Thuiswerken ideaal of niet?

Thuiswerken ideaal of niet? Thuiswerken is niet voor iedere baan weggelegd, maar lastig wordt het toch als de mogelijkheid er wel is. Immers, wel of niet doen? Het lijkt zo simpel, thuiswerken in de eigen omgeving, starten wanneer je wilt en weinig kantoor omgevingsgeluiden. Maar zijn er nadelen en zo ja wat?

Thuiskantoor

Thuiswerken werkt alleen als je genoeg zelfdiscipline hebt. Omgevingsgeluiden kunnen afleiden, maar ook even wat klusjes tussendoor doen of schoolgaande kinderen die thuiskomen. En daar waar er ook op een klein kindje gepast moet worden, gaat het niet werken. Kinderen hebben aandacht nodig, huilen als ze zich pijn doen, zeuren als ze iets willen hebben of worden kriegelig als ze slaap krijgen. Al deze fases kosten aandacht en daarmee tijd en valt de concentratie op het werk dus weg.

Het is dan ook niet vreemd dat sommige werkgevers terughoudend zijn - afhankelijk van het type baan uiteraard - om personeel thuiswerk dagen te geven. Het wordt wat gemakkelijker als er thuis puur “productie” gedraaid moet worden of commerciële targets gehaald moeten worden. Dit is goed meetbaar en dus “op afstand” prima te volgen.

Werkplek

De werkplek moet goed zijn, dat wil zeggen, dat je voldoende ruimte moet hebben waar verantwoord (ergonomisch) gewerkt kan worden. Met jonge kinderen is een aparte ruimte zeer wenselijk, maar zonder kinderen kan je bij voldoende ruimte in de woonkamer ook aan een bureau in deze ruimte denken. Er zijn tal van mogelijkheden om een bureau te plaatsen wat bij de rest van het meubilair past. In dit draadloze tijdperk hoeven er ook geen kabels door de woonkamer gelegd te worden om de werkplek met computer en printer te installeren en bovendien houdt je de betrokkenheid bij de omgeving.

Beveiligde omgevingen voor specifiek werk is via beveiligde internetverbindingen (dit moet dan wel door de werkgever ingericht worden) prima haalbaar en daarmee ook geen opstakel meer voor thuiswerken.

Sociaal

Maar mensen zijn “groepsdieren” en het sociale aspect van werken ontbreekt als je thuis werkt. Het is belangrijk je te realiseren of dit je stimuleert of juist niet. Sommige mensen “stompen” af als ze thuiswerken en bij andere komt er veel meer uit hun handen. Dit is heel persoonlijk. Voor degene die het sociale aspect nodig hebben, en dit is voor de betrokkenheid bij de onderneming sowieso niet verkeerd, is de combinatiebaan wellicht een oplossing.

Er zijn ondernemingen die hier ook de bestaande werkplekken op ingericht hebben en je deelt dan als het ware de werkplek met een andere collega die ook een aantal dagen thuis werkt. Zo kunnen de werkplekkosten voor de werkgever ook gereduceerd worden.

Daarnaast is er de webcam of een medium als Skype wat nog een mogelijkheid is om op een andere manier contact te behouden met de werkgever.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerken, ideaal of niet?Het thuiswerken wordt door de overheid richting werkgevers gepropageerd, dit m.n. in het kader van het fileprobleem. Maa…
Thuiswerken: het nieuwe werken?Thuiswerken: het nieuwe werken?Thuiswerken is een fenomeen dat steeds meer ingang vindt. Logisch, want thuiswerkers kunnen hun tijd zelf indelen, staan…
Thuiswerken loont en beloontThuiswerken loont en beloontVooroordelen en angst voor het organisatorische gedeelte lijkt vaak de doorslag te zijn om thuiswerken niet te stimulere…
Thuiswerken biedt alleen maar voordelenThuiswerken biedt alleen maar voordelenSteeds meer bedrijven bieden de medewerkers de mogelijkheid om één of enkele dagen in de week thuis te werken. Thuiswerk…
Minder uren gaan werkenMinder uren gaan werkenTegenwoordig is het niet meer standaard om veertig uur en vijf dagen in de week te werken. Mensen gaan steeds meer waard…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.