Werken als kraamverzorgster

Werken als kraamverzorgster De kraamverzorgster speelt een belangrijke rol rond de bevalling. Zij verzorgt moeder en kind en de eventuele partner in de dagen na de bevalling. Zij geeft voorlichting, observeert de gezondheidstoestand van beiden en verricht huishoudelijke werkzaamheden. Iemand die kraamverzorgster wil worden moet meestal een speciale opleiding op mbo-niveau volgen. Het is mogelijk om als zzp'er of in loondienst aan de slag te gaan. Aan beide vormen zitten bepaalde voor- en nadelen. Een kraamverzorgster speelt een belangrijke rol in de dagen na een bevalling. De kraamverzorgster wordt vaak gebeld in de laatste uren van een thuisbevalling. Zij assisteert de verloskundige en verzorgt de aanstaande moeder tijdens en direct na de bevalling. Datzelfde geldt voor de baby. Vervolgens ondersteunt ze moeder, kind en een eventuele partner ook in de dagen na de bevalling. Zo observeert en rapporteert zij over de gezondheidstoestand van moeder en baby en geeft voorlichting over voeding, hygiëne en verzorging. Verder kan zij ondersteuning bieden bij het geven van borst- of kunstvoeding en verricht huishoudelijke werkzaamheden, zoals stofzuigen, schoonmaken van het sanitair, de afwas en het verzorgen van de maaltijd.

Opleiding

Wie aan de slag wil als kraamverzorgster moet zich allereerst laten registreren bij het Kwaliteitsregister Kraamverzorgenden. Wie zich daar wil inschrijven moet ook weer een erkende opleiding hebben gevolgd. Dit label is in 2008 in het leven geroepen om een bepaalde kwaliteit te kunnen waarborgen. Er zijn een groot aantal opleidingen tot kraamverzorger, de meeste op mbo-niveau. Afhankelijk van de vooropleiding duren de meeste opleidingen negen maanden tot een jaar. Verder zijn er verschillende thuisopleidingen van onder andere het NTI en het LOI. Deze opleidingen zijn allemaal erkend door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Deze ziet ook toe op het curriculum en de kwaliteit van de lessen en het lesmateriaal. Iemand met een opleiding tot verpleegkundige op niveau 4 of 5 kan ook kraamverzorgster worden, zonder extra opleidingen te volgen.

Salaris

Het startsalaris van een kraamverzorgster ligt op ongeveer 1700 euro bruto. Dit kan oplopen tot 2400 euro per maand voor een ervaren kraamverzorgster. Daar bovenop komt nog vakantiegeld en de eindejaarstoeslag. Wanneer de bevalling midden in de nacht is wordt er ook een onregelmatigheidstoeslag betaald. Voor zzp'ers ligt het uurloon op ongeveer 40 euro, maar iemand moet dan wel zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten en pensioenpremies betalen.

Werktijden

Op het moment dat een vrouw bevalt kan de kraamzorg op elk willekeurig tijdstip worden opgeroepen, zowel overdag als midden in de nacht. In de dagen daarna zijn de werktijden regelmatiger, tussen 8.00 uur en 19.00 uur. In principe krijgt elk gezin 49 uur kraamzorg, maar bij een bevalling en verblijf in het ziekenhuis gaat er bijvoorbeeld 5 uur per dag af. Op medische indicatie kan worden besloten de kraamzorg met nog tien uur te verlengen. De werktijden worden altijd ingevuld in overleg met het betreffende gezin. Zo kan het voorkomen dat een partner doordeweeks werkt en in het weekend vrij is. Het kan dan handig zijn dat de kraamverzorgster doordeweeks wat langere uren maakt. De meeste kraamorganisaties richten er op dat hun cliënten maar met één kraamverzorgster te maken krijgen. Dat betekent dat de meeste kraamverzorgsters zo'n zeven tot tien dagen aaneengesloten werken.

Zelfstandig of in loondienst?

De meeste kraamverzorgsters werken in loondienst, maar het is ook mogelijk om te werken als zelfstandige zonder personeel. Er zitten bepaalde voordelen aan, zoals meer vrijheid, een hoger uurloon en bepaalde belastingvoordelen. Een nadeel is dat er niet altijd een garantie op werk is, dat er bij ziekte geen doorbetaling plaatsvindt en dat er geen automatisch pensioen wordt opgebouwd. Kraamverzorgster die als zzp'er aan de slag gaan kunnen zich inschrijven bij één of meerdere kraambureaus en de uren doorgeven wanneer ze beschikbaar zijn. Als er vervolgens werk is worden ze gebeld.

Kraamverzorgster

Een kraamverzorgster moet over een aantal eigenschappen beschikken. Zo moet zij veel geduld hebben en goed kunnen communiceren. Zeker bij gezinnen met een eerste kind moet er veel worden uitgelegd. Verder dient zij sociaal vaardig te zijn en zelfstandig. De moeder zelf heeft haar handen meestal vol aan het pasgeboren kind, dus het is niet de bedoeling dat zij de kraamverzorgster aanstuurt. Verder dient een kraamverzorgster nauwkeurig en hygiënisch te zijn.
© 2015 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loon en salaris uitgelegdLoon en salaris uitgelegdLoon is, evenals salaris, de beloning voor arbeid die men niet in zelfstandige dienst verricht. Loon is dus de vergoedin…
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Naast primaire voorwaarden zijn er secundaire voorwaarden, zoals een auto van de zaak, een reiskostenvergoeding en een d…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
De kraamverzorgsterAls je bevallen bent kun je niet alle taken in een keer weer op je nemen. De zwangerschap en de bevalling waren loodzwar…

Werken als diëtistWerken als diëtistEr is een toenemende vraag naar diëtisten. Diëtisten helpen mensen bij het zoeken naar een gezonde levensstijl en eetpat…
De persoonlijkheidskenmerken van een vrouwelijke miljonairDe persoonlijkheidskenmerken van een vrouwelijke miljonairHeb je jezelf ooit afgevraagd waarom er zo weinig vrouwelijke CEO's zijn? Of waarom er op de lijsten met rijkste mensen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TawnyNina, Pixabay
  • http://www.opleidingkraamverzorgster.com/het-werk-na-de-opleiding-kraamzorg/
  • http://www.werkenindekraamzorg.nl/kraamzorgopleiding/2-uncategorised/15-meest-gestelde-vragen.html
  • http://www.oivr.nl/zzp-kraamzorg/
Simcha (763 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.