Een modern cv, hoe ziet dat eruit?

Een modern cv, hoe ziet dat eruit? Een moderne cv wordt gemaakt volgens andere richtlijnen dan dat de meeste van ons vroeger op school hebben geleerd. Het modernste is natuurlijk een digitaal cv te maken en de link hiernaar op te sturen naar de gewenste nieuwe werkgever (Prezi leent zich hier goed voor). Maar vind je dat toch te modern en wil je toch liever iets schriftelijks, dan volgt hier een uitleg voor met maken van een modern cv.

Persoonlijke gegevens

  • Naam:
  • Adres:
  • Telefoon: altijd zorgen dat je goed bereikbaar bent.
  • Mobiel:
  • E-mail: een zakelijk e-mail adres, geen vreemde dingen als aap@hetnet.nl, dat komt niet erg professioneel over.
  • Geboren: vergeet dit niet te vermelden. Alleen personen boven de 55 jaar vermelden geen geboortedatum om leeftijdsdiscriminatie te voorkomen. Vermeld je dit niet dan weet je al in welke categorie je wordt ingedeeld.

Blijkt uit je naam niet duidelijk of je een man of een vrouw bent, vermeldt dit dan ook in je personalia. Burgerlijke stand wordt tegenwoordig meestal niet vermeldt tenzij het relevant is bijvoorbeeld als je er een paar jaar uit bent geweest om voor de kinderen te zorgen.

Profiel

Vertel hier in het kort waar je goed in bent en wat je ambities zijn. Niet meer dan vijf zinnen. Denk aan dingen die werkgevers graag horen (goede communicatieve vaardigheden, prestatiegericht, integriteit, loyaliteit (als je langer dan 10 jaar bij dezelfde werkgever hebt gewerkt mag je dat best zo noemen), strategisch denken, creatief, op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, innovatief, goede luistervaardigheid, zelfstandig, teamspeler, enz.). Alles wat positief is en bij jouw persoonlijkheid hoort kan je hier vermelden.

Opleiding

Dit vermeld je alleen hier als je nog geen vijf jaar werkervaring hebt. Dan vermeld je na je opleiding apart ook je stages en relevante bijbaantjes. Heb je meer dan vijf jaar werkervaring dan zijn bijbaantjes en stages niet meer relevant tenzij je een vreemde carrière switch maakt die wel weer aansluit bij een stage of bijbaan.

Werkervaring

Begin met je laatste baan en ga daarna terug in de tijd. Vermeld van jaartal tot jaartal, de functienaam, de naam van het bedrijf (liefst met een hyperlink naar dat bedrijf). Hierna een korte omschrijving van je taken en verantwoordelijkheden( drie à vier is voldoende). Waar heb je bereikt in die functie? Nog relevante projecten gedraaid? Dezelfde functie vervuld bij meerdere bedrijven? Wees dan een beetje creatief en leg de nadruk steeds op andere taken. Probeer zinnen te maken, geen telegramstijl.
Verklaar gaten in je cv bijvoorbeeld door mantelzorg, wereldreis of kinderen. Ze zijn altijd zichtbaar, dan kan het maar beter gelijk duidelijk zijn waarom. Vanwege dezelfde reden ook geen banen schrappen in je cv. Hoe ouder de informatie, hoe beknopter de omschrijving. Werkervaring van meer dan vijf jaar geleden is minder relevant en kan je daarom het beste kort weergeven.

Opleiding

Meer dan vijf jaar werkervaring dan volgt hier in het kort je opleiding (alleen beroepsopleiding en als dat er maar één is middelbare school), als je bijvoorbeeld MTS en HTS hebt gedaan laat dan de middelbare opleiding en alles daarvoor weg.

Cursussen

Een korte weergave van eventueel gevolgde cursussen.

Nevenactiviteiten

Vermeldt hierbij ook de data net als bij de cursussen en werkervaring. Vrijwilligerswerk, commissiebaantje, besturen, wereldreis, iets bereikt in de sport. Alles wat een duidelijk beeld van jouw veelzijdigheid geeft en wat je bereikt hebt op persoonlijk gebied.

Referenties

Altijd vooraf toestemming vragen of je iemand als referentie mag opgeven. Eventueel kan je “referenties op aanvraag” vermelden.
Vaardigheden, hobby’s en dergelijk alleen als ze belangrijk zijn. Iedereen kan tegenwoordig met een computer omgaan dus dat als vaardigheid noemen komt nogal knullig over en hobby’s doen meestal niet ter zake.

Lees verder

© 2012 - 2020 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alles over curriculum vitaeBij een sollicitatie naar een bepaalde functie wordt altijd gevraagd een motivatie en een cv mee te sturen, maar wat hou…
Voorbeeld van een CV in WordVoorbeeld van een CV in WordWil je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat je hiervoor eerst moet solliciteren, waarbij het aanleveren van een Cur…
De opleiding tot tandtechnicusDe opleiding tot tandtechnicusDe opleiding tot tandtechnicus neemt ongeveer 4 jaar de tijd in beslag. Je krijgt op de opleiding onder andere te maken…
Nagelstyliste wordenNagelstyliste wordenHou je van mensen en kijk je graag naar hoe zij hun nagels verzorgd hebben? Ben je creatief en lijkt het je leuk om mens…

Hoe zinvol is een brainstormsessie?Hoe zinvol is een brainstormsessie?Tijdens een brainstormsessie wordt er gezocht naar een creatieve oplossing voor een probleem (out-of-the-box denken). He…
Socialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenSocialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenJe kunt natuurlijk braaf sollicitatiebrieven schrijven en hopen dat je eens wordt uitgenodigd maar het nieuwe solliciter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Intermediair

Reageer op het artikel "Een modern cv, hoe ziet dat eruit?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Katinka900
Laatste update: Oktober 2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Special: Werk en solliciteren
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!