Werken als diëtist
Er is een toenemende vraag naar diëtisten. Diëtisten helpen mensen bij het zoeken naar een gezonde levensstijl en eetpatroon. Het beroep van diëtist is een beschermd beroep. Iemand moet een hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek hebben gevolgd voordat hij of zij zich zo mag noemen. Het is mogelijk om in loondienst of als zelfstandig ondernemer te werken. Veel diëtisten komen in de gezondheidszorg te werken.
Er is een groeiende vraag naar diëtisten en gewichtsconsulenten. Die groei gaat gelijk op met het toenemende aantal Nederlanders dat aan overgewicht lijdt. Veel van hen zien dit als een probleem, maar slagen er zelfstandig niet in om af te vallen. Een gewichtsconsulent of diëtist kan daar bij helpen en adviseren. Ook in andere gevallen, bijvoorbeeld in het geval van bepaalde allergieën of ziektes, kunnen diëtisten de patiënt helpen bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Verder zijn er mensen die tijdelijk advies nodig hebben, bijvoorbeeld na een operatie of tijdens de zwangerschap. Ook in die gevallen kunnen zij aankloppen bij de diëtist.
Waar komt een diëtist te werken?
De meeste diëtisten komen te werken bij een zorginstelling, bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of thuiszorgorganisatie. Anderen komen weer te werken bij een gespecialiseerde instelling, zoals een obesitaskliniek. Verder maken veel sportscholen gebruik van een eigen diëtist als extra service naar hun klanten die niet alleen veel willen bewegen om gezond te blijven, maar ook graag willen weten wat ze moeten eten om gezond te blijven.
Zelfstandig of in loondienst?
Veel diëtisten hebben een eigen praktijk en werken als zelfstandige zonder personeel. Er zitten zowel voor- als nadelen aan het werken als zelfstandig ondernemer. Een belangrijk voordeel is dat iemand zelf zijn tijd kan indelen en kan bepalen hoeveel hij of zij wil werken. Verder kan er aanspraak worden gemaakt op bepaalde belastingvoordelen, mits er voldoende uren worden gemaakt per jaar (minimaal 1225). Een nadeel is dat iemand niet verzekerd is van een stabiel inkomen. In principe is er genoeg vraag naar diëtisten, maar cliënten komen niet automatisch aanlopen. Er moet wel geworven worden en dat ligt de ene persoon beter dan de ander. Na verloop van tijd is er wel sprake van bepaalde mond-tot-mondreclame, maar dat kost tijd. Bij een baan in loondienst draagt de werkgever zelf pensioenpremies af en is iemand verzekerd in het geval van arbeidsongeschiktheid. Een zzp'er moet daar zelf zorg voor dragen.
Opleiding
Wie als diëtist aan de gang wil moet een hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek volgen. Dit kan onder andere bij de Hogeschool van Amsterdam, de Haagse Hogeschool en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Verder is het mogelijk om de opleiding via een thuisopleidingsinstituut als het NCOI te volgen. Het volgen van deze opleiding is nodig om in de gezondheidszorg aan de slag te gaan. De titel diëtist is een beschermde titel die alleen gedragen mag worden door mensen die de daarvoor vereiste opleiding hebben gevolgd. De titel gewichtsconsulent is niet beschermd. Het is daarom wel belangrijk om kritisch te kijken naar hun achtergrond. Er is wel een beroepsvereniging van gewichtsconsulenten die bepaalde eisen stelt aan consulenten. U kunt kijken of uw gewichtsconsulent is aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland.
Salaris
Het salaris voor een startende diëtist ligt op ongeveer 1735 euro bruto per maand (Bron: Youchooz). Daar komt dan nog 8 procent vakantietoeslag bovenop. Dit salaris kan oplopen tot bijna 3600 euro voor een diëtist met veel ervaring. Diëtisten die werken als zelfstandige mogen zelf hun uurtarief bepalen. Dit tarief lag in 2015 op gemiddeld 62 euro per uur. In dat jaar had elke Nederlander via het basispakket van de zorgverzekering recht op 3 uren dieetadvies.
Vaardigheden
Als diëtist moet u over verschillende belangrijke vaardigheden beschikken. Zo is het belangrijk dat u veel inlevingsvermogen hebt en goed kunt luisteren. Meestal is de cliënt zelf de enige persoon die u goed kan vertellen wat er speelt en moet u voor de diagnose afgaan op de informatie die hij of zij geeft. Verder moet de diëtist over goede communicatieve vaardigheden beschikken. Een belangrijk deel van het werk van de diëtist draait om voorlichting. U moet de cliënt goed kunnen uitleggen waarom u bepaalde keuzes maakt en hoe iemand zich goed aan een dieet kan houden. De cliënt moet ook het idee hebben dat u toegankelijk bent. Als laatste is het belangrijk dat u over goede analytische vaardigheden beschikt. Het menselijk lichaam en de menselijke spijsvertering zit ingewikkeld in elkaar en het ontleden van een probleem kost tijd.