Gevaarsymbolen en hun betekenis

Gevaarsymbolen en hun betekenis Werk je in het dagelijks leven op kantoor, dan zal je daar niet snel gevaar lopen. Anders is het, als je werkt in de chemie of in de bouw. Een fractie van onoplettendheid kan je leven in gevaar brengen of soms zelfs zorgen voor het einde ervan. Door middel van gevaarsymbolen word je gewezen op de gevaren die je loopt. Maar wat betekenen deze waarschuwingssymbolen nu eigenlijk? Het gebruik van gevaarsymbolen wordt bij wet geregeld. dat is maar goed ook, want anders zou iedereen zijn of haar eigen waarschuwingssymbolen gaan ontwerpen en gebruiken. Hierdoor zouden gevaarsymbolen niet meer universeel en uniform zijn, waardoor het minder gemakkelijk wordt om ze te begrijpen. Maar wat betekenen diverse symbolen nu eigenlijk?

Het doodshoofd met de gekruiste beenderen kent (vrijwel) iedereen en het gevaarsymbool laat weinig te raden over, maar er zijn nog tal van waarschuwingssymbolen te vinden die lang niet bij iedereen bekend zijn. Lees dus goed, want je weet maar nooit wanneer je het eens nodig mocht hebben!

Lasergevaar

Intens laserlicht kan leiden tot verbrandingen. Ook beschadigt laserlicht je ogen, soms zelfs onherstelbaar. Dit gevaarsymbool waarschuwt voor laserlicht.

Optische straling

Op het eerste gezicht doet dit waarschuwingsbordje vrolijk aan: geel met een zonnetje erop! Toch wijst dit gevaarsymbool niet op de zon, maar op optische straling. Optische straling komt vaak voor in de bouw. Er zijn grenswaarden die bepalen aan hoeveel optische straling je mag worden blootgesteld.

Bestraald voedsel

Voedsel dat dit symbool draagt, heeft meer stralen ontvangen dan alleen zonnestralen! Het geeft aan dat het product bewerkt is met ioniserende gammastralen, waardoor micro-organismen geheel of gedeeltelijk worden gedood. WHO beveelt deze methode aan omwille van de bestrijding van bacteriën. Toch vinden veel mensen het geen prettig idee.

Gevaar voor schade op lange termijn

Niet ieder gevaar bemerk je direct. Denk bijvoorbeeld maar aan asbest, waarbij de mensen die eraan zijn blootgesteld, pas jaren later ziek worden van de gevolgen. Dit gevaarsymbool waarschuwt voor schade op lange termijn.

Biohazard gevaar

Dit gevaarsymbool waarschuwt voor biologische gevaren. Het waarschuwingssymbool is ontwikkeld door Dow Chemical Company. Charles Baldwin, een milieu-gezondheidsingenieur die bijdroeg aan de tot stand koming van het symbool, zegt hierover "We wilden iets dat onvergetelijk was, maar betekenisloos, zodat we mensen konden opvoeden over wat het betekent." Dat is gelukt: het symbool werd in 1967 gepresenteerd als de nieuwe standaard voor alle biologische gevaren.
© 2014 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
De geschiedenis van de getallen en het tellenTellen begon lang voordat er symbolen zoals 1, 2 en 3 voor de afzonderlijke getallen waren. In feite kan men tellen zond…
Dagelijkse confrontatie met symbolen en pictogrammenDagelijkse confrontatie met symbolen en pictogrammenSymbolen en pictogrammen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze zijn onder meer te vinden in de beelde…

Gesprekstechniek: Zes A'sGesprekstechniek: Zes A'sGesprekken verlopen vaak gemakkelijker als u weet hoe een goed gesprek moet voeren. Gesprekstechnieken kunnen u daarbij…
Schriftelijk klacht indienenSchriftelijk klacht indienenZowel privé als zakelijk gebeurt het wel eens dat je een klacht wilt indienen. Het beste doe je dat schriftelijk. Als je…
Bronnen en referenties
  • http://www.heinpragt.com/symbols/symbolen_voor_gevaar.php
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevaarsymbool#Symbool_voor_biologisch_gevaar
Stippels (68 artikelen)
Laatste update: 07-03-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.