Motiveren van werknemers

Motiveren van werknemers Hier vind je tips om medewerkers te motiveren. Deze tips kosten geen extra geld en werken wel. Lees hier alles over het motiveren van ongemotiveerde medewerkers.

Het motiveren van werknemers

Bijna alle werkgevers hebben er wel eens mee te maken gehad, ongemotiveerde medewerkers. Soms is iemand tijdelijk ongemotiveerd, maar ook komt het vaak voor dat een werknemer langdurig ongemotiveerd is. Als medewerkers niet gemotiveerd zijn kost dit geld, een gemotiveerde werknemer heeft immers een hogere arbeidsproductiviteit dan een ongemotiveerde werknemer. Als werkgever is het dus belangrijk om je werknemers te motiveren. Hier kun je een aantal manieren vinden om je medewerkers te motiveren.

Medewerkers motiveren door positieve feedback op hun werk

Je kunt medewerkers vaak op eenvoudige wijze motiveren door positieve feedback op hun werk
te geven. Mensen die zich gewaardeerd voelen zullen over het algemeen meer gemotiveerd raken om hun werk te doen. Je kunt medewerkers simpelweg een compliment geven, maar je kunt er ook voor kiezen om in een kort gesprekje je waardering toe te lichten. Kortom toon dankbaarheid voor hun werk.

Prikkel ongemotiveerde werknemers met enthousiasme

Als je zelf enthousiast bent over je werk bent kun je dit enthousiasme overbrengen naar anderen. Vaak zijn nieuwe medewerkers erg gemotiveerd, het kan dus in een team goed uitpakken om zo nu en dan een nieuwe medewerker aan te nemen. Dit hoeft niet per se kostbaar te zijn, je kunt er ook voor kiezen om iemand op een andere afdeling te laten meedraaien, een uitzendkracht in te huren of een stagiair aan te nemen.

Communiceer met werknemers

Dit klinkt vrij gemakkelijk, maar in de praktijk gebeurt dit lang niet altijd. Als een werknemer niet weet wat je van hem of haar verwacht wordt de drempel om de kantjes er af te lopen lager. Spreek dus altijd duidelijk uit wat je van de werknemer verlangt. Dit kan een bepaalde omzetproductiviteit zijn, maar ook dingen als op tijd komen of er verzorgd uit zien. Als je grenzen aangeeft aan werknemers, zullen zij dit in veel gevallen waarderen.

Laat medewerkers doorgroeien

Grote bedrijven doen dit al, kleine bedrijven vergeten dit heel vaak. Doorgroeimogelijkheden zijn voor veel mensen een belangrijke drijfveer om naar hun werk te gaan. Het creëren van doorgroeimogelijkheden kan vrij eenvoudig zijn. Zo kun je er voor kiezen om een functie om te zetten in drie functies. Bijvoorbeeld, junior boekhouder, zelfstandig boekhouder en senior boekhouder. De loonkosten zullen hier niet door stijgen, als je het junior salaris met vijftig euro verlaagd, dan stijgt het senior salaris met vijftig euro. Op deze manier kun je doorgroeimogelijkheden creëren.

Vergroot het takenpakket om medewerkers gemotiveerd te houden

Als een werknemer lang dezelfde taak uitvoert, zal de routine er uiteindelijk verzorgen dat iemand minder gemotiveerd wordt. Het vergroten van het takenpakket kan er voor zorgen dat werknemers uitdaging in hun werk blijven ervaren. Zorg er wel voor dat de saamhorigheid binnen het team gewaarborgd blijft. Het schuiven met taken kan immers tot grote frustratie leiden.

Ontslaan van ongemotiveerde werknemers

Niet elke werknemer past bij elk bedrijf. Soms is het voor een bedrijf de beste oplossing om een ongemotiveerde werknemer te ontslaan. Een ongemotiveerde werknemer kan andere werknemers namelijk demotiveren. Om een dergelijke spiraal te doorbreken kan het ontslaan van de werknemer een uitkomst bieden. Dit is ook een duidelijk signaal voor de overige werknemers. Als je zelf immers hard werkt wil je niet dat een ander dat niet doet.
© 2011 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beloningen werknemersEen extra beloning voor werknemers kan prestatieverhogend werkend. Beloningen voor werknemers zijn er in verschillende v…
Werknemers motiveren: hoe doe je dat?Werknemers motiveren: hoe doe je dat?De motivatie van personeel of medewerkers is van groot belang. Gemotiveerde medewerkers presteren immers beter en zijn o…
Equity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory als middel om te mensen te motiverenEquity theory biedt een solide basis om werk zodanig vorm te geven dat de motivatie van werknemers niet negatief beïnvlo…
Situationeel leiderschapSituationeel leiderschapDoor de jaren heen zijn er allerlei verschillende theorieën opgesteld over verschillende manieren van leidinggeven. Eén…

Blunders bij het sollicitatiegesprek: ter lering en vermaakBlunders bij het sollicitatiegesprek: ter lering en vermaakSolliciteren. Een belangrijk proces voor je toekomst. Ook een proces waarin veel goed én fout kan gaan. Robert Half, bem…
Werken vanuit huisWerken vanuit huisWerken vanuit huis heeft veel voordelen. Geen files meer, geen reistijd, maar werken vanuit de plek waar je je prettig v…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.