Emigreren naar Australië en visum

Emigreren naar Australië en visum Australië staat internationaal bekend als een relatief goedkoop land dat veilig is en comfortabel om in te wonen. Bij veel inwoners van allerlei landen bestaat daarom de wens om naar Australië te emigreren en daar een mooie toekomst op te bouwen. Jaarlijks trekken ook nog steeds Nederlanders naar Australië om daar een nieuwe start te maken en hun horizon te verbreden. Toch is emigreren naar Australië niet zo makkelijk.

Aantrekkelijkheden van Australië

Australië is met 7,6 miljoen vierkante kilometer 190 keer zo groot als Nederland. Er wonen naar verhouding betrekkelijk weinig mensen met een totaal van ruim 20 miljoen. Het land heeft dus nog de ruimte zeker in vergelijking met Nederland. Ook het klimaat wordt door velen gewaardeerd. Nog een andere aantrekkelijkheid is dat in een aantal steden de huizen goedkoop zijn. Steden als Adelaida, Brisbane, Melbourne, Perth en Sydney zijn zeer leefbare steden. De staat Western Australia wordt steeds populairder waardoor de huizenprijzen daar wel stijgen in tegenstelling tot Melbourne en Sydney waar de prijzen juist dalen. Maar het wonen in die steden geeft uiteraard een ander beeld dan op het land. In de steden zijn geen rode landvlakten met rondspringende bruine kangoeroes en koala’s.

Uitgebreide en strikte selectieprocedure voor visum

Australië krijgt elk jaar vanuit diverse landen vele honderdduizenden emigratie-aanvragen. Daarvan wordt slechts een betrekkelijk klein percentage toegekend. Het bemachtigen van een visum is niet eenvoudig omdat het visumsysteem wordt gekenmerkt door een uitgebreide en strikte selectieprocedure. Ook laat de Australische overheid de emigranten alles het liefst zelf uitzoeken om er zeker van te zijn dat het onafhankelijke mensen zijn die het in een nieuw land zelf kunnen rooien. Om die reden kiezen potentiele emigranten dikwijls voor het inschakelen van een emigratiebureau. Die bureaus bevinden zich zowel binnen als buiten Australië.

Soorten visa voor emigreren naar Australië

Er zijn verschillende soorten visa zoals:
  • Business visa: voor ondernemers en investeerders
  • Skilled visa: voor werknemers
  • Family visa: voor mensen met familie in Australië
  • Tijdelijke visa: voor mensen die een paar jaar in Australië willen werken.
Een visum wordt alleen afgegeven als iemand aan alle voorwaarden van de regering voldoet en er zijn veel regels. Vóór de aanvraag moet een bedrag worden betaald aan de Australian Immigration Service. Diploma’s en referenties moeten naar het Engels worden vertaald.

Kwalificeren voor een visum

Bij het verkrijgen van een visum spelen verschillende aspecten een belangrijke rol zoals:
Beroepskwalificaties
  • Kennis van de Engelse taal
  • Leeftijd met voorkeur voor jong
  • Recente werkervaring
Vooral in de zogenaamde ontwikkelregio’s zijn vakmensen nog steeds zeer welkom. Het visumsysteem is er daarom op gericht om mensen aan te trekken die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de economie. Vooral mensen met veelgevraagde beroepen zijn welkom en kunnen zich makkelijker kwalificeren voor een visum.
Voorkeur hebben emigranten in de branches:
  • bouw
  • development
  • handel
  • IT
  • olie en gas
  • onderwijs
  • research
  • techniek
  • zorg

Gemeenschappelijk Nederlands gevoel bij emigranten

Momenteel wonen er tegen de honderdduizend Nederlanders in Australië. De meeste Nederlanders emigreerden tussen 1950 en 1960 en hadden toen een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Zij wonen vooral in steden als Sydney en Melbourne. De meerderheid van de kinderen zijn in het Engels opgevoed en spreken nauwelijks Nederlands. Door die Engelse taal hebben zij zich goed kunnen aanpassen. Toch is er, vooral bij de ouderen, in het algemeen een gemeenschappelijk Nederlands gevoel gebleven wat tot uiting komt door het bestaan van verschillende Nederlandse gemeenschappen en kranten die voor de Nederlandse Australiërs zijn opgericht.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emigreren. Waar begin je (aan)?Nederlanders emigreren graag. In 2014 emigreerden 144.000 mensen. Meer dan 30 % van de nederlandse bevolking zit serieus…
Visum voor AustraliëIedereen die voor een korte of lange periode naar Australië zal reizen heeft een visum nodig. Er zijn verschillende visa…
Studeren in AustraliëVeel Nederlanders emigreren naar Australië. Australië is ook een erg populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederl…

UWV netwerktrainingen voor 55-plussersOm zoveel mogelijk werkloze 55-plussers weer aan de slag te krijgen heeft de regering in 2012 samen met de sociale partn…
Sollicitatiebrief: in 7 stappen vlot en treffend schrijvenSollicitatiebrief: in 7 stappen vlot en treffend schrijvenEen sollicitatiebrief schrijven, daar ziet menig werkzoekende tegenop. Toch hoeft dat niet. In deze zeven stappen schrij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: NASA
  • http://www.move2australia.com.au/
  • http://www.visa4you.nl/show/nl/pagina/4/australie.php
  • http://www.emigrerenuitnederland.nl/emigreren-naar-australie/
  • http://auvisa.org/nl/?gclid=CIW_9-7a1sECFfHKtAodbzYAaA
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-03-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.