UWV netwerktrainingen voor 55-plussers

Om zoveel mogelijk werkloze 55-plussers weer aan de slag te krijgen heeft de regering in 2012 samen met de sociale partners besloten om tot medio 2015 een budget van 67 miljoen vrij te maken voor diverse activiteiten. Naast inspiratiedagen, extra adviseurs, scholingsvouchers en plaatsingsfees zijn er netwerktrainingen opgezet, onder de naam Succesvol naar werk. Deze trainingen zijn bedoeld om deze groep werkloze ouderen meer succes te laten hebben bij het vinden van een baan.

Doel van de netwerktraining 50-plus voor solliciteren

Het uiteindelijke doel is om in de periode 2012-2015 minstens 15.000 oudere werklozen aan een baan te helpen, bovenop de 45.000 personen in deze groep die naar verwachting in deze periode een baan zullen vinden. Men denk dit te bereiken door deze groep 55-plussers te trainen in diverse aspecten van het solliciteren, waar velen van hen niet of nauwelijks mee te maken hebben gehad:

 • Passende vacatures zoeken op het Internet
 • Sollicitatiebrieven schrijven
 • Curriculum Vitae opstellen
 • De STARR methode (persoonlijke competenties)
 • De Elevator Pitch
 • Een netwerk ontwikkelen, via LinkedIn
 • Netwerken
 • Presenteren
 • Sollicitatiegesprekken voeren

Veel ontslagen 55-plussers hebben een lang dienstverband achter de rug en hebben misschien in het verre verleden wel eens gesolliciteerd, maar hebben geen idee hoe ze dit nu moeten aanpakken. Het feit dat een goede kennis van het Internet en met name LinkedIn hiervoor onontbeerlijk is, schrikt veel ouderen af om er mee te beginnen. Deze trainingen bieden voor deze groep een prima kans om, samen met een aantal gelijkgestelden, deze kennis en vaardigheden op te doen.

De WW doelgroep voor de netwerktraining

In het algemeen word je al als werkloze al vanaf 50 jaar tot de "ouderen" gerekend en in de praktijk blijkt ook dat als je Abraham of Eva eenmaal hebt gezien de kans op werk drastisch afneemt. Het ministerie heeft echter de grens getrokken bij 55 jaar. Daarnaast is de training natuurlijk pas echt effectief als er bij de kandidaten ook de wil is om er wat van te maken, en vooral als je op het gebied van solliciteren weinig ervaring hebt.

Overigens leert de ervaring dat de samenstelling van de groep, gemiddeld bestaand uit negen personen, ook belangrijk is voor het succes; door een mengeling van mannen en vrouwen, en dan ook nog met verschillende achtergronden, ontstaat er de synergie die nodig is om elkaar te inspireren en te motiveren. Het voordeel is evident maar het nadeel is dat personen die op dit gebied al veel ervaring hebben hun belangstelling snel zouden kunnen verliezen.

Verplichten voor WW of niet

Deelname aan de training is in principe vrijwillig; pas als iemand er zelf achter staat heeft het kans van slagen. Overigens is het natuurlijk onverstandig om deze uitnodiging niet te aanvaarden, en wel om de volgende redenen:
 • Je hebt als 55-plussers al zoveel moeite om aan het werk te komen, dus grijp iedere kans om je kansen te vergroten
 • Zelfs al ben je goed bekend met deze materie, steek je altijd wat van een ander op, of je betekent misschien wel wat voor een cursusgenoot.
 • Je hebt in je zoektocht naar een baan je werkcoach van het UWV hard nodig! Een weigering geeft een verkeerd signaal af en dat zou je later wel eens parten kunnen spelen.

Kosten UWV Netwerktraining

De kosten worden geheel gedragen door het ministerie en de training kost de cliënt dus niets. Er is zelfs een reiskostenvergoeding voor cursisten die verder dan ca. 10 km van de cursuslocatie wonen. Bij aanvang van de cursus wordt dit met een ieder doorgenomen en daarna wordt de vergoeding automatisch op je bankrekening gestort.

