een nieuwe leven zonder stress is deze inspanning zeker waard.

Begin met die mensen die je het meest vertrouwt bij het oefenen van je grensinstellingen. Bouw je zelfvertrouwen en je vaardigheden op en ga nieuwe uitdagingen aan. Als je interacties sterker worden zullen anderen dit ook opmerken, ze zullen met je praten maar op een andere manier als voorheen. Dit is de eerste stap naar je nieuwe leven met minder stress, waarin je gerespecteerd wordt en je je eigen beslissingen maakt.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beginnen met het stellen van persoonlijke grenzenBeginnen met het stellen van persoonlijke grenzenWil je vriendelijk en assertief voor jezelf leren opkomen? Op welke manier maak je dan een begin met het vaststellen van…
Effectieve communicatie: AssertiviteitEffectief communiceren kan vele deuren openen, zowel in het bedrijfsleven als in je persoonlijk leven. Weten wat de best…
Persoonlijke grenzen stellen en versterkenPersoonlijke grenzen stellen en versterkenHet stellen van persoonlijke grenzen kan lastig zijn. Toch is het heel belangrijk. Onze persoonlijke grenzen bepalen wie…
Artsen zonder GrenzenArtsen zonder GrenzenArtsen zonder Grenzen is een onafhankelijke, medische noodhulporganisatie die wereldwijd mensen helpt, ongeacht hun afko…

Broodjeaapverhaal over huilende jongen op schilderijBroodjeaapverhaal over huilende jongen op schilderijAan elke stamtafel klinken ze, de broodjeaapverhalen, verhalen die mooi zijn, maar waarvan het waarheidsgehalte niet het…
Emoties in het overtuigenWe zijn tegenwoordig getuige van heftige debatten in de media. We willen de ander overtuigen, maar op welke wijze doen w…
Bronnen en referenties
  • Cursus: Communicatietechnieken Door M. H. Van IJzendoorn,H. De Frankrijker
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.