Werken als managementassistente

Werken als managementassistente Sinds een aantal jaar verschijnt boven vacatures steeds vaker de term managementassistente. Dit begon in het bedrijfsleven, maar komt intussen ook in de non-profitsector voor. Het is een brede term waarmee een baan wordt aangeduid die doorgaans vergelijkbaar is met het beroep van secretaresse of office manager. Er zijn zelfs speciale opleidingen voor managementassistente, zoals bij Schoevers. De eisen per functie verschillen, maar steeds vaker wordt er minimaal een hbo-opleiding verlangd. Sinds een aantal jaar wordt de term managementassistente steeds vaker gebruikt op de arbeidsmarkt. Het is echter een brede term en geeft maar zeer ten dele de inhoud van de functie weer. Zo is er een overlap met verschillende andere beroepen, zoals het beroep van directiesecretaresse en office manager. Officieel zijn er wel verschillen, maar dit onderscheid is in de praktijk niet altijd geheel duidelijk. Zo geeft een office manager doorgaans leiding aan een secretariaat en zorgt ervoor dat een kantoor goed kan draaien. Een directiesecretaresse is doorgaans de steun en toeverlaat van een directeur of directieteam. De term managementassistente wordt breder gebruikt. Soms hebben ze ook een bepaald specialisme, zoals een managementassistente pr.

Werkzaamheden van een managementasssistente

Er zijn verschillende werkzaamheden die onder de functie van managementassistente kunnen vallen. Doorgaans plant hij of zij een agenda in, bereidt vergaderingen voor en notuleert daarvoor, draagt zorgt voor de zakelijke correspondentie, de archivering van stukken en de contacten met andere afdelingen. Ook valt er soms een deel promotie of organisatie van bijeenkomsten onder de functieomschrijving.

Werken als managementassistente

Aanvankelijk werd de term managementassistente vooral gebruikt in het bedrijfsleven, maar het heeft intussen ook zijn weg gevonden naar de overheid en non-profitsectoren, zoals het onderwijs. Er worden ook steeds hogere eisen gesteld aan de functie. Dit komt mede omdat veel organisaties steeds complexer en grootschaliger worden. Ook wordt er ook steeds vaker verlangd dat er foutloos Engels wordt gesproken en geschreven. Voorheen was mbo-niveau doorgaans voldoende, maar tegenwoordig wordt er steeds meer verlang dat een managementassistente een hbo-opleiding heeft afgerond. Competenties die doorgaans worden gevraagd zijn: besluitvaardig, probleemoplossend vermogen, klantgericht, assertief, integer, accuraat en flexibel zijn.

Opleiding tot managementassistente

Er zijn verschillende manieren hoe iemand managementassistente kan worden. Soms is het mogelijk om door te groeien vanuit een secretariële functie. Soms is het nodig om extra curussen te volgen. Ook is er een aparte opleiding voor office management. Het is niet altijd per se nodig om deze opleiding te volgen om managementassistente te worden. Dan wordt er gewoon een algemene hbo-opleiding gevraagd.

Salaris van een managementassistente

Ook wordt er door werkgevers soms een speciale opleiding gevraagd van Schoevers. Het is onder andere mogelijk om deze cursus bij het LOI te volgen. Deze cursus duurt ongeveer twintig maanden. De kosten voor deze cursus zijn ongeveer 150 euro per maand. Het grootste deel van de studie kan gedaan worden door zelfstudie. Er zijn acht cursusdagen waarbij de aanwezigheid gewenst is. In de cursussen worden vakken als time management en agendaplanning gegeven. Een groot deel van de inzet wordt getoetst aan de hand van praktijkopdrachten of toetsen. Zo moet de cursist aanwezig zijn bij een vergadering en daar een set van degelijke notulen van maken. De cursus kan ook rechtstreeks gevolgd worden bij Schoevers. Dit kan op meerdere plaatsen in het land. Het is ook mogelijk om vanuit de functie van managementassistente door te groeien naar bijvoorbeeld projectmedewerker of communicatiemedewerker. Het startsalaris ligt doorgaans rond de 26.000 euro, maar kan oplopen naar 50.000 euro bij genoeg werkjaren en ervaring.
© 2012 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opleiding medisch secretaresseOpleiding medisch secretaresseEen medisch secretaresse heeft een verantwoordelijke baan. Voor deze administratieve baan in de zorg heb je een goede op…
Het beroep directiesecretaresseBijna iedereen kent wel iemand die secretaresse is of een secretaresse in dienst heeft. Maar een secretaresse is niet he…
Werken als officemanagerWerken als officemanagerEr zijn veel bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar een officemanager. De laatste jaren wordt de omschrijving o…
Mogelijkheden van een opleiding financieel managementMogelijkheden van een opleiding financieel managementHet financieel management van een onderneming of organisatie is een van de belangrijke onderdelen die ondersteuning bied…
Leerkracht worden is een roeping!Leerkracht worden is een roeping!Als je op het punt staat om een studiekeuze te maken, dan is het belangrijk dat je alles eens goed op een rijtje zet. Je…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 24-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.