Werkstress: Zondagavond Stress

Werkstress: Zondagavond Stress Naarmate het weekeinde vordert, vrezen velen de maandagmorgen. De zondagavond is de boosdoener. De stress voor de werkstress van de maandagochtend op het werk verpest voor velen de zondacgavond. Het stressniveau daalt pas als je een paar uur op je werk bezig bent. Wat kunnen we zelf doen om deze zondagavond stress te verminderen? Hoe kunnen we de maandagochtend redelijk stressvrij beginnen? Zondagavondstress: een overzicht:

Wat is zondagavond stress eigenlijk?

Zondagavond stress is:
 • Zie jij elke zondagavond enorm op tegen de komende werkweek?
 • Vrees jij elke zondagavond de enorme stress op het werk?
 • Is door de zorgen over komende werkweek de zondagavond vrijwel volledig verpest?
 • Slaap je vervolgens het allerslechts van de gehele werkweek op zondagnacht?
 • Verschijn je moe en uitgeput, door het slechte slapen, maandagmorgen op je werk?

Veel mensen hebben last van de zondagavond stress

Geschat wordt dat maar liefst een op de drie Nederlanders last heeft van zondagavond stress. Voor de Belgen is het aantal dat driekwart van de Belgen last heeft van Zondagavond stress.

Zondagavond Stress, wat kan je doen?

Heel veel mensen slapen op zondagavond het slechts van de hele werkweek. Stress voor de werkstress, stress voor de beruchte maandagochtend en stress voor de komende werkweek, overheerst. Wat kan je doen om die zondagavond Stress te verminderen?
 • Plan voor de maandagochtend iets waar je geen hekel aan hebt,
 • Probeer de lunch op de maandag te nuttigen in aangenaam gezelschap, bv met een goede vriend,
 • Plan voor de zondagavond iets wat jij echt leuk vind om te doen en waar je naar uitkijkt, zoals bv:
  • Uit eten gaan met goede vrienden,
  • Naar de film gaan met goede vrienden,
  • Sporten,
  • Huur een goede film en kruip op de bank,
  • Geef een gezellig etentje thuis.

Werkstress: file leed en het overvolle openbaar vervoer

Het vreselijke file leed of het moeten reizen in bomvolle en uitpuilende treinen en bussen, is een ongelooflijk hoge stress factor van de zondagavond. Niemand staat graag in de file. Niemand staat graag fijngedrukt in de treinen en bussen waar ademhalen praktisch onmogelijk is. Laat staan als je in de file moet staan, of in de bomvolle treinen en bussen op weg naar een andere hoge stressfactor: je werk! De grote tegenzin om maandag weer te moeten gaan werken, wordt verergert en versterkt door de hoge stress om van en naar je werk te komen.

Enkele tips om de stress naar en van het werk te verminderen

Om het te verwachten stress van het file leed te doen verminderen en daaddoor de zondagavond iets rustiger te doen verlopen, hier enkele tips om het reizen naar en van je werk te plezieren:
 • Goede muziek kan de reis flink veraangenamen,
 • Zorg dat je een lachwekkend of goed boek bij je hebt,
 • Besef dat je heerlijk kan gaan dagdromen tijdens de reis,
 • Wees de grote massa voor: vertrek eerder van huis en reis stressvrij naar je werk!

Begin de maandag stressvrij

Hoe vermoeider je aankomt op je werk, hoe gevoeliger je zal reageren op werkstress. Uitgerust zijn maakt dat je beter bestand bent tegen werkstress. Enkele tips om de maandagmorgen redelijk stressvrij te beginnen:
 • Ga op zondag op tijd naar bed. Als je moe aankomt op je werk is je stressdrempel verlaagd. Als je moe bent ben je sneller geirriteerd en is de concentratie vermindert.
 • Sta op maandagmorgen eerder op dan normaal. Die extra tijd zorgt dat je de dag goed begint zonder te moeten rennen, vliegen en draven. Haast hebben is niet bevorderend voor je stressniveau.
 • Geniet in alle rust van het ontbijt op maandagmorgen.
 • Begin de dag, mits mogelijk, met lichaamsbeweging, sporten, joggen of een andere vrom van lichaamsbeweging dan ook. Onderzoek toont aan dat sporten en lichaamsbeweging een kalmerende werking heeft. Ideaal om je werkdag mee te starten!
© 2009 - 2023 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…
Werk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerWerk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerDe meeste stress komt van het werk vandaan. Door het beantwoorden van een kleine testvraag, weet ook jij of je last hebt…
Stress: Feiten en cijfersSpanning is gezond, maar een teveel aan spanning kan stress veroorzaken. Een op de tien Nederlandse werknemers lijdt aan…

Stratenmaker kan wel tot zeer hoge leeftijd doorwerkenmijn kijk opStratenmaker kan wel tot zeer hoge leeftijd doorwerkenDe Paus werkt doorgaans tot hij niet meer kan. De naoorlogse Duitse bondskanselier Adenauer leidde West-Duitsland tot z'…
Werkstress: de meest stressvolste beroepenWerkstress: de meest stressvolste beroepenWat zijn de meest stressvolle beroepen en banen? Welke beroepsgroepen lopen de grootste kans op ernstige stress? Drie ve…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.