Stressbeheersing op werkplek zorgt voor tevreden werknemers

Stressbeheersing op werkplek zorgt voor tevreden werknemers Het hebben van veel stress, spanningen en onrust op het werk zorgt ervoor dat het personeel er onder lijdt. Het kan lichamelijke en soms geestelijke aandoeningen veroorzaken, waardoor de productiviteit snel kan afnemen. Ondernemers doen er dan ook goed aan om dergelijke omstandigheden te vermijden, door goed contact met het personeel te hebben en door ontstressen te stimuleren. Hoe kan stressbeheersing gunstige invloed uitoefenen op de werksfeer van het personeel?

Stressbeheersing


Invloed van stress

Werkdruk en moeten presteren zorgt ervoor dat de spanningen in het lichaam toenemen. Ook angsten hebben een grote invloed, waarbij de tevredenheid snel kan dalen. Denk aan de angst om ontslagen te worden, waardoor men harder werkt en dus extra veel spanningen te verwerken krijgt. Angst, stress en spanningen hebben een negatieve invloed op de persoon, waarbij het specifiek veel serotonine verbruikt. Het is een neurotransmitter, waarmee de stemming wordt beïnvloed. Indien het aandeel door stress daalt, dan neemt de stemming af. Het resulteert in een verslechterde tevredenheid. Het zorgt er eveneens voor dat het aandeel zuren kan toenemen, waardoor pijnlijke klachten en/ of ontstekingen de kop op steken. Daarnaast kan het ten grondslag aan een burn-out of overspannenheid liggen.

Verpeste werksfeer

Het hebben van futloos personeel – mogelijk omdat de druk te hoog is – zorgt ervoor dat men er met de pet naar gooit. De werkdruk leidt ertoe dat men het werk mogelijk te snel doet, waardoor de kwaliteit beneden peil is. Ook doet men niet meer dan strikt noodzakelijk. Oftewel als werkgever krijgt men niet meer het maximale uit het personeel, waardoor men juist de druk tracht op te voeren. Op de werkvloer betekent dit eveneens een negatieve spiraal, waarbij stress verder toeneemt. Voor de algehele sfeer binnen een bedrijf heeft dit ongunstige gevolgen, waardoor de productie mogelijk bij de verwachting achterblijft.

Noodzaak van stressbeheersing

Het is overduidelijk dat overmatig veel stress negatieve gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering. Slecht gehumeurd personeel leidt tot minder goede prestaties. Oftewel de bedrijfsleiding dient een beleid toe te passen, waarbij stressfactoren worden vermeden en spanningen uitblijven. Binnen die context moet men uiteraard nog wel aan de dagelijkse quotum als doelstelling te voldoen. Oftewel er moet een balans worden gezocht tussen werkdruk, stress maar ook ontspanning. Het is noodzaak om de invloed van stress te minimaliseren, waarbij de baas en het personeel altijd door dezelfde deur kunnen. Gezamenlijk worden problemen opgelost, zodat de taken op een voor iedereen prettige manier worden gedaan. Stress kan soms noodzakelijk zijn, echter daarna dient men beloond te worden via ontspanning.

Type baas

Hoeveel stress het personeel ervaart, hangt voor een groot deel af van wat voor type baas men heeft. Gaat het om een psychopaat als werkgever dan denkt de baas slechts aan de eigen belangen. Over consequenties voor het personeel wordt dus niet nagedacht. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben op hoe het personeel zich voelt en gedraagt. Een normaal arbeidscontract omschrijft de arbeidsrelatie tussen de werkgever en werknemer, waarbij een zogeheten gezagsverhouding van toepassing is. De werkgever kan taken opgeven, welke door de werknemer moeten worden uitgevoerd. Als vergoeding daarvoor krijgt men iedere maand salaris. Men moet dus opvolgen wat de baas wenst. Hoe die arbeidsrelatie eruitziet kan op verschillende manieren worden ingevuld. Indien men goed kan overleggen met de baas en er wederzijds respect is, kan het tot een prettige werkomstandigheid leiden.

Prettige werksituatie bereiken

Om fijn en goed samen te werken is het belangrijk om een goede band met de bestuurder te hebben. Vanuit de managers dient uiteraard enige druk te komen om het werk klaar te krijgen, maar wel op zo’n manier dat de spanningen niet toenemen. Daarbij gaat het niet om onnodige druk, pushen, dreigen met ontslag en/ of schreeuwen. Een gezonde werksfeer verkrijgt men door op een verstandige manier met elkaar om te gaan, zonder dat de gemoederen hoog oplopen. Mensen met een kort lontje dienen daar rekening mee te houden, zodat de onderlinge goede relatie niet wordt benadeeld. Rekenschap en onderling respect zorgt voor een langdurige arbeidsrelatie, waarbij men veel minder spanningen heeft.

Aanvullend ontspannen

Om de invloed van stress en spanningen verder te laten afnemen/ afvloeien kan men ontspanningsmomenten invoeren. Door geregeld voor enkele minuten iets anders te doen, kan men weer op een normaal niveau komen. De gespannenheid zal daardoor minder invloed uitoefenen. Daarnaast kan men ook op gezette momenten ontspanningsoefeningen doen, zodat men de geest als het ware leeg maakt. In hoeverre dit kan worden toegepast hangt van de bedrijfsleiding af. Zorg ook voor een goede sfeer op de werkplek door te ontspannen en door onderling op een waardige manier met elkaar om te gaan.

Heeft u problemen met iemand in het bedrijf benader dan de aangewezen vertrouwenspersoon. In goed overleg kunnen ongewenstheden worden vermeden, zodat een gezonde aangename werksfeer wordt behouden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Burn-Out is een term die bedoeld wordt voor mensen die het gevoel hebben opgebrand te zijn. Waar een burn-out precies va…
Overspannen test: Wanneer ben je overspannen?Overspannen test: Wanneer ben je overspannen?Helaas komt het tegenwoordig steeds meer voor dat mensen overspannen raken door werk of persoonlijke omstandigheden. Maa…
Blijf aan de slag bij burn-out en overspannenheidBlijf aan de slag bij burn-out en overspannenheidNaar schatting zitten ca. 300.000 werknemers thuis als gevolg van stress, burn-out of andere klachten van psychische aar…
Het voorkomen van een burn-outHet voorkomen van een burn-outEen burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitg…

Mystery shopper wordenMystery shopper wordenWerken als mystery shopper kan een leuke bijverdienste zijn. Mystery shoppers bezoeken in het geheim een winkel of cultu…
Werken als laborantWerken als laborantEr is een grote behoefte aan laboranten. Tegelijkertijd is het een beroep dat te kampen heeft met een stoffig imago. Het…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.