Het vragen van feedback; waarom, aan wie en hoe?

Het vragen van feedback; waarom, aan wie en hoe? Het vragen van feedback is een goede manier om eventuele twijfels over het eigen functioneren weg te nemen of om duidelijk te krijgen wat de punten zijn waarop je gewaardeerd wordt en wat de punten zijn waaraan je nog moet werken. Het vragen van feedback is echter niet altijd even makkelijk, echter zijn er enkele manieren waarop dit op een goede manier gedaan kan worden.

Waarom is feedback nodig

Om goed te kunnen functioneren is feedback belangrijk. Uit feedback blijkt ook een stuk sociale waardering, ook al zal niet alle feedback altijd even goed zijn. Het zorgt er in ieder geval voor dat er een motivatie groeit om te functioneren en te presteren, hierdoor is het een ideaal middel voor managers om het functioneren en de motivatie van werknemers te verhogen. Toch geeft niet iedere manager even makkelijk feedback, bij sommige managers kan het noodzakelijk zijn om feedback te vragen. Het voordeel hierbij is ook dat er specifiek en gericht gevraagd kan worden naar gebieden waarop nog twijfels bestaan over je eigen functioneren. Overigens kan er ook naar feedback gevraagd worden als de huidige baan niet voldoende uitdagingen meer biedt, in de vorm van feedback kan dan volgen wat eventuele nieuwe uitdagende taken zouden kunnen zijn waar de manager je geschikt voor vindt.

Het grootste voordeel van feedback is dat het ervoor zorgt dat je beter wordt; je kunt jezelf gericht ontwikkelen. Het vragen van feedback, hoewel dit wellicht iets is wat je niet zo graag doet, is in die zin het investeren in jezelf.


Aan wie feedback vragen, manager of collega?

De ideale persoon om feedback aan te vragen zal de manager zijn, deze geeft vaak ook al officieel feedback in de vorm van een functioneringsgesprek of aanverwante performance review. Wees niet bang om een leidinggevende om feedback te vragen, meestal zijn deze alleen maar blij dat iemand eigen twijfels wilt wegnemen of beter wilt worden in het functioneren.

Ook collega's kunnen goede feedback geven; zij zien jou over het algemeen vaker dan de manager en kunnen direct relateren aan de werksituatie. Hierdoor kunnen zij vaak goed vertellen wat er goed en wat er minder gaat.

Aandachtspunten bij het vragen om feedback

Hoewel het vragen van feedback een goede investering is in het eigen presteren, moeten er wel een aantal aandachtspunten in acht genomen worden om een zo goed mogelijke feedback te krijgen.

Belangrijk is het om eerst te bepalen wat je wilt weten; formuleer het onderwerp zeer specifiek. Bepaald daarna van wie je de feedback wil hebben, van de manager of van de collega's, of misschien van beiden? Daarna is het zorg om de vragen te formuleren als open vragen, om te zorgen dat een manager of collega niet kan antwoorden met alleen "ja" of "nee".

Als de vragen geformuleerd zijn en de persoon gekozen is, is het zaak om het juiste moment te bepalen om de feedback te vragen. Doe dit bij voorkeur onder vier ogen, op een rustig moment. Zorg dan ook dat je bereid bent om de feedback zo open mogelijk te ontvangen en hierop niet defensief te reageren. Probeer vervolgens uit deze feedback leerpunten te destilleren, vraag hierbij eventueel om hulp of vraag net zolang om verduidelijking totdat een goed leerpunt ontstaat. Zorg dat je daarna bij je functioneren ook echt aan deze punten gaat werken en vraag eventueel tussentijds naar feedback over de voortgang
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
360 graden feedback360 graden feedbackLeren van feedback: een hele krachtige manier om van anderen te leren hoe je je kunt verbeteren. Maar in de praktijk is…
Feedback geven en ontvangenAls feedback op een goede manier gegeven en ontvangen wordt is het erg waardevol om in de toekomst beter met bepaalde si…
Het ontvangen van feedbackHet ontvangen van feedbackHet ontvangen van feedback is lastiger dan het lijkt; vaak kan feedback (gevraagde of ongevraagde feedback) emoties opro…
Feedback geven en ontvangenFeedback is het terugkoppelen van informatie van de ene persoon naar de andere, waarmee duidelijk wordt gemaakt hoe de b…

Werkloos? Blijf actief en positief!Werkloos? Blijf actief en positief!Als je net ontslagen bent heb je misschien nog goede hoop op een nieuwe baan, maar als je al een aantal maanden thuis zi…
Hoe zinvol is een brainstormsessie?Hoe zinvol is een brainstormsessie?Tijdens een brainstormsessie wordt er gezocht naar een creatieve oplossing voor een probleem (out-of-the-box denken). He…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.