Lokale Omroep Awards en Week van de Lokale Omroep

Lokale Omroep Awards en Week van de Lokale Omroep Lokale omroepen hebben zich verenigd in de Organisatie van Lokale Omroepen Nederland (OLON). Elk jaar wordt een Week van de Lokale Omroep georganiseerd met diverse activiteiten rondom lokale radio en televisie. In die week worden de winnaars bekendgemaakt van de beste publieke lokale omroepprogramma’s, presentatietalenten en de Lokale Omroep van het Jaar. De lokale omroepen zijn de stem van het dorp, de stad of de streek. De Week van de Lokale Omroep brengt het werk van de LOA onder de aandacht.

Lokale radio, video en televisie

De Organisatie van Lokale Omroepen Nederland (OLON) heeft met De Lokale Omroep een publieksmerk waarin alle publieke lokale omroepen in Nederland zichzelf terug kunnen vinden. Elke lokale omroep heeft zijn eigen naam en onder Lokale Omroep zijn ze verenigd. In 2018 telt Nederland 260 publieke lokale omroepen die dagelijks worden beluisterd en bekeken door de mensen van de streek. Duizenden mensen werken, vaak op vrijwillige basis, met veel inzet en creativiteit bij de lokale omroep en bereiken vele luisteraars en kijkers met hun boodschap.

Lokaal nieuws

De lokale omroep stort zich op het lokale nieuws. Plaatselijke onderwerpen zijn van groot belang voor de mensen die in die stad of dat dorp wonen. De lokale omroep geeft mensen uit de buurt een stem en de lokale omroep spreekt de taal van de streek. Daarbij is de lokale omroep een kweekvijver van talent. Menig programmamaker van formaat is begonnen bij een lokale omroep. Bert Haanrikman, Gerard Ekdom en Wilfred Genee zijn er voorbeelden van.

Groot en klein

Er zijn grote en kleine lokale omroepen. Ze hebben één ding gemeen en dat is dat ze iets toevoegen aan de samenleving. Ze brengen het lokale nieuws en bieden ruimte aan genres die je op regionale of landelijke zenders niet ziet.

OLON

De OLON behartigt de belangen en helpt de lokale omroepen om ze zo goed mogelijk te laten werken. De OLON doet dat ondermeer door samenwerking te faciliteren en bevorderen. De OLON ondersteunt bijvoorbeeld bij de opleiding van medewerkers.

Lokale omroepen

De cijfers (2014)
  • Nederland telt 260 publieke lokale omroepen
  • in meer dan 300 gemeenten zijn ze te vinden
  • meer dan 20.000 vrijwilligers zetten zich er voor in
  • 500 betaalde krachten werken er
  • per week maken ze ruim 45.000 uur radio
  • per week maken ze 5.000 uur televisie
  • er worden bijna 300 websites onderhouden
  • er worden dagelijks tientallen nieuwe video’s op Youtube gepubliceerd

Week van de Lokale Omroep

De Week van de Lokale Omroep wordt georganiseerd door de OLON. De Week wordt vrijwel jaarlijks georganiseerd. Er staan in die week open dagen op het programma, er worden werkconferenties georganiseerd, er zijn congressen over bijvoorbeeld de waarde van de publieke omroep en de toekomst van de regionale journalistiek, er zijn kennisdagen voor lokale omroepmedewerkers, workshops en De Lokale Omroep Awards worden uitgereikt. De OLON wil met de Week van en de Awards de kwaliteit van lokale omroepprogramma’s verder bevorderen en de lokale omroepsector beter profileren.

Lokale Omroep Awards

De Lokale Omroep Awards zijn de prijzen voor de beste publieke lokale omroepprogramma’s van dat jaar. Daarbij wordt één lokale omroep gekozen tot De Lokale Omroep van het Jaar. De jury bestaat uit mensen die hun sporen in de omroepwereld hebben verdiend. De inzenders kunnen hun omroep en programma voor een bepaalde datum aanmelden. De OLON stelt de wedstrijdbeschrijving op waar ook de beoordelingscriteria in staan vermeld.
Er zijn prijzen te winnen in de volgende categoriën:
  • Radioprogramma (hieronder vallen programma’s in de volgende categoriën: varia, muziek, culturele programma’s, doelgroepprogramma’s, documentaires)
  • Televisieprogramma (hieronder vallen programma’s in de volgende categoriën: varia, muziek, culturele programma’s, doelgroepprogramma’s, documentaires)
  • Nieuws & Actualiteiten (alle nieuws- en actualiteitenprogramma’s): met speciale aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen
  • Crossmediaal gebruik
  • Presentatietalent

