Persoonlijk succes

De één wil een gelukkig gezinsleven leiden, de ander wil een succesvolle onderneming stichten en weer een ander wil gewoon een simpel leven waar bij aan de dagelijkse behoeften kan worden voorzien. Sommige mensen hebben een hogere behoefte aan succes in de maatschappij. Maar wat ieder mens gelukkig maakt is succes, niet in de maatschappij, maar succes in de doelen die hij of zij voor zichzelf heeft gesteld. Dat succes behaal je door naar je doelen toe te werken in duidelijke stappen.

Persoonlijk

Iedereen in onze hedendaagse maatschappij vormt over de jaren zijn of haar eigen identiteit. We proberen ons te onderscheiden van de gemiddelde mens door op je eigen unieke manier te leven of om jezelf juist te vinden in bepaalde groeperingen. Hoewel we ons proberen te onderscheiden is ieder mens qua sommige persoonlijke trekken wel hetzelfde. Dit komt omdat persoonlijkheid voor een gedeelte wordt ontwikkeld aan de hand van de maatschappelijke normen en waarden. Dit zorgt ervoor dat er geen sprake is van een halve bevolking vol koelbloedige mensen, het is namelijk sociaal wenselijk dat mensen op een vriendelijke manier met elkaar omgaan. We zullen ook allemaal verschillen in onze opvatting over wat we met ons leven willen doen. Dit bevat een groot gedeelte van onze persoonlijkheid en hoe anderen onze persoonlijkheid zien. Want op een gegeven moment zullen we toch ons plekje moeten vinden in de maatschappij. Dit gebeurt meestal in de jongvolwassenheid, voor anderen is dit wat eerder en voor sommigen wat later, maar we zullen ons allemaal op een dag ergens vestigen. Hoe je jezelf wilt vestigen ligt aan je persoonlijkheid, in hoeverre je jezelf vestigt, op de manier hoe je dat echt wilt, zal het grootste aandeel hebben in een gelukkig leven.

Succes

Voor iedereen betekent succes wat anders. Maar hoe kan het dan dat sommige mensen zo ongelukkig worden? Dit komt omdat de mensen naar hun leven terug kijken en niet tevreden zijn met wat ze zien. Dit komt meestal omdat hun ideeën over hun leven heel anders waren dan wat er uiteindelijk van gekomen is. Maar hoe kun je dan wel gelukkig leven? De manier om een gelukkig leven te leiden is om vroeg beslissingen te maken over hoe jij je leven het liefst ziet. Hoe je dat wilt ligt volkomen aan je eigen persoonlijkheid. Als je van jezelf weet dat je gelukkig bent met een modaal inkomen en een normaal leven met de persoon van wie je houdt of misschien in je eentje dan is het zeker geen slechte keuze om hier naartoe te leven. Wanneer je echter iets wilt bereiken wat van de standaard norm afwijkt, dan zul je hier duidelijke doelen voor moeten gaan stellen. Eerst zul je moeten kijken of het realiseerbaar en dus niet onmogelijk is, hierna komt de belangrijkste stap: Werken naar je doel. Je kan niet verwachten dat je succes bereikt met het fantaseren over je toekomst. Je moet weten wat je precies voor acties moet ondernemen om dat succes te behalen. Soms is de oplossing makkelijker dan je denkt, maar ben je er nog niet aan begonnen. Dan zul je dus moeten bedenken wat datgene is en beginnen.

Geluk

Al kan je zien wat voor soort succes jou gelukkig kan maken, en je werkt hier naartoe, dan zul je een gelukkig leven leiden. Al is het een gelukkig gezin, of een bekende kunstenaar of misschien een trouwe werknemer bij jouw favoriete bedrijf, alles kan voor jouw persoonlijk de beste vorm van succes kunnen zijn. Wanneer je een keuze kan maken in carrière die tegen jouw persoonlijkheid in gaat, maak deze keuze dan niet. Je moet altijd de keuze maken die jou persoonlijk het gelukkigst zal maken. Dat is de sleutel tot een gelukkig leven.

De juiste stappen

Om je eigen persoonlijke succes te kunnen realiseren moet je de juiste stappen nemen. Misschien heb je wel al een bepaald beeld voor je hoe je het gaat aanpakken, maar misschien is het toch slim om een bepaald stappenplan klaar te hebben voor als het wat onduidelijk wordt voor wat je precies kunt doen.Een simpel maar handig instrument is dit stappenplan:

De stappen naar succes

  • 1. Bedenk wat je het aller liefste wilt bereiken.
  • 2. Beslis of het mogelijk is om dit doel te behalen, denk hierbij aan tijd en middelen.
  • 3. Besluit welke capaciteiten nodig zijn voor het doel, en train deze.
  • 4. Als je de capaciteiten voldoende getraind hebt, werk verder naar je doel toe door stappen te nemen waardoor je met het doel in aanraking komt. Meestal zijn dit grote stappen( bijvoorbeeld vragen aan een groot kunstenaar of hij jou feedback kan geven op je laatste gemaakte kunstwerk).
  • 5. Vallen en opstaan, nooit opgeven je bent immers al zo ver gekomen.
  • 6. Behalen van succes.

Voor iedereen zal iedere stap langer of korter duren dan bij anderen, dit ligt immers aan het doel dat je voor jezelf hebt gesteld. Begin niet aan de volgende stap wanneer je niet tevreden bent over de vorige. Wanneer je tevreden bent over je inzet in een bepaalde stap kan je met een goed gevoel over stappen naar de volgende stap.
© 2012 - 2024 Philosopherthor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
BedrijfswaarderingBedrijfswaarderingBedrijfswaarderingen spelen een belangrijke rol bij het aan- en verkopen van een onderneming, het verhandelen van aandel…
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…

Een ontslagvergoedingEen ontslagvergoedingJe wordt ontslagen en, terecht of onterecht, wil je een vergoeding hiervoor. Een gouden handdruk! Is een vergoeding na o…
Gebruik je natuurlijke talenten en interessesWas je nu de bolleboos van de klas of een gemiddelde leerling, ieder mens heeft een uniek pakketje interesses en talente…
Bronnen en referenties
  • Ontwikkelingspsychologie 2, Robert S.Feldman et al. tweede druk augustus 2009
Philosopherthor (3 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.