Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief

Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief Een sollicitatiebrief vergt veel tijd. Je moet jezelf verkopen, je moet je goede en minder goede eigenschappen beschrijven en dan is het nog maar afwachten of je op gesprek mag komen, daar een organisatie in deze tijd tig sollicitaties krijgt. Om het iets makkelijker te maken tref je hieronder hulp bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

Solliciteren

Er zijn enkele punten die belangrijk zijn voor een goede sollicitatie:
  • Een goede onderbouwing van je motivatie om te solliciteren naar deze functie.
  • Een recente cv met je werkervaring

De sollicitatiebrief

Zoals bijna iedereen weet zit er structuur in een sollicitatiebrief zoals in elke andere brief of sollicitatiegesprek. Maar wat is nu de juiste structuur? Deze is als volgt:
  • Eigen gegevens + datum
  • Aanhef
  • Inleiding
  • Motivatie
  • Afsluiting

Eigen gegevens

Boven aan de brief begin je met je eigen naam en adres, daaronder volgt een witregel, daar plaats je plaats, datum (datum is voluit, dus bijvoorbeeld 24 januari 2010 en niet 24-01-2010). Geef dan weer een witregel en zet de gegevens van het bedrijf neer (denk aan de ‘ter attentie van’). Vervolgens uiteraard weer een witregel en dan: Betreft: en het onderwerp achter de puntjes (bijvoorbeeld: Betreft: sollicitatie administratief medewerker). Geef een of twee witregels en begin dan met de aanhef.

Aanhef

Staat er in de sollicitatie een naam vermeld zonder meneer of mevrouw, neem dan het zekere voor het onzekere en begin je brief altijd met Geachte, waarachter je ‘heer/mevrouw’ of ‘heer, mevrouw’ plaatst en vervolgens de naam zonder voorletters plaatst en het enige dat je erachter zet is een komma. En je geeft weer een witregel.

Motivatie

Voordat je begint met het schrijven van een sollicitatiebrief is het van belang dat je voor jezelf duidelijk hebt waarom je solliciteert naar deze functie (dus niet: op dit moment zit ik zonder werk. Dat is de reden om te solliciteren op uw functie). Ga na welke eisen ze stellen in de vacature en ga bij jezelf te rade of je hieraan voldoet (dus: In uw vacature schrijft u op zoek te zijn naar iemand die stressbestendig is. Ik ben de juiste persoon voor u, dit blijkt namelijk uit, en noem een voorbeeld). Dus, kijk terug op je eigen ervaring en vermeld deze in de brief wanneer je hier een goed voorbeeld van kunt noemen.

Afsluiting

Na de motivatie geef je weer een witregel en begin je met de afsluiting. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘In afwachting van uw reactie, verblijf ik’ of ‘Graag kom ik mijn motivatie in een persoonlijk gesprek toelichten’. Je mag creatief zijn, maar houdt het kort en bondig.

Nu is het van belang om te kiezen of je de brief afsluit met ‘Hoogachtend’ of ‘Met vriendelijke groet’. Eerder was ‘Hoogachtend’ gebruikelijk, maar tegenwoordig is het allemaal wat vriendelijker. Het maakt niet uit wat je doet, maar kijk naar de toon van de vacature en je brief. Het verschilt enorm per functie en bedrijf.

Geef enkele witregels en zet daar je naam onder. Print te brief, zet een handtekening en verstuur hem.

Enkele tips

Je brief is klaar en verzonden en nu afwachten of je het geworden ben. Hier volgens nog enkele tips.

  • Hou je zinnen kort en je brief kort en bondig (niet meer dan vijf alinea’s.
  • Wees niet bang en verkoop jezelf! Ga het alleen niet overdrijven en vertel geen onjuistheden.
  • Wees creatief (wanneer je opvalt is mijn sneller geneigd je brief te lezen), maar doe het met mate en ga bijvoorbeeld geen overbodige dingen op je brief plaatsen, geen tekeningen en gebruik een standaard lettertype (Times New Roman, Arial) en absoluut geen (Comic Sans of iets dergelijks).
  • Een foto op je cv doet het altijd goed.
  • Lees de brief een keer voordat je hem verstuurd en laat zo nodig iemand anders het ook eerst lezen. Eigen fouten zijn niet altijd makkelijk te lezen.
  • Kijk naar de toon van je brief. Begin je vriendelijk, eindig dan niet zakelijk.
  • Vermeld altijd enkele goede eigenschappen en een of twee minder goede eigenschappen (dit mag ook op je cv, maar houdt er rekening mee dat je deze kunt toelichten in een persoonlijk gesprek).
  • Wees niet bang. Mocht er in de advertentie iets onduidelijk zijn, bel het bedrijf dan gewoon op en stel je vragen (als je belt, vermeld dit dan altijd in de brief ‘zoals telefonisch met u besproken’).
  • Mocht je de brief per e-mail versturen, type deze dan altijd in Word en verstuur hem, gelijk met je cv, als bijlage.
  • Wordt er in de vacature een voornaam van de contactpersoon vermeld, neem deze dan nooit op in je brief en vermeld alleen de achternaam.

Tot slot

Ik denk dat je genoeg tips hebt om te beginnen met je sollicitatiebrief. Mocht dit onverhoopt niet zo zijn, zoek dan even op internet naar voorbeelden of vraag het bijvoorbeeld bij het UWV Werkbedrijf (oude CWI). Zij helpen je graag met je sollicitatiebrief. Ook mag je mij altijd mailen, daar ik je vast nog wel kan helpen.
© 2010 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Een sollicitatiebrief schrijvenEen sollicitatiebrief schrijvenDe eerste stap voor het 'veroveren' van een baan is het doorlopen van de sollicitatieprocedure. Als je nu of later een b…
Sollicitatiebrief: de basisregelsEen sollicitatiebrief is een schriftelijke sollicitatie en is het eerste contact met een werkgever. Het doel van een sol…

Paraveterinair, meer dan alleen een assistentDe opleiding paraveterinair is niet helemaal het zelfde als de opleiding tot dierenarts assistente, al hebben velen het…
Definitie van outsourcingDefinitie van outsourcingLees hier alles over outsourcing. Steeds meer bedrijven outsourcen werk naar gespecialiseerde bedrijven, lees hier waaro…
Bronnen en referenties
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.