Beoordelingscriteria

De jury beoordeelt op basis van een aantal criteria, rekening houdend met de verschillen in budget en middelen van de omroepen. Er wordt beoordeeld op:
  1. Lokale verbondenheid
  2. Originaliteit/creativiteit
  3. Techniek
  4. Muziekgebruik
  5. Inhoud/kwaliteit van het programma
  6. Vorm

Lokale Omroep van het Jaar

De prijs Lokale Omroep van het jaar heeft een eigen jury. De prijs is sinds 2013 losgekoppeld van de inhoudelijke Lokale Omroep Awards. De prijs gaat naar een omroep die zich dat jaar heeft onderscheiden. Een van de juryleden is een vertegenwoordiger van de winnaar van vorig jaar. In 2018 was er geen Week van de Lokale Omroep. In 2019 staat een Dag van de Lokale Omroep inclusief de uitreiking van de Lokale Omroep Awards gepland in juni.

Jaar radio televisie crossmediaal nieuws & actualiteiten presentatietalent Lokale Omroep van het Jaar
2012Havenstad FM (Appingedam, Delfzijl) met Rondje HavenstadRTV Maastricht met Raadpraat in de straatTV Enschede FM met A Meezing MessiahAT5 (Amsterdam) met AT5 NieuwsIamTV (Amsterdam): Dilem Arslan (TV)
MeerRadio (Haarlemmermeer): Jon Hilbrants (radio)
TV Enschede FM
2013OOG (Groningen): GlasnostRTV Dordrecht: Hoogeëerd publiekRTV Stichtse Vecht: 24 uur Stichtse VechtStudio040 (Eindhoven): Eindhovens Stadsjournaal 2012Marloes ten Kate (OOG Groningen)Omroep Venlo
2014Skyline RTV (Uden, Veghel): 55 PlusshowOmroep Venray: Passie voor de torenRTV NOF (Dantumadeel, Dongeradeel, Kollumerland): Intocht Sinterklaas DokkumTV Enschede FM: Twents Gemeenteraads-verkiezingendebat 2014(televisie): Margriet van der Eijk (WOS Media)
(radio): Luuk en Rein (GLOW FM)
WOS Media (Midden Delfland, Westland, Maassluis)
2015Unity FM (Leiderdorp): Kou LeidenStudio 040 (Eindhoven): 040 Nieuws – de dag na MH17RTV NOF (Dantumadeel): ondergang en herbouw kleinste ziekenhuis van NederlandOmroep Venlo: Het NieuwsMarlieke Gortmaker (TV Enschede FM)Studio 040 (Eindhoven)
2016WOS Media: Het OchtendMagazineOmroep Venlo: Amici in MusicaTV Enschede FM: Special WateroverlastRTV Purmerend: Inspraakavond Purmerendradio-Rob Janssen (GLOWFM), tv-Samantha Coleridge (OPEN Rotterdam)Stichting Omroeporganisatie Groningen (OOG)
2017TV Enschede FM: WildgroeiOOG TV (Groningen): Stand van StadWOS Media (Midden Delfland, Westland, Maassluis): Week van het WerkOPEN Rotterdam: Stem uit de WijkTV Enschede FM: Niels VeurinkREGIO8 (Montferland, Oude IJsselstreek, Doetinchem) en OPEN Rotterdam

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regionale en lokale omroepenNaast de commerciële en de publieke omroepen, zijn er in Nederland ook nog regionale en lokale omroepen. Zo volg je zelf…
Lokale Journalistiek: definitie en ontwikkelingenLokale Journalistiek: definitie en ontwikkelingenEr zijn verschillende vormen van journalistiek, waaronder lokale journalistiek. Lokale journalistiek spitst zich toe op…
De commerciële omroepenDe commerciële omroepenIn Nederland kennen we publieke omroepen, commerciële omroepen, lokale en regionale omroepen. Commerciële omroepen zijn…
’n Straatje om (oud-radioprogramma bij lokale omroep SLOFH)Via de lokale omroep van Fijnaart en Heijningen werd vanaf oktober 1989 pakweg vijf jaar lang een heemkundig radioprogra…

Tips om te praten in het openbaarWelke positie we ook bekleden, student, bedrijfsleider, professor, in groep op vakantie, ... verschillende keren in ons…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OLON
  • http://www.olon.nl/pagina/1231818141 geraadpleegd op 8 juni 2014
  • http://www.delokaleomroep.nl/pagina/1243794245 geraadpleegd op 8 juni 2014
  • http://broadcastmagazine.nl/winnaars-lokale-omroep-awards-2014/ geraadpleegd op 8 juni 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 24-10-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.