Werkloos zijn, hoe ga je daar mee om?

Werkloos zijn, hoe ga je daar mee om? Werkloos, de kans is steeds groter dat jij het ook wordt. De financiële crisis heeft gevolgen voor steeds meer mensen. Maar werkloos zijn is niet het eind van de wereld. Het heeft zelfs voordelen. Hoe leef je in je nieuwe situatie, wat ga je doen? Een nieuwe baan zoeken, of ondernemer worden, je kennis bijspijkeren, sociale dingen doen? Je baan verliezen is niet fijn, en het heeft enorme gevolgen. De veranderingen zijn zo enorm dat je misschien de mogelijkheden over het hoofd ziet, want de nieuwe situatie waar je zelf niet voor gekozen hebt heeft ook zo zijn voordelen. Het is zonde als je daar niet slim gebruik van maakt. We gaan in dit artikel uit van een modaal inkomen, dat is het inkomen wat het meeste voorkomt in ons land.


Financieel noodplan

Voor de meeste mensen die hun baan kwijtraken is de grootste klap de financiële achteruitgang. Je gaat van een salaris terug naar een uitkering. Een WW-uitkering is momenteel 70% van je laatstverdiende loon. De eerste twee maanden ontvang je nog 75%. Voor hogere inkomens geldt dat er een grens is aan je uitkering, het kan zijn dat je minder dan deze percentages gaat ontvangen. Dat heet dagloon. Dit percentage lijkt nog wel het grootste deel van je oorspronkelijke inkomen. Je zult hier nog wel krap aan van kunnen leven: wonen en eten en je vaste lasten betalen. Maar juist de top van je inkomen is het deel dat je voorheen spaarde en waar je nog leuke dingen van kon doen.

Je gaat dus sowieso een stuk achteruit in inkomen, zeker enkele honderden euro's. Dat betekent dat je een noodplan moet bedenken. Wat kun je doen om van minder geld te leven? Maak eerst een overzicht van al je vaste lasten. Daarmee krijg je helder voor ogen wat je elke maand weer betaalt aan huur of hypotheek, verzekeringen en andere bijdragen. Bekijk dan wat je verder nog aan geld besteedt. Waarschijnlijk kun je wel het e.e.a. besparen op abonnementen, mobiel bellen en dat soort dingen. Je kunt ook veel geld besparen door verstandig om te gaan met je spullen. Heb je een kamer over in je huis? Verhuur die kamer dan aan een student.

Bekijk voor heel veel tips en ideeën om geld te besparen ook de volgende specials:

Door je financiële situatie goed onder de loep te nemen kom je erachter hoe je je bestedingspatroon kunt veranderen zodat je meer geld overhoudt aan het einde van de maand. Daardoor vang je het achteruitgaan van je salaris voor een deel op.

Dagindeling

Nu je geen werk hebt heb je de dag aan jezelf. Je kunt je dag grotendeels zelf indelen. Dat is heel fijn, eindeloos tv-kijken en lanterfanten. Daar mag je best even van genieten. Maar je wordt daar ook gauw heel passief van en je gaat je gauw sloom en daardoor weer moe voelen. Bedenk daarom hoe je je dag gaat indelen. Wanneer doe je sollicitaties of andere activiteiten om nieuw werk te zoeken? Dat kun je het beste in de ochtend doen. Wanneer ga je wat extra sporten of bewegen? Iets sociaals in de middag, en wat klussen doen waar je anders nooit aan toekwam. Kortom: bedenk een globaal programma wat voor jou fijn is en aandacht geeft aan al deze zaken. Iets doen geeft je voldoening. En voldoening geeft je weer meer energie. En dat voelt fijn. Lees ook de tips hoe je weer motivatie krijgt als je geen zin hebt om iets te doen.

Sociale dingen doen

Je hebt nu ook meer tijd voor sociale afspraakjes. Kijk eens om je heen, wie heb je al een tijdje niet meer gezien? Spreek eens wat vaker af met mensen, haal wat contacten aan. Naast dat het gezellig en sociaal is, is het ook een vorm van netwerken. Vertel mensen ook dat je werk zoekt, wie weet dat iemand iets voor je weet. Zo kan het mes aan twee kanten snijden! Heb je wat moeite met vrienden maken? Doe dan eens ideeën op hoe je vrienden moet maken.

Eigen persoonlijke site als visitekaartje

Je hebt vast je eigen LinkedIn-profiel. Deze geeft informatie over je opleidingen, banen en vaardigheden. Maar het is lastig om een opvallend en visueel aantrekkelijk LinkedIn-profiel te maken. Met een eigen persoonlijke site heb je alle vrijheid, zowel qua indeling als qua lay-out. Je kunt zo los gaan als je zelf wilt. Met gratis open source programma's als Wordpress is dat niet moeilijk om te doen. Op internet is genoeg informatie beschikbaar over hoe je zoiets doet.

