Werken als hostess
Het beroep van hostess kan aantrekkelijk zijn voor wie wat van de wereld wil zien en op veel verschillende plaatsen werkzaam wil zijn. Het is ook een aantrekkelijke bijbaan voor studenten die bijvoorbeeld via een uitzendbureau worden ingehuurd. Als hostess zijn er verschillende plaatsen waar je kunt komen te werken, in binnenland en buitenland. Er worden op mbo-niveau verschillende opleidingen aangeboden. Het salaris van een hostess varieert van redelijk tot goed.
Het beroep van hostess lijkt in eerste instantie makkelijk, maar iemand moet wel over een behoorlijk aantal eigenschappen en vaardigheden beschikken. Zo ben je het visitekaartje van het bedrijf. Doorgaans ben jij het eerste wat mensen zien van een bepaald bedrijf en je bepaalt dus grotendeels de eerste indruk. Een hostess dient dus representatief te zijn. Zij moet de organisatie of het bedrijf dat zij vertegenwoordigd op een waardige wijze presenteren. Dit kan voor een hostess die bij een bank werkzaam is betekenen dat zij in een mantelpakje rondloopt, een host bij een muziekfestival kan waarschijnlijk weer losser gekleed gaan. Verder moet een host over geduld beschikken. Je krijgt vaak te mensen met ongeduldige mensen of die snel iets willen. Daar moet je goed mee kunnen omgaan. Verder moet je vriendelijk blijven, zelfs als mensen je onredelijk behandelen. Tegelijkertijd betekent dit niet dat je dus maar over je heen moet laat lopen. Een juiste verhouding tussen vriendelijkheid en strengheid vraagt om voldoende aanvoelingsvermogen.
Waar werkt een hostess?
Als hostess zijn er verschillende plaatsen waar je kan komen te werken. In het vakantieseizoen zijn er in ieder geval veel banen beschikbaar in het toerisme. Vaak werk je dan voor een reisorganisatie of hotelketen en vang je nieuw gearriveerde toeristen op van het vliegveld. De rest van de tijd zit je bijvoorbeeld achter de receptie of begeleid je toeristen tijdens uitstapjes. Voor het werken in het buitenland wordt doorgaans wel gevraagd of je een of meerdere talen goed spreekt. Dat kan bijvoorbeeld Engels, Duits, Spaans, Italiaans of Frans zijn. Dan zijn de landen waar veel Nederlanders naartoe op vakantie gaan. Zeker als native speaker maak je een grotere kans om ergens werk te vinden. Hotels hebben er baat bij hun klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn en zoeken daarom het liefst iemand die bekend is met de taal en de lokale cultuur.
Opleiding tot hostess
Op mbo-niveau zijn er verschillende opleidingen die iemand kan volgen om hostess te worden. Het is niet per se noodzakelijk om een opleiding te volgen, maar het wordt wel steeds vaker verwacht, zeker wanneer het een vaste baan betreft. Verder zijn er soortgelijke opleidingen waarmee het makkelijker is om in te stromen als hostess. Als je bijvoorbeeld werkervaring heeft als (grond)stewardess, dan zal je veel eerder in aanmerking komen om aangenomen te worden als hostess. In Nederland zijn er verschillende opleidingen aan mbo-scholen tot hostess. Deze duren gemiddeld twee jaar en bestaan voor een groot deel uit stages. Ook instituten als het LOI en Scheidegger bieden deeltijdopleidingen aan tot hostess.
Salaris van een hostess
De verdienste van een hostess lopen zeer uiteen, van ongeveer 1600 euro tot 2800. Dit hangt van verschillende factoren af. Zo kunt er voor kiezen als freelancer te gaan werken. Dit geeft vrijheid, maar ook onzekerheid. Dit is alleen aan te bevelen wanneer je netwerk groot genoeg is om voldoende opdrachten binnen te slepen. Verder hangt het af van je leeftijd, maar ook van wat er van je gevraagd wordt. Bij sommige bedrijven is de hostess echt de eerste vraagbaak en moet je ook een stuk inhoudelijke kennis meenemen. In andere geval wijs je alleen de weg en neemt de jassen aan. Een goede hostess heeft doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld naar het beroep van personal assistant of secretaresse.