Het Curriculum Vitae (CV), uw levensloop

Het Curriculum Vitae (CV), uw levensloop Er is in de loop der tijd al veel geschreven over het schrijven van een Curriculum Vitae (hierna af te korten als CV). Maar, wat wordt ermee bedoeld en waar kunt u een CV voor gebruiken? Hoe belangrijk is een CV en hoe kijkt een werkgever tegen soms tientallen sollicitanten per dag, inclusief hun CV's, aan?

Het Curriculum Vitae, uw levensloop

 • Wat is een CV en waar gebruikt u het voor?
 • Hoe ziet de opmaak van een CV er uit?
 • Wat komt er in een CV te staan?
 • Welke soorten CV's bestaan er?
 • Enkele dos en don'ts in een CV.

Wat is een CV en waar gebruikt u het voor?

Het Curriculum Vitae is een document van twee á drie A4 lang, welke volgeschreven zijn met informatie over uw levensloop. Het CV geeft op chronologische wijze weer wat u in het leven heeft gedaan voor wat betreft uw beschikbare kennis en vaardigheden. Het is een belangrijke graadmeter voor een werkgever om te zien of een sollicitant capabel is voor een bepaalde functie. Een CV wordt immers vooral gebruikt bij een sollicitatieprocedure.

In het beste geval, wanneer u solliciteert voor een baan, sluit uw CV perfect aan bij uw sollicitatiebrief. Uiteindelijk is een sollicitatiebrief een motivatie waarom u goed zou functioneren binnen de baan waarop u solliciteert en is het CV het bewijs waarmee u aantoont dat u de gewenste kwaliteiten bezit. Voor de (toekomstige) werkgever is het CV een overzicht van uw opleiding(en), relevante werkervaring en overige vaardigheden. In het onderdeel do's en don'ts staan enkele tips die uw kans kunnen vergroten om ten minste door de voorselectie te komen en dat uw brief, met CV, niet al reeds op het bureau van de secretaresse strandt. Gebruik daarom woorden die interesse opwekken zoals: ‘flexibel’, ‘zelfstandig’ en ‘creatief, maar daarover verderop in het artikel meer.

Hoe ziet de opmaak van een CV er uit?

Een goed CV bevat altijd dezelfde onderdelen:
 • Personalia (=persoonsgegevens)
 • Opleiding(en)
 • Werkervaring
 • Talen
 • Overige informatie

Hanteer overal dezelfde regelafstand (bijvoorbeeld 1,5) en sla onder ieder kopje twee regels over. Bij ieder onderdeel (behalve personalia) is het van belang dat u uw competenties aanprijst. “Waar bent u goed in”, maar overdrijf dit niet. Een leugen of een hoge mate van bluf kan u duur komen te staan. De waarheid zal vroeg of laat toch een keer boven water komen en dan is uw kans op die fijne baan wellicht verkeken.

Wat komt er in een CV te staan?

Personalia

Uw CV bevat altijd de noodzakelijke persoonsgegevens welke vooral bedoeld zijn om contact met u op te kunnen nemen. Hiertoe behoren: uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Daarnaast wordt vaak de geboortedatum vermeld om de leeftijd aan te geven. Andere persoonsgegevens mogen hier vermeld worden maar dit is geen vereiste.

Opleiding

 • Welke opleiding(en) heeft u gevolgd en in welke periode? Denk hierbij aan een chronologische (of niet – chronologische) volgorde.
 • Indien een diploma behaald is, geef dan de officiële naam weer van dat diploma.

Werkervaring

 • Waar heeft u gewerkt, noem de naam van het bedrijf. Welke functie had u daar en hoe lang heeft u daar gewerkt?
 • Benoem de competenties die u inzette voor die werkgever. Wat hielden de taken en verantwoordelijkheden in. Dit kan in een opsomming of in een kort verhaal.

Talen

 • Vermeld dit onderdeel als u behalve Nederlands minimaal een tweede taal beheerst, bijvoorbeeld Engels.
 • Geef hierbij aan wat uw niveau van luisteren, spreken en schrijven is.

Overig

Hier kunt u alle overige relevante informatie noemen die de interesse kunnen wekken bij een werkgever. Heeft u bijvoorbeeld een vaarbewijs, dan kan het zo zijn dat u direct een klik heeft met de werkgever omdat hij of zij ook van varen houdt.
Voorbeelden zijn verder: computervaardigheden, vrijwilligerswerk en (eventueel) hobby’s.

Welke soorten CV's bestaan er?

Standaard CV (chronologisch)

Het CV waar dit artikel met name over gaat is de standaard CV. Dit CV bevat in chronologische volgorde de functies die u heeft vervuld en andere activiteiten die u heeft gedaan in uw leven zoals die hierboven zijn vermeld.

