Paraveterinair, meer dan alleen een assistent

De opleiding paraveterinair is niet helemaal het zelfde als de opleiding tot dierenarts assistente, al hebben velen het idee dat zij dezelfde taken hebben. In dit artikel vind u allerlei informatie over de opleiding en het beroep als paraveterinair en het verschil met een dierenartsassistente.

Welke opleiding?

De opleiding tot paraveterinair zijn te volgen als voltijd opleiding en deeltijd. Bij voltijd gaat men 5 dagen in de week naar school, deze opleiding duurt 4 jaar. Als men kiest voor deeltijd gaat men bijvoorbeeld 1 keer in de maand naar school, leert men thuis en moet men een bepaald aantal stageuren maken in een dierenartsenpraktijk binnen 2 jaar.
De meest bekende en best aangeschreven opleiding tot paraveterinair is de opleiding aan het Groenhorst college te Barneveld. Sommige praktijken vragen in de advertenties ook specifiek naar mensen die deze opleiding genoten hebben.

Waarom deze opleiding?

Aangezien het hard werken is en niet heel erg veel verdiend zal men een voorliefde voor dieren moeten hebben. Als u graag dieren helpt zult u zelf waardering hebben voor uw werk, ten slotte helpt u deels bij het genezen al is het maar door een afspraak te maken. Om de opleiding te kunnen voltooien en uw werk goed te doen zult u ook intresse moeten hebben in de anatomie aangezien dit uiteraard erg veel voor komt in de opleiding en uw beroep.

Wat leert men onder andere?

Bij de 4 jarige opleiding komen dingen als talen, wiskunde etc ook nog aan bod. De specifieke vakken zijn:
  • voeren (gezelschaps)dieren
  • verzorgen (gezelschaps)dieren
  • begeleiden voortplanting (gezelschaps)dieren
  • nemen van hygiënische maatregelen
  • anatomie, fysiologie en pathologie
  • instrumentenleer, desinfectie en pathologie
  • algemene assistentie en ziekenverzorging
  • zoötechniek en gezondheidsleer
  • laboratoriumwerkzaamheden
  • radiologie
  • eerste hulp
  • algemene en plaatselijke verdoving
  • beheren medicijnen
Verder leert men bij beide opleidingen vooral veel in de praktijk. Bij beide opleidingen zult u uiteindelijk een hoop stageuren hebben meegelopen in een praktijk. Zo ziet u echt of het wat voor u is en maakt u kennis met hoe het beroep echt in zijn werking gaat.

Verschil met een dierenarts assistente?

De opleiding tot dierenarts assistente is korter en van lager niveau. Een dierenarts assistente heeft ook minder bevoegdheden dan een paraveterinair. De paraveterinair mag bijvoorbeeld bloed afnemen. De dierenarts assistente werkt voornamelijk als receptioniste, mag dieren vasthouden en veel schoonmaakwerk. Het schoonmaakwerk word overigens ook gedaan door de paraveterinair.

Wat houd het beroep in?

Een paraveterinair werkt in loondienst van de dierenarts. U ben het eerste aanspreekpunt in de praktijk en aan de telefoon. U schat de medische problemen in qua ernstigheid en geeft adviezen. Verder bestaat het werk uit:
  • schoonmaken
  • bloed afnemen
  • dieren hanteren
  • verdoven
  • eventuele gebitsreinigingen
  • administratief werk

Salaris

Een paraveterinair verdient ook meer salaris dan een dierenartsassistente. Het aanvang salaris voor een gediplomeerde paraveterinair van boven de 23 jaar is 1527,24 bruto. Het salaris kan jaarlijks na goed functioneren met 3,5% worden verhoogd tot men de hoogste trap heeft bereikt.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe word ik dierenartsassistente?Hoe word ik dierenartsassistente?Ik wil dierenartsassistente worden want ik houd zoooooooooo van dieren! Dit soort uitspraken hoor je vaak, maar zijn ze…
Wat doet de dierenartsassistente of paraveterinair?Wat doet de dierenartsassistente of paraveterinair?Voordat je de keuze maakt om dierenartsassistent(e) te worden is het verstandig je te oriënteren op welke taken een dier…
MBO opleidingen met dierenMBO opleidingen met dierenEen opleiding in de dieren garandeerd niet dat u ook een baan krijgt met dieren. De banen zijn vrij beperkt maar als u e…
Dierenarts, arts voor dierenDierenarts, arts voor dierenEen dierenarts is een arts die gewonde of zieke dieren behandeld. Voor de opleiding is een VWO-diploma een vereiste. Daa…

Solliciteren, hoe werkt het en waar hou je rekening meeSolliciteren, hoe werkt het en waar hou je rekening meeJe zit zonder werk of bent toe aan een nieuwe uitdaging. In dat geval ga je op zoek naar een leuke vacture om op te soll…
Hoe schrijf je een goede sollicitatiebriefHoe schrijf je een goede sollicitatiebriefEen sollicitatiebrief vergt veel tijd. Je moet jezelf verkopen, je moet je goede en minder goede eigenschappen beschrijv…
Bronnen en referenties
  • CAO voor dierenartsenpraktijken
Reactie

Denise, 19-06-2011
Hallo, ik ben Denise en ben 14 jaar. ik ga na de vakantie beginnen aan mijn derde schooljaar op de middelbare school. ik ben echt niet goed in wiskunde dus heb dat laten vallen. wel weet ik zeker dat ik dierenartsassistente, paraveterinair wil worden. ik zie dat je in je vierde jaar ook talen en wiskunde gaat doen. kan ik nu geen dierenartsassistente worden omdat ik in mijn examen geen wiskunde heb? Reactie infoteur, 19-06-2011
Wiskunde is inderdaad een verplicht vak voor paraveterinair, wellicht kan je op de nieuwe opleiding wiskunde weer vanaf het eerste jaar oppakken?

Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 07-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.