Door de voortdurend te hoge werkdruk raak ik overspannen

Door de voortdurend te hoge werkdruk raak ik overspannen Ben je een serieuze medewerker met “hart voor de zaak” en plichtsgetrouw, wees er dan attent op dat je niet steeds te veel werk krijgt toegeschoven of naar je toetrekt. Is de werkdruk of tijdsdruk namelijk constant veel te hoog, dan zal het op een gegeven moment ten koste van je gezondheid gaan. Niemand wordt er dus wijzer van als je voortdurend te veel hooi op je vork te neemt, en altijd minimaal het rapportcijfer 8 wil behalen.

Nee zeggen vaak niet makkelijk

Als je bereidwillig van aard bent en een echte teamspeler, dan ben je vast niet te beroerd af en toe wat extra’s voor de zaak en je collega’s te doen. Maar let er wel op dat het extra hard werken geen constante aangelegenheid wordt. Vooral als het wat minder met het bedrijf gaat, zijn we geneigd te veel hooi op onze vork te nemen. Het is soms vervelend om nee te zeggen. Maar als je baas weet dat je doorgaans niet om vijf uur in de startblokken staat en ook niet te beroerd bent om thuis nog wat te doen, zal je het toch bespreekbaar moeten maken om een structurele oplossing te zoeken voor de constant te hoge werkdruk. Want continue stress leidt tot kwaliteitsverlies en ziekte.

Een marathon kun je niet in sprinttempo afleggen

Als een hardloper een afstand van 1000 meter moet afleggen heeft hij een ander tempo dan dat hij de marathon gaat doen. Natuurlijk kan hij die marathon starten met z’n 1000 meter tempo, maar hij weet dat hij met dat hoge tempo nooit de eindstreep zal halen. Dat zelfde geldt voor de werknemer die wat werktempo betreft constant op z’n tenen loopt. Af en toe in je werk een sprintje trekken is helemaal niet erg, maar daarna is gewoon hard werken weer goed genoeg, wil je het tenminste tot je 67e volhouden. Het is logisch dat je een tandje bijzet indien de onderneming onverwacht wordt verrast door een grote order of dat er een acuut probleem opdoemt. Maar onder normale omstandigheden hoor je niet constant te sprinten op je werk. Je dient dus maatregelen te nemen in het belang van je gezondheid, maar ook in het belang van de zaak om je werkdruk naar normale proporties te brengen.

De prijs van constant te hard werken

Fouten

Als je constant te hard werkt ga je beslist onnodige fouten maken en steken laten vallen. Denk niet dat er ooit een collega of chef in het bedrijf zal zijn die dan zegt: “Ja maar die fout kan Janssen niet helpen want hij werkt ongelofelijk hard”. Nee, niemand zal zich herinneren dat je toen met een rood hoofd van de stress ’s-avonds laat, die klus hebt geklaard. Het enige dat in herinnering blijft is het resultaat van je werk, en dat is die dure folder met een oplage van 100.000 exemplaren waar helaas een grove fout in staat, omdat je die door oververmoeidheid niet zag.

Gezondheidsklachten

Bij langdurig veel hooi op je vork ga je ook lichamelijke klachten krijgen. Je wordt eerder vatbaar voor van alles en nog wat, of krijgt misschien oorsuizingen, hoge bloeddruk of wordt duizelig. Je raakt uitgeput, prikkelbaar, krijgt geheugen- of concentratieverlies of gaat slecht slapen, veel piekeren, gespannenheid enz. Als je dergelijke klachten signaleert, of op een andere manier vanwege het harde werken niet meer goed in je vel zit, raadpleeg dan een dokter. Vooral een bedrijfsarts, die regelmatig met dergelijke bijltjes hakt, kan je helpen om je een spiegel voor te houden en hij kan je ondersteunen om je superieuren er van te overtuigen dat de maat vol is en het werk eerlijker verdeeld moet.

