Soorten van de uitzendovereenkomst

Als uitzendkracht krijg je te maken met de verschillende soorten uitzendovereenkomsten. Zo zijn er verschillende soorten contracten en verschillende soorten van salaris. Wordt er bijvoorbeeld gekozen voor de inlenersbeloning of de ABU cao? Is er sprake van een uitzendbeding? Dit artikel leert je meer over dit onderwerp en beschrijft zo duidelijk mogelijk de rechten en plichten die je als uitzendkracht hebt.

Wat is een uitzendcontract of een uitzendovereenkomst?

Volgens het fasen systeem van de ABU

In de wet wordt onderscheid gemaakt tussen een 7:610 BW. Dit is een gewone arbeidsovereenkomst en de uitzendovereenkomst als in 7:690 BW.

De uitzendovereenkomst is de arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer door de werkgever, in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van de werkgever ter beschikking wordt gesteld van een derde om krachtens een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde.

In de praktijk houdt dit dus in, dat de uitzendkracht werkt voor het uitzendbureau. Het uitzendbureau is dus zijn werkgever. Hij wordt echter uitgeleend aan een derde partij. Deze wordt ook wel de inlener genoemd.

Voorbeeld:
Jan Schrijft zich in bij een uitzendbureau, het uitzendbureau wordt werkgever en leent Jan uit aan het bedrijf van Piet. Piet is dus de inlener en het uitzendbureau de werkgever.

Salaris

Qua salaris kan het uitzendbureau de eerste 26 weken kiezen om u volgens de ABU CAO te verlonen of gebruik te maken van de inlenersbeloning (dus het salarissysteem van de inlener). Na 26 weken is het uitzendbureau verplicht om u volgens de inlenersbeloning te verlonen.

LeeftijdPercentage
1530 %
1634,5 %
1739,5 %
1845,5 %
1952,5%
2061,5 %
2172,5 %
2285 %
Recht op salaris
Wanneer je voor het uitzendbureau naar een inlener toe gaat. Bijvoorbeeld voor een verhuisklus. Maar wanneer je aan komt blijkt dat de klus niet door gaat, dan heb je recht op minimaal 3 uur loon. De hoogte van dit loon is gelijk aan het loon dat je verdient zou hebben als de klus door gegaan zou zijn. Dit geld ook als je een oproepcontract hebt of normaliter niet op de betreffende dag zou werken.

Voor uitzendkrachten onder de 23 geldt een minimum jeugdloon. Dat minimum is afhankelijk van je leeftijd en wordt uitgedrukt als een percentage van de tabel.

Wachtdagcompensatie

Bij een uitzendbureau krijg je in fase A vaak de eerste dagen bij een ziekmelding geen salaris. Om dit te compenseren krijg je vaak een toeslag van rond de 1% op je loon. Dit noemt men ook wel wachtdagcompensatie.

Binnen de uitzendovereenkomst zijn er verschillende fasen

Fase A: 78 weken

Dit is min of meer het standaard contract dat een uitzendbureau aangaat met een uitzendkracht. Het aantal contracten is in deze fase ongelimiteerd. Bij ziekte eindigt het contract en wanneer er geen openstaande uitzending is kun je ook geen rechten aan het contract ontlenen.

Fase B: 24 maanden

Na het voltooien van Fase A volgt fase B. Dit gebeurt enkel als u binnen 26 weken opnieuw voor hetzelfde uitzendbureau gaat werken. In fase B heb je als uitzendkracht te maken met maximaal 8 contracten in een periode van 2 jaar. Dit zijn bepaalde tijd contracten. In fase B geldt het uitzendbeding niet. Dus in geval van ziekte krijgt u gewoon doorbetaald voor de duur van het contract. Wel moet u vervangend werk accepteren.

Fase C: onbepaalde tijd

Fase C is in feite een onbepaalde tijd overeenkomst bij het uitzendbureau. Op het moment dat u fase B heeft doorlopen en voor hetzelfde uitzendbureau blijft werken wordt u over gezet naar fase C. Het uitzendbeding geldt in deze fase niet. Indien u dit contract wilt beëindigen krijgt u te maken met een opzegtermijn. In de meeste gevallen in deze termijn 1 maand. Indien het uitzendbureau de fase C wil beëindigen, heeft het toestemming van het CWI of de kantonrechter nodig.
© 2009 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen uitzenden en detacherenVerschil tussen uitzenden en detacherenMensen die zich laten inschrijven bij een uitzendbureau en daadwerkelijk worden uitgezonden, krijgen meestal in de eerst…
Rechten uitzendkrachtRechten uitzendkrachtUitzendkrachten bouwen bepaalde rechten op naarmate ze langer werkzaam zijn voor een uitzendbureau. Veel van hen zijn zi…
Fasensysteem ABU/ABU CAOAls je als uitzendkracht komt te werken voor een uitzendbureau dat de ABU CAO hanteert, krijg je te maken met een fasesy…
Fasensysteem NBBU: fasen NBBUAls je als uitzendkracht voor een uitzendorganisatie werkt die is aangesloten bij de NBBU, krijg je te maken met het fas…

Het competentiegerichte interviewHet competentiegerichte interviewTijdens sollicitaitie gesprekken wordt er van de HRM adviseur of van de P&O medewerker steeds vaker verwacht dat zij een…
Loopbaancoaching en loopbaanadviesLoopbaancoaching en loopbaanadviesBen je gelukkig met je werk? Ben je gelukkig met je beroepskeuze? Ben je gelukkig met je studiekeuze? Nee? Misschien is…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.