Huurmoordenaar, ieder zijn vak

Een vast verschijnsel in films. Vaak charmante mannen in strakke pakken. Huurmoordenaars zijn een geliefd onderwerp in misdaadfilms, maar ook in komedies. Het zijn moordenaars die tegen een vergoeding een moord plegen. Een andere benaming voor huurmoordenaar is hitman of contract killer. Ze komen echter niet alleen in thrillers voor. Ook in het echte leven bestaan mensen die hun kost als huurmoordenaar verdienen.

Gouden Gids

Een huurmoordenaar is lastig te benaderen. En niet zonder reden. Moorden is strafbaar en jezelf als moordenaar verhuren al helemaal. Een hitman zou wel uitkijken om met zijn werk te koop te lopen. Het zijn dan ook vaak onopvallende types. In sommige gevallen hebben ze naast hun moordenaarsactiviteiten ook een gewone baan, om niet al te erg op te vallen. Het verdienen van bakken met geld moet toch op de een of andere manier verantwoord kunnen worden. Om die reden zul je een huurmoordenaar niet zomaar in de Gouden Gids zien staan. Vaak zijn ze op een moeilijke manier te vinden en moeten er eerst heel wat andere personen voor benaderd worden.

Professional of amateur

Er is en dat klinkt misschien heel gek een verschil tussen de professionele hitman en de amateur. Om met de amateur te beginnen, gaat het hier vaak om een persoon die eenmalig benaderd wordt om tegen vergoeding iemand uit de weg te ruimen. Het kan hier gaan om een vriendendienst, bijvoorbeeld het omleggen van een vervelende echtgenoot, die een nieuwe relatie in de weg staat. Dit gaat dan ook met enige regelmaat mis. De moordenaar wordt vaak genoeg in huiselijke kringen gezocht en in deze situatie daar dan ook gevonden. Wanneer we over een professional praten, hebben we het over iemand die weet waar hij mee bezig is. Vaak door ruime ervaring in het vak. Een professional zal niet snel een fout maken en zijn aandacht continu bij zijn taak houden, zonder zich af te laten leiden door emoties. Die zijn alleen maar lastig.

Werkwijze

De werkwijze van een professionele huurmoordenaar is over het algemeen hetzelfde. Na het contact zal een eerste betaling plaatsvinden. Vaak de helft van het overeengekomen bedrag waarover overigens moeilijk iets te zeggen, de ene persoon is een miljoen waard, terwijl een ander nog geen duizend euro oplevert vooraf en de rest achteraf. Sommige huurmoordenaars bieden de spijtoptie aan. Dat houdt in dat tot op het laatste moment besloten kan worden de moord niet door te laten gaan. In dat geval houdt de hitman het voorschot, maar krijgt het niet de rest uitbetaald. Zolang dit van tevoren besproken is, zal dat weinig problemen opleveren. Na het doden van de persoon in kwestie, kan het zo zijn dat de huurmoordenaar zorg draagt voor berging van het lichaam. Daar wordt meestal extra voor betaald. Wanneer de opdrachtgever het op prijs stelt, maakt de huurmoordenaar een foto als bewijs. Vervolgens gaan de twee ieder weer hun eigen weg.

Opdrachtgevers

De opdrachtgevers van huurmoordenaars zijn nogal breed uit te strijken. Zoals vermeld kan het gaan om een vriendendienst, dus een vrouw die opdracht geeft haar man te vermoorden. Maar in de meeste gevallen vinden huurmoorden plaats in de georganiseerde misdaad. Zo hebben tal van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld plaatsgevonden, waarvan veel het werk was van gehuurde moordenaars. Maar ook belangrijke multinationals en zelfs regeringen hebben huurmoordenaars in de arm gesloten, om bepaalde individuen die op de een of andere manier een dreiging vormden naar de andere wereld te laten helpen.

De huurmoordenaar in film

In films worden huurmoordenaars vaak voorgesteld als mannen in donkere pakken, met zonnebrillen en zilvergrijze koffertjes. In het echt wil dat nogal eens verschillen. Zoals gezegd kan een huurmoordenaar een doodnormale, vredelievende huisvader zijn. Een hitman valt om die reden vrijwel niet te herkennen. Ook wordt in films of in spelletjes nog wel eens gezegd dat huurmoordenaars voor vaste instanties werken. In de meeste gevallen is daar geen sprake van. Ze opereren als freelancer en hebben weinig met anderen te maken.

Advertenties

Enige tijd terug was er in Rusland een advertentie in opspraak, waarin een huurmoordenaar bloedserieus zijn diensten aanbood, inclusief tarieven. Via zijn telefoonnummer is hij al snel achterhaald en opgepakt. Op 2dehands.nl heeft een huurmoordenaar ook zijn diensten aangebonden, inclusief de prijzen voor het gebruik van tal van wapens. Ook heeft er ooit op Marktplaats een oproep gestaan van een vrouw die op zoek was naar een huurmoordenaar om af te rekenen met haar man.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
Vast contract of tijdelijk contract?Vast contract of tijdelijk contract?Een beslissing om van baan te switchen is vaak ook een besluit om weer een tijdelijk contract aan te gaan in plaats van…
De verschillende soorten moordenaarsDe verschillende soorten moordenaarsEen moordenaar is iemand die een ander opzettelijk om het leven brengt. Vaak wordt dit gedaan met voorbedacht rade. Het…
Contract makelaar ontbindenContract makelaar ontbindenAls je ontevreden bent over de makelaar, is het soms de beste optie om het contract te beëindigen. Hoe kun je een contra…

De koude oorlog: de fluttheorie van de wankele domino'sWelke wereldoorlog eiste de meeste slachtoffers? De eerste, de tweede of de derde? Hoezo, de derde? Was er dan een derde…
Tekstschrijver: wat doet een copywriter?Tekstschrijver: wat doet een copywriter?Lang niet alle teksten die je onder ogen krijgt, zijn door de personen geschreven die hun naam erboven hebben gezet. Vak…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.