Open sollicitatie: zo vind je verborgen vacatures
Bedrijven schrijven lang niet van alle in te vullen functies een vacature uit. Toch kan je verborgen vacatures op het spoor komen met een open sollicitatie. Tot 20 procent van alle banen wordt op die manier vergeven.
Open sollicitatie werkt
Waarom urenlang zoeken in personeelsadvertenties als het ook anders kan? Door op een handige manier en op het juiste moment voor te dringen, kunnen werkzoekenden aan
banen raken waarmee nooit geadverteerd werd. Naar schatting wordt 15 tot 20 procent van alle vacatures ingevuld op basis van open sollicitaties.
Meer kans bij open sollicitatie
Het hoeft geen betoog dat de kans op succes statistisch gezien veel hoger is als jij de enige sollicitant bent, en niet één van de honderd. Daarnaast bieden open sollicitaties de kans om een carrière actief te plannen en bezig te zijn met het werk wat je eigenlijk het meest ambieert. Het biedt ook mogelijkheden om van baan te veranderen en een werkgever te vinden die overeenkomt met je eigen loopbaanverwachting.
Hoe je kan scoren met een open sollicitatie
Een open sollicitatie kan je beschouwen als een specifiek op de onderneming afgestemde motivatiebrief. Daarom is het van essentieel belang om de activiteiten van het bedrijf vooraf zorgvuldig te volgen en te scoren door uitstekend op de hoogte te zijn. Want een werkgever merkt dan al snel dat je je intensief met het bedrijf hebt beziggehouden en er per se wil werken. Hij heeft meteen in de gaten dat jij je daar thuis zult voelen.
Enthousiasme tonen voor het bedrijf
Het grote verschil tussen een open sollicitatie en reageren op een advertentie is dat je zelf het initiatief moet nemen om bedrijven te benaderen. Je moet daarbij oprecht je enthousiasme tonen voor het bedrijf en op een overtuigende manier uitleggen waarom je juist voor déze firma wil werken.
Meteen uitgenodigd voor een gesprek
Veel bedrijven roepen op hun website al op om spontaan te solliciteren. Als mensen bijvoorbeeld geïnteresseerd zijn in een product of technologie van het bedrijf, willen ze hen op die manier de mogelijkheid bieden om met hun in contact te komen. En niet zelden wordt zo iemand meteen uitgenodigd voor een gesprek. Maar zo eenvoudig gaat het natuurlijk niet altijd. Want een sollicitatiebrief kan nog zo goed zijn, als er geen plaats vrij is, heb je er geen baat bij.
De branche en het bedrijf goed volgen
Het is daarom de moeite waard om de branche en je favoriete onderneming goed in de gaten te houden. Zo moet je zien uit te vinden waar de organisatie staat. In tijden van reorganisaties bijvoorbeeld, zijn crisismanagers gevraagd. Als je je als zodanig op dat moment aanbiedt, zou men je best wel eens nodig kunnen hebben. Ook veranderingen zoals fusies, bedrijfsuitbreidingen of grote nieuwe projecten kunnen de behoefte aan nieuw personeel doen toenemen.
Afwijzing is geen ramp
Niet alle bedrijven behandelen open sollicitaties op dezelfde wijze. Vaak ook worden ze vergeten of niet beantwoord. Belangrijk in zo’n geval: niet opgeven maar bellen om nog eens te herinneren aan je brief. En ook bij een afwijzing niet meteen het hoofd laten hangen. Want de afwijzing op een open sollicitatie heeft niet hetzelfde gewicht als de afwijzing op een normale sollicitatie. Er is dan ook niets op tegen om het bedrijf te vragen om je dossier te bewaren en opnieuw te bekijken zodra er een baan vrijkomt. Net zo lang tot je op een gegeven moment toch je droombaan hebt.
Hoe een open sollicitatie aanpakken?
- Overzie de branche: verschaf jezelf een overzicht van de branche waarin je actief wil zijn. Maak vervolgens een lijstje van enkele bedrijven waarmee je graag in contact wil komen;
- Doe vooronderzoek: gebruik alle mogelijke kanalen om zo veel mogelijk kennis over de betrokken bedrijven te verzamelen. Informeer je via internet, publicaties, de media, vroegere of huidige werknemers, toeleveranciers en klanten;
- Vind het juiste aanspreekpunt: het is belangrijk dat je open sollicitatie niet belandt bij iemand die niet weet wat hij daarmee aan moet. Probeer er achter te komen wie in het betrokken bedrijf over de aanname van nieuw personeel beslist. Doorgaans biedt de website van het bedrijf informatie daarover. Bij MKB-bedrijven beslist doorgaans de bedrijfsleiding, bij grotere bedrijven de afdeling Human Resources (HR);
- Werk je motivering uit: zie je sollicitatiebrief als een stukje marketing van eigen persoon. Stel hem samen op basis van je vooronderzoek. Hij moet kort en “to the point” zijn. Benadruk tot slot dat je ook op iets langere termijn geïnteresseerd bent in een baan binnen het bedrijf;
- Bereid je portfolio voor: de meningen lopen uiteen over de vraag of je voor een open sollicitatie je hele hebben en houden moet meesturen of alleen de motivatiebrief en je CV. Handel naar gevoel. Beschik je over een speciaal certificaat of een award dat het bedrijf kan interesseren, voeg dat dan erbij. Zoek op de website bij of het bedrijf sollicitaties per post of e-mail wil ontvangen;
- Blijf in contact: heb je eenmaal een goede relatie met het betrokken bedrijf weten op te bouwen, dan is het de moeite waard om dat in stand te houden. Vraag ongeveer een maand na het versturen van je sollicitatie naar de status. Ga vóór het telefoontje na hoe je jezelf gaat presenteren. Leg uit dat je hebt gesolliciteerd en ook op middellange termijn zeer geïnteresseerd bent in een functie binnen het bedrijf. Stel vragen over komende veranderingen (uitbreiding, nieuwe projecten). Bel of mail na een half jaar opnieuw en vraag of het bedrijf je dossier in behandeling wil houden.
Lees verder