Schaden tatoeages en piercings onze carrière?

Schaden tatoeages en piercings onze carrière? Tatoeages en piercings gelden als hip maar ook als een privé-aangelegenheid. De tijd dat dragers van tattoeages en andere kleurrijke lichaamskunst aan ongelovig hoofdschudden blootstonden, zijn definitief voorbij. In sommige beroepen echter, kunnen tatoeages leiden tot problemen en een carrière in je droombaan in de weg staan. Soms kan zo’n lichaamssieraad over je aanstelling in een baan beslissen en je carrière schaden.

Tattoos soms funest voor de carrière

In bepaalde maatschappelijke kringen en beroepsgroepen stelt men graag lichaamsversieringen als tatoeages ten toon. Denk maar eens aan prominenten, profvoetballers of rocksterren. Maar hoe zit het met de politieagent of de financieel adviseur in het bankwezen? Voor hen kunnen tatoeages de carrière schaden, ongeacht of die een jeugdzonde zijn of de expressie van een actuele levensstijl.

Tattoos op de werkvloer

Wie bijvoorbeeld politieagent wil worden, heeft met een lichaamsschildering in de nek of op de arm veel minder kansen. Beperkingen gelden er ook voor delen van de gezondheidssector of de financiële sector, waar opvallende tatoeages bij medewerkers die veelvuldig met klanten in contact komen, als ongepast worden beschouwd.

Carrièrekiller of uitdrukking van eigen persoonlijkheid?

Men kan zich dus afvragen of tatoeages een rem voor onze carrière kunnen zijn? Wel, voor je carrière en promotiekansen zijn allereerst natuurlijk persoonlijke en professionele competenties cruciaal. En tatoeages zijn meestal geen probleem in sectoren waar moderne opvattingen, jeugdaffiniteit en trends met grote letters worden geschreven, bijvoorbeeld in de sportbranche, in modekringen en in de lifestylesector. Hier gelden zichtbare lichaamsversieringen als esthetisch, cool en als een uitdrukking van iemands persoonlijkheid.

Zijn tattoos en piercings taboe bij sollicitatie?

Piercings en tatoeages behoren tegenwoordig tot het leven van alledag, net als computers en mobiele telefoons. Veel mensen dragen neusringen, kleine versieringen in wenkbrauw of tong of tatoeages op de rug of arm. De maatschappij is de laatste jaren toleranter geworden en accepteert doorgaans dit soort lichaamsversieringen. Maar hoe zit dat bij een sollicitatiegesprek of op de werkvloer?

Het is een feit dat het bij sollicitatiegesprekken vaak de eerste indruk is die telt. En doorgaans krijg je geen herkansing om die indruk te corrigeren. Maar een sollicitatiegesprek dient ook om een kandidaat te leren kennen en zich een beeld van zijn persoonlijkheid te vormen. Om die reden is het belangrijk om als kandidaat authentiek te blijven en je natuurlijk voor te doen. De kleding voor een sollicitatiegesprek moet dienovereenkomstig worden gekozen. Die moet passend zijn voor de branche, maar de kandidaat moet er ook weer geen verkleedpartij van maken. Maar hoe zit het dan met bestaande piercings en tatoeages? Uitnemen en bedekken? Wel, iedereen die solliciteert naar een baan, moet daarin zijn eigen beslissing nemen.

Wat kan behulpzaam zijn bij de beslissing?

Een aantal vragen die iedereen zich moet stellen, kan behulpzaam zijn bij de beslissing:
  • hoe belangrijk is mijn tatoeage of piercing in relatie tot de baan of opleidingsplek?
  • ben ik bereid om voor de baan helemaal af te zien van lichaamssieraden, ze eventueel voor werk uit te nemen of ze te verbergen?
  • kom ik bij een sollicitatiegesprek geloofwaardig over als ik mijn piercing alleen voor dat ene gesprek verwijder en het na een eventuele aanstelling weer op de werkplek zal dragen?
  • hoe belangrijk vind ik het om mijn persoonlijkheid te onderstrepen met een piercing of een tatoeage en die openbaar te tonen?

Niemand kan voorspellen of een sollicitatiegesprek vanwege zichtbare piercings of tatoeages negatief verlopen zal of niet. Maar iedereen die dit type lichaamsversieringen op de werkvloer niet wil missen, zou ook tijdens het sollicitatiegesprek niet daarvan af moeten zien.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom houden mensen van tatoeages?Waarom houden mensen van tatoeages?Bij tattoo’s geldt vaak: je vindt het gaaf, of juist helemaal niet. Wat de een prachtig vindt, is iets waar een ander vo…
Tatoeage laten weghalenTatoeage laten weghalenEen tatoeage heb je meestal voor eeuwig, dat is in ieder geval de gedachte die je hebt als je hem laat zetten. Maar wat…
Hoe tatoeages verwijderenIn de huidige maatschappij hebben veel mensen tatoeages. De oorzaak van het aanschaffen van een tatoeage lijkt voor veel…
Tattoo verwijderen, hoe?Tattoo verwijderen, hoe?Tatoeages zijn ‘in’ onder bepaalde groepen jongeren. Je moet ervan houden, want het is in principe voor de rest van je l…

Werken als webredacteurEr wordt een zeer verschillende invulling gegeven aan het werk van webredacteur. In sommige gevallen betekent het dat ie…
Werken als secretaresseWerken als secretaresseHet beroep van secretaresse wordt vaak onderschat. Het is een beroep waar veel ballen in de lucht moeten worden gehouden…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.