Je eigen boek schrijven

Jouw boek dat in de winkel ligt, mensen die je naam kennen, het "grote"geld wat binnen gaat stromen... Dat klinkt als een droom, en dat is het ook! Rijk worden van een boek schrijven is maar voor weinig mensen bereikbaar, maar het is wel heel erg leuk als je boek wordt uitgegeven.

Jouw idee voor een boek

Misschien heb je al jaren in je achterhoofd dat je ooit een boek wilt schrijven, en weet je ook precies waarover. Of na het vertellen van je verhaal aan een goede vriend of vriendin, zegt deze: "Goh, daar zou je een boek over moeten schrijven". Je kunt je auto-biografie schrijven, dus je eigen levensverhaal, of een fictief verhaal, iets wat dus niet echt gebeurd is. Misschien doe je inspiratie op door iemand anders die jou iets laat weten, of ontstaat je idee terwijl je begint te schrijven. Al met al, begint het schrijven van je boek, met het bedenken van een onderwerp, of een verhaal.

Hoe je begint

Als je begint met het schrijven van je boek, begin je meestal gewoon met het verhaal. De opmaak, indeling, inleiding en de cover zijn allemaal zaken waar je later mee bezig kunt gaan. Wel is het handig om alvast te kijken hoeveel regels er op één pagina komen, zodat je ongeveer weet hoeveel pagina's je al hebt geschreven. Ook kun je alvast globaal de hoofdstukken schrijven, en deze nummeren. Het belangrijkste is nu eerst dat je het verhaal op papier gaat krijgen, zonder je al te druk te maken over eventuele fouten. Daar heb je later alle tijd voor, om het geheel te perfectioneren. Probeer iedere dag tijd vrij te maken om te schrijven, al is het maar een half uur. Op die manier zorg je dat je "er in" blijft zitten, en voorkom je het risico dat het nooit af komt.

Leg je gevoel er in!

Schrijven is vooral "gevoel" overbrengen op papier, zodat de lezer dit gevoel ook kan ervaren. Spanning, ontroering, blijdschap en iedere andere emotie zul je eerst zelf moeten voelen, zodat je het in woorden kunt omzetten. Zonder gevoel zou een boek een soort "droge" opsomming van feiten worden, en daar zouden weinig mensen voor warm lopen. Om te schrijven vanuit je gevoel, heb je best wel wat lef nodig, want je geeft daarmee letterlijk een stuk van jezelf "bloot". Als je dit moeilijk vindt, bedenk dan dat iemand die jouw boek leest, jou niet ziet op dat moment.

Het manuscript

Als je uiteindelijk het hele verhaal op papier hebt, ga je je bezig houden met de opmaak van het boek. Je moet een korte samenvatting schrijven voor op de achterkant van de cover, een inleiding, een inhoudsopgave, en je moet natuurlijk een titel bedenken voor je boek. Dan moet je nog nadenken over een foto, of vormgeving voor de cover van je boek. Als je dit allemaal gedaan hebt, is je manuscript klaar.

Een uitgever vinden

Als je je boek wilt laten uitgeven, kun je dat op een paar manieren doen. Je kunt je manuscript sturen naar bekende uitgevers, en hopen dat zij je boek goed genoeg vinden, om het uit te geven. Een grote uitgeverij die je boek wil uitgeven, zal ervoor zorgen dat je boek in grote aantallen wordt gedrukt, en naar de winkels gaat. Als dit niet lukt, zijn er ook uitgeverijen die je boek misschien willen uitgeven, maar er dan niet meteen een groot aantal van drukken. Dit heet "printing on demand", en betekent dat als iemand jouw boek besteld, dat het dan gedrukt wordt. Als ook dit niet zou lukken, blijft er nog de mogelijkheid over om je boek zelf uit te geven, in eigen beheer dus.

Verdiensten

Als je boek wordt uitgegeven en je het eerste exemplaar in je handen houdt, is dat een fantastisch gevoel. Je hebt een boek geschreven, het is je gelukt! In je contract met de uitgever staat hoeveel jij verdient aan ieder verkocht boek. Meestal is dat 10% van de verkoopprijs. Als jouw boek dus in de winkel ligt voor 17,95 euro, krijg jij aan royalties 1,79 euro per boek. Je zult heel wat boeken moeten verkopen om hier een redelijk inkomen uit te halen, en vaak lukt dat dus niet. Toch is er weinig wat zoveel voldoening en trots geeft als het schrijven van je eigen boek.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigen boek uitgeven met POD-systeemHeel veel hobbyschrijvers hebben wel eens geprobeerd om via een erkende uitgever een boek uit te geven. Nagenoeg evenvee…
Zelf een boek promoten via een websiteEen boek uitgeven is één. Er voor zorgen dat het gelezen wordt is twee. Zelfs bij het uitgeven door een erkende uitgever…
Hoe schrijf je een kinderboek?Hoe schrijf je een kinderboek?Een kinderboek schrijven hoeft niet moeilijk te zijn. Je moet alleen weten hoe. Dit artikel staat vol nuttige tips die d…
Hoe vind je een geschikte uitgever?Hoe vind je een geschikte uitgever?Is je manuscript af? Dan is het tijd om een uitgever te vinden die bij jouw manuscript past. Dit is geen gemakkelijke kl…
Werken als hostessWerken als hostessHet beroep van hostess kan aantrekkelijk zijn voor wie wat van de wereld wil zien en op veel verschillende plaatsen werk…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.