Gratis webinars van EduvisionGratis webinars van Eduvision

Kennis bijschaven

Voor iedereen geldt: bijblijven met je kennis is heel belangrijk. In je werk blijf je bij met kennis en vaardigheden door bepaalde klussen die je moet uitvoeren en waar je je tanden soms in moet zetten om ze voor elkaar te krijgen. Ook door samen te werken met collega's leer je bij in je vak. Nu je geen werk hebt, heb je ook geen collega's. Toch kun je juist nu de kans grijpen om je kennis nog verder op te vijzelen:
  • volg gratis webinars, het internet staat er vol mee, zoek op YouTube en bijvoorbeeld bij Eduvision: op Webthings.nl
  • volg een cursus, daar heb je nu genoeg tijd voor
  • lees een boek over je vak, bijvoorbeeld uit de bibliotheek, vaak kun je ze reserveren ook uit een ander filiaal

Brainstormen

Weet je niet hoe je verder moet? Ga dan eens brainstormen, denk 'out of the box'. Je gedachten worden veelal beperkt door wat je tot nu toe gedaan hebt. Denk eens breder. Wat zou je een ander adviseren als die jou was? Vaak is er veel meer mogelijk dan je zelf kunt bedenken, praat daarom ook met andere mensen over je situatie.

Wat doe je als geld geen rol speelt, wat is je droombaan

Geld heeft een enorme invloed op onze gedachten en plannen. Ga daarom eens rustig op de bank zitten en probeer je voor te stellen wat je zou doen als geld geen rol speelde. Als je niet zou werken voor je geld, maar gewoon omdat je het wel leuk zou vinden. Wat zou je dan het liefst voor werk willen doen? Wat vind je echt leuk om te doen? Denk er eens over na hoe jouw droombaan er uit zou zien, doe daar eens onderzoek naar, al is het maar in je hoofd. Als je erachter komt wat voor baan je het liefst zou willen, je daar je persoonlijke website over maakt en die vervolgens bekendmaakt in je sollicitaties en via social media als Facebook en Twitter, zou dat nog eens verrassende effecten kunnen krijgen op je loopbaan!

Evenwicht is alles

Ook al heb je een nieuwe baan best hard nodig, toch is het goed om te zorgen voor een goed evenwicht. Een evenwicht tussen werk zoeken en je daarin vastbijten, en rust nemen en genieten. Misschien heb je snel weer een baan en heb je dan spijt dat je niet wat meer plezier hebt gehad in je vrije tijd toen je werkloos was. Voordat je het weet werk je weer een aantal jaren achter elkaar.

ZZP: zelfstandige zonder personeel / freelance werken

Werken hoeft niet perse in een baan bij een werkgever. Er zijn andere mogelijkheden: voor jezelf werken. Nu je geen werk hebt kan dat een logische volgende stap zijn. Door te brainstormen en te bedenken wat je droombaan is kom je erachter waar echt je hart ligt. Door werk te doen wat je het leukste vindt gaat dat werk je veel makkelijker af en doe je dat bovendien beter dan werk waar je eigenlijk niet echt achterstaat maar wat je alleen doet omdat je immers moet werken voor je geld. Maar dat leuke werk kun je vaak ook als zelfstandige doen. Bang om je uitkering te verliezen? Het UWV heeft mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten met behoud van uitkering. Ze geeft er zelfs informatiedagen over. Zeker goed om eens serieus te overwegen: een eigen bedrijf als freelancer, zonder personeel. Ofwel ZZP: een zelfstandige zonder personeel. Want personeel, dat kan altijd nog.

Tijdelijk contract of uitzendwerk

Er zijn nog meer vormen van werk mogelijk. Bijvoorbeeld werken via een uitzendbureau, of voor een bureau dat tijdelijke contracten regelt voor bijvoorbeeld opvang van zwangerschapsverlof of langdurige zieken. Je gaat dan tijdelijk aan het werk bij een werkgever. Ook dat heeft voordelen. Je wordt met open armen ontvangen want men heeft je hard nodig. Je gaat na een paar maanden weer weg en zakt daardoor niet weg in een jarenlange baan, maar blijft fris en wakker. Zo heeft elk nadeel weer zijn voordeel. Het kan fijn zijn om na een jarenlange baan met dezelfde werkgever, collega's en dezelfde functie eens lekker tijdelijk ergens te gaan werken, waarbij je weet dat je ook weer weggaat. Je laat dan ook de minder leuke dingen van zo'n baan weer achter je, en dat kan ook fijn zijn.

