Drie andere manieren om een baan te vinden
Als je op zoek bent naar een baan, zijn er veel manieren om te solliciteren. Je kunt iedere dag de vacatures in de krant, of op internet bekijken, en daarop reageren. Je kunt je laten inschrijven bij verschillende uitzendbureau's, en je kunt in je vrienden- en kennissenkring rondvragen. Toch zijn er nog drie manieren om een baan te vinden, die de moeite van het proberen waard zijn.
Werkzoekende
Als je geen baan (meer) hebt, kan dat een aantal redenen hebben. Misschien ben je net klaar met je studie, en heb je nog geen passende vacature gevonden, of is er nog geen sollicitatie succesvol geweest. Wellicht ben je ontslagen vanwege bezuinigingen, of inkrimping bij je laatste werkgever. Het kan ook zijn dat je zelf hebt besloten om een andere baan te willen, omdat je het werk wat je nu doet niet echt leuk meer vindt. Tegenwoordig zijn er heel veel werkzoekenden, en hun aantal groeit nog steeds. Hierdoor is het een stuk lastiger dan een aantal jaren geleden, om een baan te krijgen. De werkgever heeft een dermate grote keus uit sollicitanten, dat je echt geluk moet hebben, wil jij de baan krijgen.
Een geschikte vacature vinden
Door te zoeken in de vacatures op internet, in de dag- en weekbladen, en je in te schrijven bij uitzendbureau's, kun je vaak wel een vacature vinden die je graag zou invullen. Soms kun je via vrienden of kennissen een tip krijgen dat er bij een bedrijf een vacature vrij gaat komen, waar jij misschien geschikt voor zou kunnen zijn. Vaak is het vinden van een leuke vacature geen probleem, maar meestal komt een sollicitatie niet eens tot een uitnodiging voor een gesprek. Vroeger werd er gesolliciteerd in een brief, vaak handgeschreven, en werden deze gewoon via de post verstuurd. Tegenwoordig gaan de meeste sollicitaties via de email, en daarmee is het een stuk lastiger om jouw reactie te laten opvallen, tussen alle andere mails.
Was je maar de enige
Op een willekeurige vacature komen vaak honderden reacties binnen, en dit maakt de kans dat jij verder mag in de sollicitatie-procedure bijzonder klein. Als je nou als enige zou weten dat er een vacature vrij is, of vrij komt, zou je een veel grotere kans hebben om aangenomen te worden. Toch zijn er manieren om ervoor te zorgen dat jij als eerste, en waarschijnlijk als enige, kunt solliciteren op een baan.
Solliciteren in persoon
De eerste manier om een baan te vinden, is dat je persoonlijk langs gaat bij bedrijven die jou aanspreken. Dus het maakt niet uit of er wel of geen mensen nodig zijn, jij gaat er gewoon naar toe. Natuurlijk heb je van te voren je best gedaan om je aan te kleden op een manier die bij praktisch iedere functie zou kunnen passen. Dus niet té netjes, maar ook niet té gewoontjes. Maak van te voren een lijst van bedrijven waar je langs wilt gaan, en probeer van te voren op internet de naam van iemand van personeelszaken te vinden.
Loop bij het desbetreffende bedrijf naar binnen, en vraag aan de balie, of aan iemand die je ziet, of je die persoon kunt spreken. Weet je de naam niet, vraag dan gewoon naar iemand van personeelszaken. Stel je netjes voor en vertel dat je op zoek bent naar een baan, en vraag of er op dit moment, of op korte termijn een vacature vrijkomt. Met wat geluk zit je even later met een kop koffie, en kun je jezelf uitgebreid voorstellen. Neem voor de zekerheid een aantal kopieën van je c.v. mee, zodat je die kunt overhandigen.
Telefonisch solliciteren
Maak een (lange) lijst met bedrijven die je kunt bellen om te vragen of er op dit moment een vacature voor je is, of eventueel op korte termijn. Vraag naar iemand van personeelszaken, en leg je vraag voor. Vertel in het kort wat je kwaliteiten zijn, en op welke vakgebieden je inzetbaar bent. Stel desnoods voor dat je een week kosteloos wilt komen werken, zodat je kunt laten zien wie en wat je bent. Als er geen vacature op korte termijn is, vraag dan of je je c.v. mag opsturen. Als dit mag, zullen ze de persoon achter het c.v. al kennen, en dit kan in je voordeel werken.
Een open sollicitatie zonder functie-omschrijving
Maak een open sollicitatiebrief waarin je een gedegen omschrijving geeft van jezelf. Vertel over je opleiding(en), je diploma's, je werkervaring, je kwaliteiten, je voorkeuren, je persoonlijkheid en alles wat maar enigszins van toepassing zou kunnen zijn.
Solliciteer niet naar een bepaalde functie, maar laat aan het bedrijf waar je ze jou eventueel zouden kunnen inzetten. Mocht later blijken dat dit een functie is waar je je echt niet in kunt vinden, is het vroeg genoeg om dat kenbaar te maken. Door jezelf zo breed mogelijk voor te stellen, leg je niet "al je eieren in ''één mandje", en kun je op deze manier een baan vinden, waar je zelf niet aan gedacht zou hebben.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…
Vakantiewerk in FrankrijkLijkt het jou leuk om een tijdje in het buitenland te werken? Misschien wil je in de zomermaanden naar Frankrijk en daar…