Je CV: personeelsmanager beslist binnen 5 minuten

Je CV: personeelsmanager beslist binnen 5 minuten Als het aantal mensen met interesse in een baan toeneemt terwijl het aantal banen afneemt, krijg je een 'aanbiedersmarkt'. Wie banen te vergeven heeft, beslist simpeler en sneller. Ook recent onderzoek van uitzendbureau OfficeTeam laat zien dat we in zo'n aanbiedersmarkt zitten. De Nederlandse HR-manager heeft minder dan vijf minuten nodig om een cv te beoordelen. Over de cijfers, de feiten én natuurlijk de manier waarop je voorkomt dat je cv op de 'nee-stapel' belandt. Als het aantal mensen met interesse in een baan toeneemt terwijl het aantal banen afneemt, krijg je een 'aanbiedersmarkt'. Ofwel, degene die een baan te vergeven heeft, heeft zo veel te kiezen dat beslissingen versimpeld en versneld worden. Dat blijkt ook weer uit een recent onderzoek van uitzendbureau OfficeTeam, gespecialiseerd in administratief medewerkers. Het bureau deed onderzoek onder ongeveer 1900 Human Resources Managers in zeventien landen. En de resultaten liegen er niet om: in vijf minuten is een cv van een kandidaat-werknemer bekeken... en eventueel ook terzijde gelegd.

Minder dan 5 minuten beslistijd

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse HR managers echt heel snel beslissen of een kandidaat in aanmerking komt voor een baan. Ruim een op de zes ofwel 60% van de HR managers gunt minder dan vijf minuten aan het bekijken van het cv. Daarmee bekleden de Nederlanders een uitzonderingspositie. Er is niet één ander Europees land waar zo snel wordt bepaald of een kandidaat door kan naar de volgende ronde, of uit beeld verdwijnt. In andere landen uit het onderzoek zie je een net wat minder 'hardvochtig' plaatje. Neem België, waar ruim vier op de tien ofwel 42% van de managers de beslissing in minder dan vijf minuten neemt. En in tegenstelling tot het spijkerharde arbeidsmarktimago van het Verenigd Koninkrijk, is er maar krap één op de drie (29%) van de managers die in vijf minuten klaar is met een cv. Nog het meest mild is de Duitse manager, want maar één op de twee (22%) van de managers daar is er zo snel uit of een cv verdere aandacht verdient.

Over het Workplace Survey

Het door OfficeTeam ontwikkelde Workplace Survey wordt vier keer per jaar in negentien landen uitgevoerd. In Europa zijn dat de landen België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk marktonderzoekbureau onder 1.900 Human Resource managers.

"Benut de eerste drie regels"

Stephan Renken, Director van Robert Half, de organisatie waar OfficeTeam onder valt, geeft een toelichting en een waardevolle tip: “Het kaf wordt dus sneller van het koren gescheiden. In de huidige arbeidsmarkt en met de gestegen werkdruk van de HR managers kunnen ze nog minder tijd besteden aan het lezen van een CV. Het CV moet de juiste indruk geven. Wij benadrukken dan ook dat onze kandidaten hun belangrijkste eigenschappen in maximaal 3 regels aan het begin van het CV zetten.”

Hoe stel je het ideale cv op?

Gouden tips van arbeidsmarktkenner Robert Half

 • Clichés zoals ‘vlotte communicator’ kunnen niet meer. Is dit toch echt jouw grote kwaliteit? Laat dat dan blijken uit je prestaties in vorige functies.
 • Kennis en vaardigheden beschrijf je het beste in de tegenwoordige tijd. Dit gaat ook op voor vaardigheden die je in je huidige functie niet (meer) gebruikt. Verleden tijd gebruiken, laat mensen vermoeden dat je die kwaliteiten niet meer hebt...
 • Bepaal je tot twee pagina’s informatie. Zet je werkervaring neer in omgekeerde volgorde, van toen naar nu. Het is goed om niet alleen te vermelden welke taken je vervulde, maar ook gewag te maken van de concrete resultaten en de vaardigheden die je hiervoor benutte.
 • Vergeet niet alle belangrijke punten te noemen in relatie met de vacature waarop je solliciteert.Een open deur, maar dit wordt regelmatig vergeten!
 • Maak werkervaring en resultaten duidelijk. Je verantwoordelijkheden vermelden is nuttig, maar wat spreekt is de meerwaarde die jij hebt toegevoegd aan een project.
 • Troeven in kennis of functioneren moeten bij de eerste keer lezen snel glashelder zijn. Een lay-out die niet alleen stijlvol maar ook helder is, helpt.
 • Zakelijkheid troef: vergeet de creatieve lettertypes of andere grafische elementen.
 • Superman@hotmail.com is een mailadres dat niet helpt om antwoord te krijgen op een sollicitatie. Let op zulke details.
 • Wanneer je je cv per mail verstuurt, is het belangrijk om een format te gebruiken dat gangbaar is, en zware bestanden achterwege te laten.
 • Zeker in deze lastige tijden, kun je je onderscheiden met extra-curriculaire activiteiten - mits die gerelateerd zijn aan de functie.
 • Lees je eigen cv kritisch na. Zijn er onduidelijkheden? Wees voorbereid op lastige vragen tijdens het gesprek. Zeker als er een gat in je cv zit, kun je zulke lastige vragen verwachten. Bereid je voor, en voor alles: niet liegen.


Over OfficeTeam

OfficeTeam is een gespecialiseerde divisie van de Amerikaanse groep Robert Half. Het bedrijf is marktleider op het vlak van uitzendwerk en is genoteerd aan de Beurs van New York. Sinds de oprichting is OfficeTeam gespecialiseerd in het plaatsen van gekwalificeerd tijdelijk administratief, secretarieel en commercieel ondersteunend personeel. Met meer dan 325 vestigingen in Noord-Amerika, Europa en Australië beschikt OfficeTeam over een uitgebreid internationaal netwerk. In Nederland is OfficeTeam gevestigd in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. www.officeteam-interim.nl
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Tips bij een bijbaanVeel jongeren willen tegenwoordig een bijbaantje. De meesten weten echter niet hoe ze dit aan moeten pakken. Vaak werken…
Een perfecte CV makenEen perfecte CV makenEen Curriculum Vitae (CV) vormt een vast onderdeel van een sollicitatie. Een perfecte CV maken is vrijwel onmogelijk. Do…

Leerdoelen formuleren volgens de SMART-methodeLeerdoelen formuleren volgens de SMART-methodeHet formuleren van leerdoelen is aan de orde van de dag wanneer je een opleiding volgt. Ook wanneer je werkt, heb je vaa…
Solliciteren: de grootste vacaturesitesSolliciteren: de grootste vacaturesitesVroeger waren de meeste vacatures vooral te vinden in de zaterdagkranten. Tegenwoordig zijn de meeste vacatures te vinde…
Bronnen en referenties
 • Persbericht OfficeTeam / Robert Half International
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.