Een sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief schrijven De eerste stap voor het 'veroveren' van een baan is het doorlopen van de sollicitatieprocedure. Als je nu of later een baan gaat zoeken, zul je hoogstwaarschijnlijk een sollicitatiebrief moeten schrijven. Voor veel mensen is dit lastig om te schrijven. Lees hier meer over hoe je het beste een sollicitatiebrief kunt schrijven.

De eerste alinea

In de eerste alinea geef je aan hoe je weet dat er een vacature is en om welke vacature het gaat. Je vermeldt hierin tevens dat je je aanmeldt als kandidaat voor de vacature. Als je via een advertentie vernomen hebt dat er een baan vrij is, dan noem je de krant (of het tijdschrift) plus de datum. Een aantal openingszinnen:
  • Naar aanleiding van uw advertentie voor een ... in de ... van ... j.l, solliciteer ik graag naar deze functie.
  • Ik las in de ... van ... j.l, dat er in uw bedrijf een vacature is voor de functie ... Hiernaar zou ik graag solliciteren.
  • Van de Heer ... , consulent op het Arbeidsbureau, hoorde ik dat er in uw instelling op de afdeling ... een vacature is voor de functie van ... Voor deze functie zou ik graag in aanmerking komen.

De tweede alinea

In deze alinea geef je aan waarom je solliciteert. De instelling weet natuurlijk wel dat je solliciteert om een baan te krijgen en dat er brood op de plank moet komen. Men wil eigenlijk vooral weten wat de achterliggende motivatie is. Bij de eerste selectie is de motivatie een belangrijk criterium. Als je alléén aangeeft dat je bij de instelling wilt werken omdat het zo lekker dichtbij is of omdat je het er zo leuk lijkt, wordt je sollicitatie misschien snel terzijde gelegd. De motivatie is een belangrijk 'selling point'! Als je een instellingsfunctionaris hebt gebeld om informatie over de vacature, dan noem je zijn of haar naam en je schrijft dan dat de aanvullende informatie voor jou ook een belangrijke reden is om te solliciteren.

Een motivatie moet altijd positief zijn. Vertel dus nooit waarom je bij je huidige werkgever weg wilt, of dat je niet meer naar school wilt, maar vertel waarom je juist bij die nieuwe werkgever aan de slag wilt! Als het om motivatie gaat, let dan vooral op wat er in de advertentie aangeboden wordt. Lees de functieomschrijving goed door en haal daaruit gegevens die je aanspreken. Ook de omschijving van de instelling geeft vaan aanknopingspunten. De motivatie om te solliciteren heeft betrekking op onderstaande zaken.
  • De functieomschrijving: je hebt al enige ervaring en het werk is je goed bevallen, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, afwisseling en dergelijke.
  • De mogelijkheden die de instelling biedt.
  • De instelling werkt op een manier die jou aanspreekt.
  • De aangeboden extra's, de werksfeer, de organisatie, de grootte van de instelling.

Geef altijd twee of meer redenen voor je sollicitatie!

De derde alinea

In deze alinea leg je uit waarom jij denkt dat je geschikt bent voor de vacature. In deze alinea ga je dus direct in op wat er in de advertentie wordt gevraagd. Ga systematisch te werk en vermeld aan welke eisen je kunt voldoen. Als je ergens niet aan kunt voldoen, geef dat dan ook toe, maar niet zonder er iets anders tegenover te stellen. Als er bijvoorbeeld ervaring geëist wordt, en je hebt geen, of weinig ervaring, vermeld dan dat je een gebrek aan ervaring zeker zult goedmaken met een grote inzet. Prijs jezelf niet te overdreven aan, dat wekt irritatie op en schept verplichtingen die je misschien niet kunt nakomen.

De eisen aan creativiteit, stressbestendigheid en dergelijke moet je nooit onbeantwoord laten. Geef voorbeelden waaruit blijkt dat je dergelijke eigenschappen bezit. In deze alinea kun je verwijzen naar het CV, waarin je gedetailleerde gegevens verstrekt omtrent de ervaring.

De vierde alinea

De slotalinea is ervoor om op een nette manier je brief af te sluiten. Soms staan er mededelingen in over de opzegtermijn bij je huidige werkgever of over inmiddels gemaakte vakantieafspraken. Een aantal populaire slotzinnen:
  • Ik hoop dat het bovenstaande voor u aanleiding is mij uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.
  • Ik hoop dat u mij in staat zult stellen mijn sollicitatie tijdens een gesprek toe te lichten.
  • Als u besluit mij voor een gesprek uit te nodigen, kan ik mij daarvoor altijd vrijmaken.

Als laatste sluit je de brief af met het neutrale 'hoogachtend' en je zet je handtekening.
© 2010 - 2024 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…

Het sollicitatiegesprekHet sollicitatiegesprekDe bedoeling van een sollicitatiegesprek is voor zowel de sollicitant als voor de instelling het verkrijgen van nieuwe,…
Wat is werk en waarom werken mensen?Indien mogelijk zal bijna ieder mens in onze samenleving werk willen hebben. Veel mensen hebben een baan om genoeg geld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: User Gflores, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Melaniewalker (43 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.