Werken als inkoper
Het startsalaris voor inkopers ligt relatief hoog, zeker in vergelijking met andere beroepen. Inkopers kunnen op allerlei plaatsen werken, zowel in het bedrijfsleven als in de publieke sector. De meeste inkopers hebben een commerciële opleiding gevolgd. Als inkoper is het belangrijk om over goede commerciële en communicatieve vaardigheden te beschikken.
De meeste commerciële organisaties van enige omvang hebben een eigen inkoper in huis. Deze is verantwoordelijk voor de inkoop van goederen. Soms zijn die nodig in het productieproces, bijvoorbeeld als het gaat om machine-onderdelen. In andere gevallen kan het gaan om de kantoorinrichting. Ook kan het gaan om de inkoop van goederen die vervolgens weer met winst moeten worden door verkocht. In een kleine organisatie wordt de inkoop van goederen er nog wel eens door een medewerker, bijvoorbeeld de secretaresse, bij gedaan. In een grotere organisatie kan dat simpelweg niet meer omdat het zoveel tijd en specifieke kennis vraagt. In dat geval is er een aparte inkoopafdeling nodig.
Waar komt een inkoper te werken?
Bijna elk groot bedrijf en instelling heeft een eigen inkoopafdeling. Wie inkoper wil worden heeft dus een brede keuze. Het is mogelijk om het ziekenhuis te werken, maar ook in het onderwijs of bij een restaurantketen.
Opleiding
Veel inkopers hebben een commerciële opleiding gevolgd. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om Commerciële Economie of International Business and Languages. Het werkveld van de inkoper is zeer divers, dus soms is er behoefte aan een heel specifieke opleiding, bijvoorbeeld Modemanagement wanneer iemand in de kledingbranche werkt of Logistiek wanneer iemand bij een transportbedrijf werkt. Iemand die bijvoorbeeld bij een ziekenhuis werkt heeft en medische apparatuur inkoopt heeft zodanig specifieke kennis nodig dat het vaak nodig is om extra cursussen of zelfs aparte opleidingen te volgen om het werk goed te kunnen doen. In vergelijking met veel andere beroepen is het makkelijker om zonder (gerichte) opleiding in dit beroep te belanden, zolang je in ieder geval kunt laten zien over commerciële vaardigheden te beschikken. Het is ook mogelijk om op mbo-niveau de opleiding Medewerker Inkoop te volgen. Meestal begin je daarna op een relatief eenvoudige functie binnen een bedrijf, maar het is daarna wel mogelijk om carrière te maken.
Salaris
Het gemiddelde startsalaris van een inkoper ligt hoog, ongeveer rond de 36000 euro bruto op jaarbasis. Onder andere door middel van de bonussen is het mogelijk om op te klimmen tot achtduizend a negenduizend euro per maand bruto voor de best verdienende inkopers. Er zijn verschillende factoren van invloed op de hoogte van het salaris van een inkoper. Des te groter een bedrijf, des te hoger het salaris doorgaans zal zijn. Dat komt ook omdat iemand meer verantwoordelijkheid heeft. Een andere factor is de branche waar je werkt. Zo ligt het salaris voor inkopers in dienst van de overheid hoger dan het gemiddelde, maar worden er wel eerder grenzen gesteld aan de maximale hoogte van een salaris in vergelijking met het bedrijfsleven. Verder verdienen inkopers die in de recreatiesector werken bijvoorbeeld minder dan inkopers in de transportsector.
Vaardigheden
Een inkoper dient over verschillende vaardigheden te beschikken. Zo is het belangrijk dat hij commercieel inzicht heeft. De belangrijkste taak van een inkoper is om producten zo goedkoop mogelijk in te kopen, zonder daarbij de kwaliteit uit het oog te verliezen. Verder dient hij over goede sociale en communicatieve vaardigheden te beschikken. Een inkoper onderhandelt veel over de prijs en daarbij is het belangrijk om aan te voelen hoe ver men kan gaan. Bovendien speelt er ook zoiets als een zekere gunfactor. Als laatste is een zekere sensitiviteit belangrijk. Het is wellicht niet verstandig om altijd het onderste uit de kan te willen halen. Op de korte termijn levert dat misschien meer winst op, maar kan zich op de langere termijn tegen je keren omdat bedrijven minder graag zaken met je willen doen.