Werken als secretaresse

Werken als secretaresse Het beroep van secretaresse wordt vaak onderschat. Het is een beroep waar veel ballen in de lucht moeten worden gehouden. Er worden ook steeds hogere eisen aan secretaresses gesteld. Zo wordt steeds vaker verlangd dat ze een hbo-opleiding hebben gevolgd. De meeste secretaresses worden op dit moment nog opgeleid bij Schroevers. Er is een nauwe verwantschap tussen het beroep van secretaresse en het beroep van managementassistent en het beroep van officemanager. Het beroep van secretaresse is een van de meest onderschatte beroepen. Het beeld van de secretaresse is vaak dat van een vrouw in mantelpak die haar nagels zit te veilen en lippen zit te stiften. Als secretaresse heb je juist een zeer verantwoordelijke functie. Vaak moet je meerdere ballen in de lucht houden en snel je antwoord paraat hebben. Aan de ene kant ben je verantwoordelijk voor de meest onbenullige dingetjes: zorgen dat er voldoende gummetjes zijn en dat het printpapier niet op raakt. Aan de andere kant gaat het ook om zeer verantwoordelijke taken: je bent verantwoordelijk voor de agenda van heel belangrijke mensen. Daarnaast moet je er bovendien ook nog representatief er uit zien en je kan je geen slechte dag veroorloven aangezien je het eerste aanspreekpunt bent voor iedereen, zowel mensen van buiten als binnen het bedrijf.

Wat is het verschil tussen een secretaresse, een office-manager en een managementassistent?

Het beroep van secretaresse is nauw verwant aan het beroep van managementassistent en het beroep van office-manager. De verschillende termen worden ook wel door elkaar heen gebruikt. Een verschil met een managementassistent is bijvoorbeeld dat een managementassistent vaker inhoudelijk wordt ingezet. Een office manager geeft vaak leiding aan een breder team. Binnen het werk van secretaresse wordt er vaak ook weer een onderscheid gemaakt voor directiesecretaresses en medische secretaresses. De medische secretaresse heeft vaak een speciale, medische opleiding gevolgd. Een directiesecretaresse werkt onder de directie. De term wordt gebruikt om het belang van haar functie aan te geven.

Werkzaamheden

Een secretaresse heeft verschillende verantwoordelijkheden. Zo bestaat een belangrijk deel van het werk uit het beantwoorden van mail- en telefoonverkeer. Meestal moet hij of zijn ook veel afspraken inplannen. De secretaresse is meestal het centrale aanspreekpunt, zowel intern als extern. Zij is meestal de eerste die de telefoon opneemt, maar geldt intern ook als vraagbaak voor iedereen. Andere verantwoordelijkheden van een secretaresse zijn bijvoorbeeld het schrijven van notulen van vergaderingen, het regelen van personeelsuitjes en het boeken van reizen voor de managers of leidinggevenden.

Opleiding tot secretaresse

De meeste secretaresses hebben een opleiding gevolgd aan Schroevers. Dit is een opleidingsinstituut dat al decennialang opleidingen verzorgd voor secretaresses. Het is ook mogelijk om een opleiding tot bijvoorbeeld office manager op hbo-opleiding te volgen. Verder zijn er ook op mbo-niveau verschillende opleidingen. Tegenwoordig wordt steeds vaker van secretaresses verlangd dat zijn een opleiding op hbo-niveau hebben gevolgd. Dat komt omdat het beroep steeds complexer is geworden en er steeds meer van secretaresses wordt verlangd.

Salaris van een secretaresse

Het salaris van een secretaresse loopt zeer uiteen. Dit begint bij ongeveer 1800 euro en kan oplopen tot 4000 euro. Dit verschil is deels te verklaren door de verantwoordelijkheden die een secretaresse toebedeeld krijgt. Zo zijn er secretaresses die leiding geven aan grote teams en de agenda's van de CEO's van grote bedrijven managen. Er zijn ook secretaresses die vooral eentonig werk doen met weinig uitdaging. Ook hangt de beloning af van de sector waar je werkzaam bent. Zo verdient een secretaresse die werkt in de publieke sector meestal iets meer dan een secretaresse in het bedrijfsleven.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beroep directiesecretaresseBijna iedereen kent wel iemand die secretaresse is of een secretaresse in dienst heeft. Maar een secretaresse is niet he…
Werken als officemanagerWerken als officemanagerEr zijn veel bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar een officemanager. De laatste jaren wordt de omschrijving o…
Werken als managementassistenteWerken als managementassistenteSinds een aantal jaar verschijnt boven vacatures steeds vaker de term managementassistente. Dit begon in het bedrijfslev…
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2024, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…

Schaden tatoeages en piercings onze carrière?Schaden tatoeages en piercings onze carrière?Tatoeages en piercings gelden als hip maar ook als een privé-aangelegenheid. De tijd dat dragers van tattoeages en ander…
Balans tussen werk en vrije tijd: meer of minder werkenBalans tussen werk en vrije tijd: meer of minder werkenHet is absoluut geen schande om minder uren te werken, zeker als het gaat om onze gezondheid. De discussie over stress,…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.