Werken als laborant

Werken als laborant Er is een grote behoefte aan laboranten. Tegelijkertijd is het een beroep dat te kampen heeft met een stoffig imago. Het bedrijfsleven en de overheid doet er veel aan om mensen over te halen een studie in deze richting te volgen. De opleiding voor laborant wordt op mbo-niveau gegeven. Het starsalaris is prima te noemen, ook al verschilt dit per sector. Relatief weinig mensen kiezen voor het beroep van laborant. Het heeft geen populair imago, maar wordt vooral gezien als suf. Weinig mensen spreekt het idee aan om de hele dag in een laboratorium door te brengen. De Nederlandse overheid probeert daar wat aan te doen door juist meer aandacht te vragen voor dit soort beroepen. Een laborant houdt zich doorgaans bezig met het verwerken van bijvoorbeeld monsters van grondstoffen, menselijk materiaal, chemische of biologische stoffen. Een deel van de tijd is hij of zij vooral bezig met het testen van monsters die door anderen worden ingeleverd. Vervolgens wordt er aan de hand van die gegevens een rapport opgesteld. Vaak wordt er gevraagd onderzoek te doen naar een bepaalde stof en materiaal. Het verwerken van de gegevens gebeurt vaak met behulp van de computer.

Opleiding tot laborant

Er worden verschillende opleidingen tot laborant aangeboden. De meeste zijn op mbo-niveau. De lengte van deze studie verschilt per onderwijsinstelling. De duur loopt uiteen van twee tot drie jaar. De opleiding op niveau 3 is een zogeheten beroepsopleidende leerweg. Dit betekent dat er zowel gewerkt als geleerd wordt. De eerste anderhalf jaar van de studie wordt in de schoolbanken doorgebracht. Daarbij volg je praktijklessen in de natuurkunde, biologie en scheikunde. De theorie leer je vanuit de practica. Verder krijg je les in vakken als wiskunde, Nederlands en Engels. Het tweede deel van de opleiding bestaat uit een stage die je loopt bij verschillende laboratoria. Iemand moet een aanverwante vmbo-opleiding hebben afgerond of in havo 3 zijn uitgestroomd, met natuurkunde in het pakket.

Waar komt een laborant te werken?

Er is in verschillende sectoren een grote behoefte aan chemische bedrijven. Een groot deel van de vraag komt uit de zorgsector. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om bloedbanken en ziekenhuizen die laboranten nodig hebben voor het doen van bijvoorbeeld bloedonderzoek. Verder zijn er verschillende keurings- en milieudiensten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het doen van grondmonsters om te zien of bedrijven zich aan alle eisen houden. Een ongebruikelijke partij zijn de olieproducenten. Zij hebben echter ook een grote behoefte aan gespecialiseerd personeel dat kan ondersteunen bij bodemonderzoek. Een laatste groep zijn de universiteiten waar ook veel onderzoek wordt gedaan.

Wat is het salaris van een laborant?

Het salaris van een laborant loopt zeer uiteen. Dat komt omdat men te maken heeft met verschillende sectoren, maar ook vanwege de omvang van het takenpakket en de verantwoordelijkheid die iemand draagt. Wanneer een laborant het werk van chemisch analist verricht kan het salaris makkelijk oplopen tot 6.000 euro per maand. Voor een beginnende laborant met een opleiding op mbo-niveau ligt het gemiddelde startsalaris rond de 1.800. Dit kan vervolgens oplopen tot ongeveer 2.400 aan het einde van de loonschaal. Ook dit kan overigens uiteenlopen omdat mensen onder verschillende cao's werken. De cao voor ziekenhuispersoneel Is bijvoorbeeld minder riant als voor wetenschappelijk personeel. Ook kan iemand zijn salaris aanvullen door in de weekenden en avonden te werken. Hiervan is vooral sprake wanneer men bij de politiek werkt.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zij-instromer in het onderwijsIn het onderwijs is er vrijwel altijd een tekort aan gekwalificeerd personeel. Als je toe bent aan een nieuwe uitdaging,…
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2024, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…
MBRT studeren: wat houdt het in?MBRT studeren: wat houdt het in?Het ziekenhuis, een plek waar je misschien liever niet komt en al helemaal niet zou willen werken. Toch zijn er genoeg m…
Werken als logopedistWerken als logopedistWerken als logopedist is een aantrekkelijk beroep. Er is voldoende werkgelegenheid en mensen die voor het beroep kiezen…

Stressbeheersing op werkplek zorgt voor tevreden werknemersStressbeheersing op werkplek zorgt voor tevreden werknemersHet hebben van veel stress, spanningen en onrust op het werk zorgt ervoor dat het personeel er onder lijdt. Het kan lich…
Werken als deurwaarderWerken als deurwaarderEr is een grote toenemende behoefte aan deurwaarders. Dit komt mede als gevolg van de economische crisis waardoor steeds…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DarkoStojanovic, Pixabay
  • http://www.carrieretijger.nl/beroep/techniek/laborant/allround-laborant
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.