Werken op een zorgboerderij
Er ontstaan steeds meer zorgboerderijen. Dit komt mede doordat het voor veel boeren steeds lastiger is geworden om voldoende geld te verdienen om van rond te komen. Zij stappen daarom over op het concept van de zorgboerderij. Dat betekent dat er mensen met handicap op de boerderij komen werken of zelfs komen wonen. Het betekent wel dat de boer in kwestie allerlei cursussen en opleidingen moet volgen om aan alle eisen te voldoen.
Sinds de jaren negentig ontstaan er op het Nederlandse platteland steeds meer zorgboerderijen. De zorgboerderij is een oplossing voor verschillende problemen. Voor veel boeren werd het steeds lastiger om hun boerderij rendabel te maken. Alleen door op grotere schaal te produceren was het nog mogelijk om voldoende geld te verdienen. Dit was uiteraard niet voor alle boeren mogelijk. Zij moesten daardoor op zoek naar alternatieven of anders hun bedrijf sluiten. Een goed alternatief was het beginnen van een zorgboerderij. Het concept van een zorgboerderij houdt in dat een bepaalde groep mensen wordt opgevangen die een aangepast dagbestedingsprogramma op de boerderij doorloopt. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om mensen met een ziekte, handicap of delinquenten. Deze mensen hebben vaak behoefte aan een stabiel dagritme, frisse lucht en lichamelijke beweging. Die mogelijkheden zijn er volop op een boerderij. De meeste zorgboerderijen zijn te vinden in Gelderland, Groningen en Noord-Holland. In België zijn de zorgboerderijen ook bekend onder de naam kijkboerderijen. Daar richten de boerderijen zich vaak op meer op de toeristische sector.
Werken op een zorgboerderij
Wie zijn boerderij wil omturnen van een bedrijfsmatig gedreven boerderij naar een zorgboerderij moet wel bereid zijn daar tijd in te steken. Zo veranderd de hele bedrijfsmatige aanpak. Productie staat niet langer om de eerste plaats. Verder moeten de ruimtes geschikt gemaakt worden voor de mensen die op de zorgboerderij aan de slag gaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het geschikt maken van ruimten waar de cliënten ook overdag kunnen verblijven, bijvoorbeeld tijdens de lunch of in de winter. Verder gelden er strengere veiligheidseisen. De kans op een ongeluk neemt namelijk toe bij mensen met een verstandelijke handicap. In het geval dat er ook mensen in een rolstoel komen te werken op de zorgboerderij moeten alle ruimten ook daarvoor geschikt gemaakt worden.
Diploma's halen
Mensen die werken op een zorgboerderij moeten vaak wel aan allerlei eisen voldoen. Zij moeten voldoende in staat zijn de veiligheid te waarborgen, zeker omdat er gewerkt wordt met kwetsbare mensen. Zo dienen mensen die werken op een zorgboerderij in het bezit te zijn van een BHV-diploma. Verder moeten ze ook over een EHBO-diploma beschikken, zodat ze snel hulp kunnen verlenen. Vaak wordt er ook verlangd dat er een sociale hulpverlener of maatschappelijk werker op de zorgboerderij aanwezig is. Wie een zorgboerderij begint moet daar wel voldoende rekening mee, want het kan betekenen dat iemand nog een volledige hbo-opleiding moet volgen om zich bij te scholen of dat er er een vacature uitgezet moet worden om iemand te vinden.
Verdienmodel van een zorgboerderij
De verdienmodellen van de zorgboerderijen lopen zeer uiteen. Deels wordt hun geld nog verdiend met bedrijfsmatige processen doordat er landbouwproducten worden geleverd aan de reguliere afnemers. Vaak is er ook een kleine winkel verbonden aan een zorgboerderij waar bezoekers de zelfgemaakte producten kunnen kopen. Verder kunnen boerderijen een beroep doen op zorgbudgetten, zoals het Persoonsgebonden Budget, een dagbestedingsvergoeding en de WMO-uitkering. Het aanvragen van die subsidies kost wel veel tijd en is lastig voor mensen die daar weinig tot geen ervaring mee hebben. Het kan dus verstandig zijn om dit uit te besteden aan een boekhouder of administrateur.