Definitie netwerkmanagement

Definitie netwerkmanagement Bij gemeenten en overheden is netwerkmanagent belangrijk. Je hebt immers te maken met verschillende actoren. Ook is bedrijven wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van netwerkmanagement. Hier kun je de defenitie van netwerkmagement vinden met een voorbeeld.

Definitie Netwerkmanagement

Als je een beleid schrijft voor een gemeente of een commerciële partij. Zal netwerkmanagement hier een onderdeel van uit moeten maken. Als je dienstverlening procesmatig wil uitvoeren zullen er vaak meerder actoren bij betrokken worden. Dit kunnen afdelingen binnen een bedrijf of organisatie zijn maar in de praktijk zijn dit ook vaak derden.

Netwerk

Al deze partijen samen vormen een netwerk. Als je bijvoorbeeld naar een hotel overnachting wil boeken. Zul je vaak eerst op een website kijken welk hotel je wilt. Vanuit het perspectief van het hotel, is de eerste partij die je dus tegen komt. De website, de beheerder, de host etc. Om een eenduidig beeld van het hotel te geven zullen al deze mensen een zelfde beleid moeten volgen voor wat betreft presentatie en dergelijke. De volgende die je tegen gaat komen is de receptionist, ook deze zal weer volgens protocollen handelen en een lijstje aan handelingen verrichten die passend zijn bij de uitstraling van hotel. Vervolgens zal er een melding naar de back office verstuurt worden dat je bent ingecheckt. Ook zal je kamer er volgens de normen en zoals beloofd op de website uit moeten zien. Dus ook de schoonmakers maken deel uit van het netwerk. Ook moet de inrichting er uit zien zoals afgesproken. De koks moeten de menuís bereiden zoals op deze website beschreven staan.

Om grip te krijgen op al deze facetten die samen een netwerk vormen zul je netwerkmanagement moeten toepassen. De organisatie moet op een danige manier ingericht worden om het service niveau van de dienstverlening te garanderen. Er zijn veel mogelijkheden om dit zeker te stellen.

Opleiding

Om een eenduidig beleid te krijgen zul je mensen moeten opleiden en instructies geven. Het moet immers duidelijk zijn wat je van alle partijen verwacht. Je kunt door opleiding immers ook een visie of denkwijze over brengen. Ook moet het beleid geschreven worden zodat mensen dit kunnen raadplegen.

Begeleiding van medewerkers

Om medewerkers te stimuleren om volgens de processen te werken, zal er op moeten worden toegezien dat dit gebeurt. Dit kan enkel als je werkt met betrokken en goed opgeleide managers die weten wat er van hun, en van hun medewerkers verwacht wordt. Zij zullen immers als leidinggevende moeten toezien op de medewerkers en het beleid.

Communicatie over en weer

Er moet sprake zijn van communicatie over en weer tussen de verschillende partijen die deel uit maken van dit netwerk. Zij zullen immers samenwerken om een gemeenschappelijk doel te verwezenlijken. Of zich moeten conformeren aan het beleid vanwege een commercieel belang.

Conclusie

Zo zijn er natuurlijk nog tal van voorbeelden te bedenken die er voor kunnen zorgen dat je meer grip op het netwerkmanagement kunt krijgen. Maar het belangrijkste is de kunst om wanneer je een beleid schrijft, na te denken over hoe het netwerk er uit gaat zien. En natuurlijk hoe je het kunt besturen nadat het ingericht is. Je zult draagvlak moeten krijgen voor je ideeën en de verschillende actoren zullen moeten weten wat er van ze verwacht en hoe dit past in het beleid als geheel.
© 2009 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
De best betaalde banen bij de overheidDe best betaalde banen bij de overheidHet ene beroep levert meer salaris op dan het andere. Maar wat zijn eigenlijk de beste betaalde banen bij de overheid? H…
Werken bij de politieVelen dromen van een baan bij de politie. Het is erg afwisselend werk, maar het kan soms ook erg heftig zijn. Hoe kun je…
Het beleidsproces: de veranderende rol van communicatieDe communicatie bij gemeenten heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld van zendergerichte voorlichting naar tweezijdige…

Het heftruckcertificaatHet heftruckcertificaatOver het heftruckcertificaat bestaan veel onduidelijkheden. Deze gaan vaak over de geldigheidsduur, salaris, opleidingsk…
Tips voor onvergetelijke jubileum- of afscheidsspeechTips voor onvergetelijke jubileum- of afscheidsspeechSpreken in het openbaar is vaak een spannende aangelegenheid. Als het gaat om een speech op een afscheidsreceptie of toe…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Laatste update: 16-12-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.