Verminderde creativiteit

Als je constant aan het rennen bent en alleen maar jakkert, stomp je af. Er is dan geen ruimte en energie meer in je geest om afstand te nemen en overzicht te behouden. Je bent met oogkleppen aan het doorrazen en er komen geen goede ideeën meer binnen. Want daarvoor moet je af en toe een ontspannen kletspraatje met een collega kunnen houden, of even achterover kunnen leunen. Je inventiviteit en kwaliteit gaat dus ook achteruit.

Thuissituatie

Bedenk goed de negatieve neerslag van de situatie in je gezin. Als je constant moe en prikkelbaar bent, slecht slaapt en met enige tegenzin naar je werk gaat, wordt het hoogtijd om stappen te ondernemen.

Het gesprek met je chef

Eindelijk is het zover dat je de stap naar je chef gaat maken. Mogelijk heb je al eerdere pogingen ondernomen en kwam de boodschap niet goed over. Maar misschien word je nu gesteund door de bedrijfsarts. En anders moet je er gewoon begrip voor hebben dat je chef niet gelijk maatregelen heeft genomen. Ook voor haar/hem is het vaak worstelen met de beperkte mogelijkheden. Maar krijg je echt geen begrip bij je directe meerdere dan zul je hoger op moeten met je klacht, want het gaat wel om je gezondheid. En trouwens, een zieke medewerker is ook een hele dure medewerker voor de organisatie. Maar in 9 van de 10 gevallen zal je chef uiteindelijk ongetwijfeld begrip voor de situatie hebben. Leg uit wat er allemaal teveel is en ook wat er allemaal met elkaar in conflict is.

Conflicterende werkzaamheden

Want ook daar kan de oplossing van het probleem liggen. Conflicterende werkzaamheden kunnen een enorme belasting betekenen. Stel dat een hoefsmid tevens horloges moet repareren, en dat hij dus gelijk nadat hij een lastig paard met zwaar gereedschap van nieuwe ijzers heeft voorzien, even snel met priegelschroefdraaiers onder een vergrootglas een horlogereparatie moet doen, dan zal zo’n man het niet lang uithouden. Evenzo is het ondoenlijk om gecompliceerde Excelwerkzaamheden te doen terwijl onderhand je telefoon roodgloeiend staat.

Je krijgt vaak minder dan je vraagt, dus vraag veel

Soms is het verstandig wat meer te vragen dan waar je op hoopt, dan krijg je uiteindelijk misschien precies datgene wat je wilt. Dus stel een drastische verandering en aanpassing van je werkzaamheden aan je chef voor. Dan heeft hij wat om over na te denken en komt hij met een tegenvoorstel waarmee je wel uit de voeten kunt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overspannen test: Wanneer ben je overspannen?Overspannen test: Wanneer ben je overspannen?Helaas komt het tegenwoordig steeds meer voor dat mensen overspannen raken door werk of persoonlijke omstandigheden. Maa…
Overspannen: oorzaak, symptomen, behandelingOverspannen: oorzaak, symptomen, behandelingIn principe kan iedereen overspannen worden. Het komt het meest voor bij mensen met een drukke baan, met een groot veran…
Symptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenSymptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenWat is het grote verschil tussen overspannen, overspannenheid en een burnout? Welke overspannen symptomen en burnout sym…
Oververmoeidheid: Burn-out of overspannenOververmoeidheid: Burn-out of overspannenOververmoeidheid kan ontstaan door tal van lichamelijke aandoeningen, maar ook door psychische oorzaken. De oorzaak kan…

Werkende mama's zonder schuldgevoelWerkende mama's zonder schuldgevoelMama's die het jaar na hun bevalling weer aan de slag gaan, hebben voortaan geen enkele reden meer om zich schuldig te v…
Bijscholing: haal alles uit jezelf wat erin zitBijscholing: haal alles uit jezelf wat erin zitBlijven bijleren is noodzakelijk op een grillige arbeidsmarkt. Maar bijscholing is vooral ook leuk en motiverend. Haal j…
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.