Werken als fysiotherapeut

Werken als fysiotherapeut Door de toenemende vergrijzing is er een groeiende vraag naar fysiotherapeuten. Zij houden zich bezig met bewegingsklachten van mensen. Fysiotherapeut is een beschermde titel. Dat betekent dat iemand een erkende opleiding op hbo-niveau moet hebben gevolgd voordat hij of zij zich zo mag noemen. Het is belangrijk dat een fysiotherapeut over goede sociale en motorische vaardigheden beschikt. Een fysiotherapeut kan werken in loondienst of als zelfstandig ondernemer zonder personeel. Aan beide opties zitten voordelen en nadelen. Een fysiotherapeut houdt zich bezig met de behandeling van klachten van mensen die moeite hebben met bewegen. Het kan dan gaan om een groot aantal verschillende klachten. Zo kan de fysiotherapeut iemand behandelen die last heeft van een sportblessure of daar gevoelig voor is of iemand die rugklachten heeft als gevolg van te zwaar tillen. In andere gevallen kan het bijvoorbeeld gaan om het helpen van ouderen die net een kunstknie hebben gekregen en weer opnieuw moeten leren bewegen, maar ook mensen met een chronische handicap waardoor bewegen - en soms zelfs ademen - niet vanzelfsprekend is.

Waar werkt een fysiotherapeut?

De meeste fysiotherapeuten werken in een eigen praktijk of hebben samen met een collega een groepspraktijk. Het komt ook wel voor dat een fysiotherapeut verbonden in aan een gezondheidscentrum. In een gezondheidscentrum werken meestal gezondheidsspecialisten met verschillende achtergronden, zoals een huisarts en een diëtist, met elkaar samen. Ook hebben de meeste ziekenhuizen en grotere verzorgingscentra, zoals een bejaardentehuis of revalidatiecentrum, een eigen fysiotherapeut in dienst.

Opleiding

Fysiotherapeut is een beschermde titel. Dat betekent dat niet iedereen zich zo mag noemen. Daarvoor moet iemand een erkende hbo-opleiding gevolgd hebben. Die opleiding is onder andere te volgen in Amsterdam, Den Haag, Leiden, Groningen en Nijmegen. De studie duurt vier jaar, wie van het vwo komt heeft de mogelijkheid de opleiding in drie jaar te doen. Daarna moet men ook ingeschreven staan bij het BIG-register. Dat is een register van de overheid waar mensen zich moeten laten registeren om toestemming te krijgen, mits ze aan de eisen voldoen, voor het dragen van een beschermde titel.

Salaris

Een beginnend fysiotherapeut in loondienst verdient ongeveer 2000 euro per maand (bruto), exclusief vakantietoeslag en eindejaarsuitkering. Dat bedrag kan voor een ervaren fysiotherapeut verder oplopen tot ongeveer 3800 euro (bruto). Voor iemand in een leidinggevende functie kan dit bedrag nog hoger uitvallen.

Loondienst of zelfstandig

Het is voor een fysiotherapeut ook mogelijk om als zelfstandig ondernemer (zzp'er) te werken. Veel fysiotherapeuten met een eigen praktijk kiezen daarvoor. Het heeft bepaalde voordelen, maar ook bepaalde nadelen. Een groot voordeel is dat iemand eigen baas is. Ook ligt het loon doorgaans hoger. Een fysiotherapeut die werkt als zelfstandige dient echter wel zorg te dragen voor een eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenopbouw. In loondienst zorgt de werkgever daarvoor. Ook loopt een zzp'er meer risico's, bijvoorbeeld wanneer de zorgverzekeraars zouden besluiten om bepaalde behandelingen niet meer te vergoeden.

Vaardigheden

Als fysiotherapeut is het belangrijk dat je over verschillende vaardigheden beschikt. Zo dien je stressbestendig en emotioneel stabiel te zijn. Je krijgt namelijk te maken met mensen met ernstige aandoeningen die soms moeilijk communiceren. Daar zal je op een professionele manier mee om moeten gaan. Verder is het belangrijk dat je over goede motorische vaardigheden beschikt. Je zal andere mensen moeten stimuleren met bewegen en daarbij ook dingen moeten voordoen. Als laatste is het belangrijk dat je over goede sociale vaardigheden beschikt. Er is sprake van veel overdracht, dus het is belangrijk dat je helder kan uitleggen en goed kan communiceren. Daarnaast zul je ook goed moeten kunnen luisteren om aan de hand van de feedback van de cliënten te kunnen inschatten waar zij behoefte aan hebben en wat het effect van bepaalde oefeningen is.
© 2015 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Specialist: de fysiotherapeutDe fysiotherapeut houdt zich bezig met onze houding en onze bewegingen. Zodra wij klachten hebben, kunnen wij voor onder…
Wat doet een fysiotherapeut?Wat doet een fysiotherapeut?Als fysiotherapeut weet je veel over bewegingen en houdingen. Je adviseert, begeleid en behandelt mensen met lichamelijk…
Werken als diëtistWerken als diëtistEr is een toenemende vraag naar diëtisten. Diëtisten helpen mensen bij het zoeken naar een gezonde levensstijl en eetpat…

Werken als inkoperWerken als inkoperHet startsalaris voor inkopers ligt relatief hoog, zeker in vergelijking met andere beroepen. Inkopers kunnen op allerle…
Werken als kraamverzorgsterWerken als kraamverzorgsterDe kraamverzorgster speelt een belangrijke rol rond de bevalling. Zij verzorgt moeder en kind en de eventuele partner in…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.youchooz.nl/beroepen/fysiotherapeut/32/wat-ga-je-doen/1
  • http://www.fysiotherapie-opleidingen-nederland.nl/fysiotherapeut_werken_studeren_studiekeuze_vervolgopleiding_deeltijd/fysiotherapeut-werkgebieden
Simcha (763 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.