Geniet

Werkloos zijn heeft ook zo zijn positieve kanten. Je kunt even wat rustiger leven, je hoeft niet vroeg je bed uit en direct in actie te komen, maar kunt rustig opstaan. Je hebt wat meer tijd voor het lezen van een goed boek. Je mag daar ook even van genieten, dat is niet verboden! Sterker nog: het is gezond om even gas terug te nemen. Ongetwijfeld heb je een lastige periode achter de rug. Misschien is je werkgever failliet gegaan, of is je contract niet verlengd. Waarschijnlijk was je al enige tijd op de hoogte van het feit dat je misschien werkloos zou worden. En dat geeft stress. Daar mag je nu best even van bijkomen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boven de veertig en werkeloosBoven de veertig en werkeloosWanneer je ouder dan veertig bent en werkeloos, is solliciteren een vervelende bezigheid. Vanwege je leeftijd wordt je a…
Een uitkering aanvragenEen uitkering aanvragenHet is niet leuk, maar het kan je overkomen. Je raakt werkeloos. Dat wil automatisch zeggen, dat je een aantal zorgen er…
Voor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringVoor de tweede keer WW: duur en hoogte uitkeringStel je hebt over een bepaalde periode een WW-uitkering ontvangen omdat je werkloos bent geraakt. Ondertussen heb je wee…
Sollicitatieplicht bij een uitkeringSollicitatieplicht bij een uitkeringAls je een WW-uitkering krijgt, is er sprake van een sollicitatieplicht. Je moet dan tijdens het ontvangen van je uitker…

Werken als rij-instructeurWerken als rij-instructeurEr zijn veel mensen die rij-instructeur willen worden, zowel voor de auto, maar ook voor de motor. Dat komt omdat de ins…
Werken als pilootWerken als pilootVeel mensen willen piloot worden, terwijl er weinig ruimte is bij vliegmaatschappijen voor nieuwe vliegeniers. Als gevol…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kalhh, Pixabay
Reactie

Michelle, 27-06-2014
Genieten, haha, dit stuk is duidelijk niet geschreven door iemand die ooit zelf in deze situatie heeft gezeten. Klinkt allemaal wel erg positief! Werkloos zijn, even geen werk hebben is niet hetzelfde alsof je een lekkere (lange) vakantie hebt. De maatschappij van vandaag de dag hecht enorm veel waarde aan het hebben van (betaald) werk. Op feestjes en verjaardagen vragen ze direct hoe het met je gaat, wat je doet etc. Het is al lastig genoeg en rot genoeg als werkloze zelf om in deze situatie te zitten. Telkens als je zegt dat het wel goed met je gaat begint iemand wel over dat je geen werk heb, dus hoe kan het dan goed met je gaan? Op feestjes heb je nu eenmaal geen zin om met je verhaal te komen, hoe rot je het nu vindt. Ik doe mijn stinkende best weer aan de slag te komen, zet mij in als vrijwilliger, volg een deeltijd HBO studie. Toch lukt het telkens (net) niet om ergens binnen te komen, in mijn geval wegens te weinig (passende) werkervaring. Dus, wat ik ook kwijt wil, is dat het in deze huidige tijd voor zowel ouderen ALS jongere mensen (ik ben 26 jaar) heel moeilijk is aan een baan te komen. Terugkomend op, als geld GEEN rol speelt, wat zou je het liefs willen doen: geld speelt nu eenmaal wel een rol. Dat is (in mijn geval, voor bijna 100% van de werkloze kan ik u vertellen) nu juist het rotste van het werkloos zijn. Door het hebben van minder geld, kan je minder doen. Hierdoor wordt je en voel je jezelf beetje afgesloten van werkend Nederland. Leuke dingen doen kust nu eenmaal geld, dat heb je niet. Genieten zonder geld. Succes als je werkloos bent! De meeste dingen in het leven kosten nu eenmaal geld. Evenwicht is inderdaad belangrijk, is wel makkelijk praten voor mensen die deze situatie niet hebben meegemaakt. Door minder inkomsten, baan verlies, verlies van een invulling van je dag raakt een ieder uit balans. Terug in balans komen is inderdaad belangrijk, maar genieten van werkloos zijn (wat behoorlijk vaak in dit artikel terug komt) is pure nonsens. Vrij zijn om de reden dat je werkloos bent is TOTAAL iets anders als vrij zijn omdat je vakantie hebt van je werk! Zou willen dat ik morgen weer aan de slag kan ergens. Genieten doe ik wel als je een weekend vrij bent, of een weekje vakantie pakt. Nu wil je niets liever dan elke dag de deur uit om nuttig te zijn en OOK belangrijk financieel ruimer te kunnen leven (we leven nu eenmaal in NL)! Reactie infoteur, 28-06-2014
Beste Michelle, ik (schrijver van dit artikel) ben helaas zelf ook al langere tijd werkloos en heb dit geschreven uit eigen ervaring. Inderdaad staat het woord 'genieten' -afgezien van in een titel- 3 keer in deze -wat langere- tekst. Maar de tekst bevat voornamelijk veel tips om om te gaan met deze voor iedereen lastige periode en om je netwerk uit te breiden en weer aan het werk te komen.

De tekst over 'wat zou je willen doen als geld geen rol speelt' is bedoeld om er achter te komen waar je hart ligt qua werk, omdat je het beste werk kunt leveren op die plek. Meeste mensen zijn geneigd om enkel te denken 'ik zoek werk in wat ik altijd gedaan heb'.

Bedankt voor je reactie en veel succes met werk vinden!

Drie (120 artikelen)
Laatste update: 11-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.