Cursusleider UWV

De trainingen worden gegeven door een daarvoor opgeleide trainer. Dat kan een medewerker van het UWV zijn, maar soms zijn het externe specialisten die goed ingevoerd zijn bij deze materie. Bij bepaalde onderwerpen kan er gebruik gemaakt worden van een extra trainer, bijvoorbeeld bij het voeren van een sollicitatiegesprek. Deze speelt dan de rol van de werkgever en de trainer zelf kan dan het gesprek beter beoordelen.

Als de trainer een medewerker van het UWV is, wordt hij of zij gedurende de looptijd van de training je werkcoach. Hij vervangt dus de coach waar je normaal contact mee hebt en hij of zij is dus ook de persoon die van je gehele dossier op de hoogte bent. Een reden te meer om de training met een positieve instelling aan te pakken!

Onderdelen

Het gehele programma bestaat uit de eerder genoemde onderwerpen, die normaliter wekelijks worden behandeld. De eerste sessie bestaat grotendeels uit een voorstelronde en uitleg van de training en in de laatste sessie wordt aandacht gegeven aan een evaluatie. iedere week wordt verwacht dat een ieder iets voorbereidt voor de volgende week. Het is van belang dat de deelnemers hun "huiswerk" consequent maken, zodat de voortgang van de training niet wordt gehinderd.

Resultaten

De ervaring leert inmiddels dat de cursisten zich na de trainingen een stuk meer ervaren voelen op gebied van het netwerken en solliciteren. Om het echter wetenschappelijk te onderbouwen is er samenwerking gezocht met onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam; deze maken een effectmeting van de netwerktrainingen waarvan de resultaten voorjaar 2015 worden gepresenteerd. Afhankelijk van deze uitkomsten zal het ministerie van SZW beslissen of hiermee door wordt gegaan en in welke vorm en mate.
© 2014 - 2024 Cenerentola, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Socialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenSocialiteren is het nieuwe (sociaal) solliciterenJe kunt natuurlijk braaf sollicitatiebrieven schrijven en hopen dat je eens wordt uitgenodigd maar het nieuwe solliciter…
Netwerken, het nieuwe solliciterenNetwerken, het nieuwe solliciterenNetwerken, het nieuwe solliciteren. Met de komst van internet is het zoeken naar een baan veranderd. Reageren op een vac…
Werk vinden via de social mediaWerk vinden via de social mediaWie op zoek is naar werk, moet het oude vertrouwde briefpapier maar even vergeten. Want ouderwets solliciteren dat werkt…
Wat mag er niet ontbreken op je LinkedIn profiel?Het virtuele sociale media netwerk LinkedIn is sinds kort ook in het Nederlands beschikbaar. LinkedIn bestaat al sinds 2…

Prikkelgevoeligheid en werken met autismePrikkelgevoeligheid en werken met autismeDe Participatiewet, die op 1 januari 2015 van kracht werd, is o.a. in het leven geroepen om mensen met een handicap te l…
Emigreren naar Australië en visumEmigreren naar Australië en visumAustralië staat internationaal bekend als een relatief goedkoop land dat veilig is en comfortabel om in te wonen. Bij ve…
Bronnen en referenties
 • http://jaarverslag.uwv.nl/jaarverslag-2013
 • http://werk.nl
Reactie

Ca, 28-07-2015
Het is een training waar geen onderscheid wordt gemaakt obv nivo, een zeer slechte zaak. Hoe kan het in hemels naam dat een fabrieks arbeider ( met alle respect) in dezelfde training wordt geduwd als iemand die universitair is geschoold en een drs titel bezit. Mi weg gegooid geld die schrik niet +/- 4000 euro per persoon kost.! Dit gedrog geeft maar weer eens te meer aan dat het UWV totaal niet inspeelt op maatwerk maar slechts in mijn ogen productie draait. Het budget moet immers op? Reactie infoteur, 28-07-2015
Dit hangt af van de betrokkenheid va de coach. Een groep kan samengesteld worden waarbij wel rekening wordt gehouden met de homogeniteit van de deelnemers. Als die selectie niet wordt gemaakt krijg je de situatie die u omschrijft. Overigens kan het ook dan werken, weet ik uit ervaring. Het is en blijft mensenwerk. Zeker bij het UWV.

Cenerentola (86 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.