Vaardigheden CV

In een vaardigheden CV neemt u niet de tijdvolgorde, maar alle vaardigheden en competenties die u bezit als uitgangspunt. Een vaardigheden CV wordt ook wel een functioneel CV genoemd. Deze is lastiger te maken dan een chronologisch CV. Het kan een interessant type CV zijn omdat het echt over u gaat en er geen feiten in staan die kunnen afleiden van het onderwerp: U. Als u onverhoeds een tijd werkloos bent geweest kan het nuttig zijn dit type CV te hanteren. Dit omdat zo ontstane 'gaten' in het CV kunnen worden gecamoufleerd. Jaartallen waarin u niet gewerkt heeft kan een reden zijn voor een persoonlijke vraag in een sollicitatiegesprek

Netwerk-CV

Een netwerk-CV is een CV dat geschikt is om breed in uw netwerk te verspreiden. Het is eigenlijk een profielschets en in het CV vermeld u naar wat voor functie u op zoek bent. Deze CV wordt ook wel gebruikt bij open sollicitaties.

Europass CV

Wilt u over de grens (gaan) werken? Dan moet het CV voldoen aan een aantal specifieke eisen, waar in dit artikel niet over uit gewijd wordt. Het wordt wel een Europass CV genoemd. Het is eigenlijk een standaard CV dat in andere Europese landen wordt erkend. In landen als de Verenigde Staten en Canada wordt ook de term résumé gehanteerd. Het verschil tussen een CV en een resumé is dat de laatste over het algemeen korter is en een profielschets bevat. Dit heeft dus wel wat weg van een netwerk CV.

Enkele dos en don'ts in een CV

Zorg dat uw CV voldoet aan een goed doordachte opmaak. Werkgevers lezen een CV vaak niet helemaal, áls ze er al de moeite voor hebben genomen, maar ze willen het CV kunnen scannen. Hou het daarom overzichtelijk en specifiek.

Wel doen (do):

 • Goede leesbaarheid, zorg voor één soort lettertype
 • Volledig document aanleveren, hanteer paginanummering (pag. 1 \ 3, pag. 2 \ 3, pag. 3 \ 3).
 • Aantrekkelijke opmaak, gebruik titels voor verschillende onderdelen (personalia, opleiding, werkervaring etc.).
 • Zorg voor een aantrekkelijke lay-out, maar houd het zakelijk (denk aan kleurgebruik).
 • Vermeld referenties in uw cv als daar uitdrukkelijk om is gevraagd.
 • Uw CV regelmatig updaten (indien er nieuwe gebeurtenissen hebben plaatsgevonden).

Niet doen (don't):

 • Bij een sollicitatie geen CV meesturen, ongeacht of hier naar gevraagd wordt of niet.
 • Afkortingen gebruiken of bepaald jargon.
 • Liegen of halve waarheden vermelden.
 • Je eigen kinderen opnemen in het CV.

Slotwoord

Uiteindelijk is een goed opgebouwd CV een belangrijke bouwsteen voor een goed lopend sollicitatiegesprek. Het is het mooiste als een werkgever weinig tot niets vraagt over uw CV. Onthoud dat alle bovenstaande onderdelen aan bod komen. Bedenk verder het volgende: een CV kan nog zo goed in elkaar zitten, als er geen klik is met een werkgever, of met een afgevaardigde van de afdeling P&O, zal een baan lastig te krijgen zijn. In tijden van economische teloorgang is het aanbod van banen nou eenmaal niet zo groot. Bereid u daarom zo goed als mogelijk voor en vraag bij een eventuele afwijzing altijd naar de reden waarom u uiteindelijk de baan niet heeft gekregen. Hier kunt u in de meeste gevallen veel van leren.
© 2014 - 2024 Docent-opschool, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…
Een aantrekkelijk curriculum vitaeEen aantrekkelijk curriculum vitaeAls je naar een (andere) baan op zoek bent, is het handig om een goed curriculum vitae (cv) te maken. In een cv vermeld…
Wat mag een werkgever vragen bij een sollicitatie?Wat mag een werkgever vragen bij een sollicitatie?Solliciteren naar een functie is een spannende aangelegenheid voor menig werkzoekende. Om een kans te maken op de gewens…

Mijn baas is een psychopaat en heeft macht over mij!Mijn baas is een psychopaat en heeft macht over mij!Bedrijven moeten goed draaien en daartoe worden door de directie managers als baas aangesteld. Men draagt verantwoordeli…
Laag ziekteverzuim percentage door slechte economieLaag ziekteverzuim percentage door slechte economieGaat het goed met een bedrijf of economie dan nemen we het er allemaal van. Maar als het slecht gaat dan moet de broekri…
Docent-opschool (2 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.