Voeren we nog een goed gesprek?

Voeren we nog een goed gesprek? Als je minder zorgen hebt, dan leent zich de situatie meer om dat “goede gesprek” te voeren. We hebben overal een mening over een periode in het leven dat je nog niet met een (te hoge) hypotheek zit, een gezin wat veel geld kost of die vakanties die alsmaar verder weg en exotischer moet. Kortom, we hebben het over de studie tijd of het moment dat je aan je eerste baan begint.

Een druk leven

We krijgen het enig moment druk, je carrière wil je gestaag door laten gaan, maar mogelijk start je ook een relatie en zelfs een gezin. Je wilt het leven ten volle benutten en dus mag het sociaal leven er niet onder leiden en spreken we periodiek af met vrienden. Een goede gezondheid is ook essentieel. We worden voor een deel beoordeeld op het uiterlijk en dat wil zeggen dat we alles straks moeten houden en minimaal enkele keren per week de sportschoenen aan moeten. Alles bij elkaar is er nog te weinig tijd voor een goed gesprek.

"The fear of death follows from the fear of life. A man who lives fully is prepared to die at any time." Mark Twain

Er is meer…

Gaat mening man of vrouw eerst vele jaren in de snelheid van het levensproces mee, inmiddels lijkt daar een kentering in te komen. Het lijkt erop alsof we beseffen dat er meer is in het leven dan de bekende ratrace. De diepgang in het leven, waar het uiteindelijk om gaat, komt langzaam weer terug en levensvragen mogen weer gesteld worden. Dit niet alleen als we in een gevorderde levensfase zit, maar juist ook als we nog in die ratrace van presteren zitten.

Inpassen

Dan speelt de volgende vraag … en wel het inpassen in het leven. Want we zijn zover dat we meer diepgang zoeken, maar willen er niet te veel voor inleveren. Menigeen is hier al onderuit gegaan, want meer in dezelfde tijd is niet mogelijk. Nieuwe prioriteiten stellen en als je weer diepzinnige gesprekken wilt voeren met vrienden, familie of juist onbekenden (want dat kan heel verfrissend zijn), wil eigenlijk zeggen dat je er iets voor in moet leveren. Als je je (luxe) leven niet wilt veranderen, ben je (nog) niet toe aan die eerdergenoemde diepgang.

Levensvragen

Er vanuit gaande dat je wel toe bent aan die verdieping en weer over de zaken die er toe doen in het leven wilt spreken, wilt discussiëren, dan blijkt uit onderzoek (Universiteit van New York) dat er een aantal topics zijn. Enkele voorbeelden:

  • Eeuwige verliefdheid kan dat? … en wil ik dat wel?
  • Wil ik wel weten wanneer ik dood ga?
  • Gaat de mens op tijd inzien én handelen hoe we het milieu verpesten? … en maak ik dat nog mee?
  • Heb je vrienden waar je echt van houdt? … en zijn die er als je ze nodig hebt?
  • Is er meer dan het blote oog ziet?
  • Weet ik aan het einde van mijn leven, of eerder, wat mijn doel in het leven was? … en moet ik eigenlijk wel een doel hebben?
  • Wat maakt dat ik geliefde pijn zou doen?
  • Gaat de mens de aarde nog definitief verlaten? … en is dat vrijwillig of noodzakelijk?
  • Als ik om wat voor reden alleen overblijf, wil ik dan wel blijven leven?

De meeste vragen liggen toch dicht bij de persoon zelf en wereldvragen zijn er wel, maar “drijven” ons niet. Of met andere woorden, we zoeken onze diepgang in de nabije omgeving.

Gespreksgroepen

Er worden steeds meer gespreksgroepen geformeerd om vragen de deponeren, die de mens die meer diepgang zoekt voor wil leggen. Natuurlijk kan je op de meeste vragen geen antwoord krijgen, maar het gaat vaak over de discussie, de gedachten rond vragen te vormen en het vervolgens te laten bezinken. Mogelijk kom je er later weer op terug, het is een soort rijpingsproces.

Enerzijds heb je groepen die filosoferen over levensvragen die “de wereld “ aangaan en anderzijds zijn er ook steeds meer groepen die dichter bij de aanwezigen staan en waar je je meer primaire of elementaire vragen kunt deponeren.

Natuurlijk kan je ook met eigen vrienden, familie of bekende een groepje formeren. Het gaat in dit soort groepen niet om een eenmalig iets, maar om iets wat terugkerend is. Iedere keer mogen er bijvoorbeeld maximaal twee vragen gedeponeerd worden en wordt er over gesproken. Sommige groepen hebben een gespreksleider, de man of vrouw die een dergelijke rol op zich kan nemen. Maar er zijn ook groepen die volgens een vast protocol werken en waar de leiding rouleert. Informeer in je gemeente of en zo ja waar er gespreksgroepen zijn. Soms zie je ook op twitter een verzoek voorbij komen.

Tot slot

Levert het direct iets op? Nee, in veruit de meeste gevallen niet. Maar dat is ook niet de bedoeling. Het gaat om na te denken over zaken die minimaal één laag dieper gaan dan de primaire zaken in het in leven. Het gaat erom dat het je aan het denken zet, je je mening vormt of herziet. Een mooi proces wat je tevens scherp kan houden!

"In the end these things matter most:
How well did you love?
How fully did you live?
How deeply did you let go?"

Buddha

© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gesprek voorbereidenEen gesprek voorbereidenAls je een gesprek wilt gaan voeren met iemand, is het belangrijk dat je dit gesprek ook goed voorbereidt. Dit doe je om…
Vraagtechnieken en interventiesGesprekken voeren doe je dagelijks. Meestal zijn dit informele gesprekken. Even een gezellig praatje bij de supermarkt o…
Transseksualiteit: genderteamsTransseksualiteit: genderteamsEr zijn twee genderteams in Nederland. Het grootste genderteam vindt u in Amsterdam, in het VUMC. Daarnaast is er nog ee…
7 tips om een gesprek op Whatsapp te beginnenVoor veel mensen kan het een grote stap zijn om een gesprek op Whatsapp te beginnen. Zenuwen, voorzichtigheid en onzeker…
Wat doen tegen telefoonterreur van callcentersWat doen tegen telefoonterreur van callcentersDe telefoon gaat over. Je neemt op en aan de andere kant wordt neergelegd. Niemand die iets zegt. Wanneer dat gebeurt, s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • H. Dijkmans - mental coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.